Η 1η Στρατιά έγινε… πράσινη – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Το Στρατηγείο της 1ης Στρατιάς αναβαθμίστηκε ενεργειακά κι έγινε «πράσινη» μειώνοντας κατά 86% το ενεργειακό της αποτύπωμα.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ένα από τα βασικά θέματα λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι οι πόροι. Και σε αυτό δεν περιλαμβάνεται μόνο το απόθεμα σε πυρομαχικά αλλά και σε ενέργεια. Όση λιγότερη ενέργεια χρειάζεται μία μονάδα για να λειτουργήσει, τόσο πιο αυτόνομη είναι και λιγότερο ευάλωτη σε ανορθόδοξες επιθέσεις ή εξαρτήσεις.

Το Στρατηγείο της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-ΟHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» είναι η πρώτη βάση των Ενόπλων Δυνάμεων που αναβαθμίζεται και μάλιστα με πόρους από το ΕΣΠΑ.

Το έργο της Ενεργειακής Αναβάθμισης του Στρατηγείου της 1ης Στρατιάς με προϋπολογισμό 1.523.000€ εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μείωσε το ενεργειακό του αποτύπωμα κατά 86% σε πρωτογενή ενέργεια και συμπεριέλαβε τις εξής ενεργειακές αναβαθμίσεις:

·     Μόνωση του κελύφους του κτηρίου και του δώματός του.

·     Αντικατάσταση του συνόλου των κουφωμάτων.

·     Εκσυγχρονισμό των συστημάτων θέρμανσης – ψύξης με νέα Κεντρική Εγκατάσταση Κλιματισμού που διαθέτει 9 νέες αντλίες τύπου VRV (Variable Refrigerant Volume).

·     Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος συνολικής ηλεκτρικής ισχύος 100KWA.

·     Αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με νέα σύγχρονης τεχνολογίας LED.

·     Εγκατάσταση Συστήματος Ενεργειακής Διαχείρισης (Building Energy Management System – BEMS).

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρέστη στα εγκαίνια του αναβαθμισμένου Στρατηγείου την Τρίτη. Και πώς θα μπορούσε να λείψει, άλλωστε, αφού εκεί τελείωσε ουσιαστικά την καριέρα του ως Αντιστράτηγος, πριν γίνει Αρχηγός τον Ιανουάριο του 2020.

Η τελετή εγκαινίων πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνου Αγοραστού και του Διοικητή της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγου Πέτρου Δεμέστιχα.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την υλοποίηση του έργου που σχεδιάστηκε και προωθήθηκε επί της Διοικήσής του στην 1η ΣΤΡΑΤΙΑ, με την συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας ως προς την ένταξή του στο Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της ενεργειακής αναβάθμισης του Στρατηγείου, με την οποία βραχυπρόθεσμα εξοικονομούνται σημαντικοί πόροι τόσο από την μείωση των λειτουργικών απαιτήσεων όσο και του κόστους συντήρησης του κτιρίου, συμβάλλοντας στην μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του Στρατοπέδου «ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ».

Κι άλλες αναβαθμίσεις

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη υπογραφή αντίστοιχων Συμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των Στρατηγείων του Δ’ Σώματος Στρατού στην Ξάνθη, της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού στην Αλεξανδρούπολη και της 16ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού στο Διδυμότειχο, τονίζοντας την διαρκή προσπάθεια που καταβάλλουν οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεργαζόμενες με τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας για την μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των εγκαταστάσεων και των υποδομών τους.

O Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κλείνοντας τον χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό για την συμβολή του στην ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, τον Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη για την διαχρονική συνδρομή του στο έργο των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή, το σύνολο του προσωπικού που εργάστηκε ώστε να ολοκληρωθεί το εν λόγω έργο, καθώς και τον Πρόεδρο του Ομίλου «ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ» κ. Ιωάννη Καντώνια, τον Πρόεδρο της Εταιρίας «Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε» κ. Δημήτριο Σαράντη και τον κ. Απόστολο Μωραΐτη για την διαρκή ανιδιοτελή προσφορά τους στις ΕΔ με δωρεές και χορηγίες.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Λάρισα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε επίσης την ευκαιρία να συναντηθεί στα γραφεία της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Ιερώνυμο με τον οποίον αντάλλαξαν ευχές με την ευκαιρία έλευσης του Νέου Έτους.

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.