Ερντογάν: Η απάντηση της Αθήνας στο δήθεν αίτημα Μητσοτάκη για συνάντηση

Για επικείμενη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη έκανε λόγο ο Ερντογάν, αλλά η Αθήνα δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο.

Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε πως «φυσικά θα ικανοποιήσουμε το αίτημα Μητσοτάκη για συνάντηση στις ΗΠΑ» και πρόσθεσε πως «θα συναντηθούμε εκεί».

Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 και του Χρήστου Μαζανίτη η Αθήνα δεν επιβεβαιώνει ότι υπάρχει προγραμματισμένο τετ α τετ των δύο ηγετών. Ενώ να σημειωθεί πως και το πρόγραμμα Ερντογάν-Μητσοτάκη δεν συμπίπτει.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ούτε από την τουρκική πλευρά προκύπτει συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν και παράλληλα διαπιστώνεται ότι τα προγράμματα των δύο ηγετών δεν επιτρέπουν ένα μεταξύ τους τετ α τετ.

Σχετικά με τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, η διακήρυξη των EUMED9 δημιούργησε νευρικότητα και κινητικότητα στην Άγκυρα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Τουρκία αυτή τη στιγμή δεν επιθυμεί να εμφανιστεί ως η χώρα που δημιουργεί προβλήματα και επικεντρώνει στη διπλωματία.

Τι είχε πει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ για τον Ερντογάν

Σημειώνεται πάντως ότι την περασμένη Κυριακή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ, είχε αναφέρει ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Συγκεκριμένα, απάντησε στην ερώτηση του Γιώργου Σιαδήμα για τη Realnews, σχετικά με την αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας και το ενδεχόμενο συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη στη Νέα Υόρκη.

“Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, δεν συμπίπτουν από ότι αντιλαμβάνομαι και τα προγράμματά μας. Δεν θα βρεθούμε τις ίδιες ημέρες στη Νέα Υόρκη” είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.

“Η πολιτική μας προς την Τουρκία δεν αλλάζει. Έχω πει πολλές φορές ότι επιζητούμε τις καλές σχέσεις, με σεβασμό όμως απόλυτο στο Διεθνές Δίκαιο και στους κανόνες καλής γειτονίας. Έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Από εκεί και πέρα, ξέρετε καλά ότι το δικαίωμα στην αυτοάμυνα είναι αναφαίρετο, καταγεγραμμένο στον χάρη των Ηνωμένων Εθνών και παντελώς αδιαπραγμάτευτο” σημείωσε.

“Θέλω να θεωρήσω θετικό το γεγονός ότι το 2021 δεν είχε τις εντάσεις του 2020.Έχουμε κάποια πεδία συνεννόησης στον οικονομικό τομέα. Μπορούμε να συνεργαστούμε περισσότερο στα ζητήματα του προσφυγικού, εκεί εστιάστηκε και η συζήτησή μας με τον Πρόεδρο Ερντογάν, όταν του μίλησα τελευταία φορά.

Η Τουρκία γνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορά της. Πιστεύω ότι όλοι έχουμε κοινό συμφέρον να περιορίσουμε τις ροές από το Αφγανιστάν και να υποστηρίξουμε πρόσφυγες πιο κοντά στις εστίες τους. Και αυτό θέλουμε να κάνουμε και σε αυτό υπάρχει μια βασική συμφωνία της Ευρώπης, της Ελλάδος αλλά και της Τουρκίας” κατέληξε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ