Η δημοσκόπηση της MARC για τον ΑΝΤ1: Η ακρίβεια «καίει» τους πολίτες – Τι κυβέρνηση προτιμούν

Το δεύτερο μέρος της  μεγάλης μηνιαίας δημοσκόπησης της MARC για λογαριασμό του ΑΝΤ1 παρουσιάστηκε στο σημερινό Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Οι πολίτες απάντησαν σε ερώτημα σχετικά με τις ανησυχίες τους για τον δύσκολο χειμώνα που ξεκινά και πώς προσδοκούν να ανταπεξέλθουν στις παγκόσμιες οικονομικές αναταράξεις.

Επίσης, κλήθηκαν να αξιολογήσουν τη στάση της κυβέρνησης, αλλά και των άλλων πολιτικών δυνάμεων απέναντι στα μεγάλα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα και να τοποθετηθούν στα διαφορετικά σενάρια συνεργασιών μεταξύ των κομμάτων, στην περίπτωση μη ανάδειξης αυτοδύναμης κυβέρνησης μετά τις επερχόμενες εκλογές.

Στο στούντιο μαζί με τον Νίκο Χατζηνικολάου για την ανάλυση των στοιχείων, ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της MARC, Θωμάς Γεράκης.

 δημοσκόπηση MARC

 

Η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, είναι η ακρίβεια/ανατιμήσεις/ δύσκολος χειμώνας με ποσοστό 83,6%, ενώ ακολουθούν τα εθνικά θέματα/ελληνοτουρκικά με ποσοστό 48%, ο πόλεμος στην Ουκρανία με 30,8%, η εγκληματικότητα/βία με 29,9% και το μεταναστευτικό με ποσοστό 20,1%.

 δημοσκόπηση MARC

 δημοσκόπηση MARC

«Θα περιορίσουμε τις βασικές ανάγκες» λέει το 45,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα ενόψει του χειμώνα, ενώ το 36% απαντά πως «με δυσκολίες αλλά θα ανταπεξέλθουμε».

Ποσοστό 6,7% εκτιμά πως δεν θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ το 11,1% των ερωτηθέντων εμφανίζεται βέβαιο ότι «δεν θα μπορούμε να ανταποκριθούμε».

 δημοσκόπηση MARC

Οι πολίτες ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει μεγαλύτερο βάρος για να μειώσει τις τιμές στη θέρμανση, το ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα, σε ποσοστό 60,9%.

 δημοσκόπηση MARC

Αξιολογώντας την κυβέρνηση, το 39,1% των ερωτηθέντων απαντά πως «προσπαθεί αλλά θα μπορούσε περισσότερα», το 22,4% λέει ότι «κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί», το 19,8% την χαρακτηρίζει ως «επικίνδυνη» και το 17,8% θεωρεί πως κινείται σε λάθος κατεύθυνση.

 δημοσκόπηση MARC

Το 45,8% των ερωτηθέντων εκτιμά πως τα πράγματα θα ήταν χειρότερα, εάν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, ενώ το 29% απαντά «περίπου τα ίδια» και το 21,2% ότι θα ήταν καλύτερα.

 δημοσκόπηση MARC

Σε ό,τι αφορά στην κυβέρνηση που προτιμούν, το 31,1% απαντά αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, το 21,8% λέει κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, το 16,6% κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό την ΝΔ, το 12,5% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

 δημοσκόπηση MARC

 δημοσκόπηση MARC

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ