H FDI Belharra «ΦΟΡΜΙΩΝ» παίρνει… σάρκα σε ελληνικά ναυπηγεία – ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Αποκαλυπτήρια των τμημάτων της 3ης φρεγάτας FDI Belharra – ΦΟΡΜΙΩΝ του Πολεμικού Ναυτικού στα ναυπηγεία Σαλαμίνας. Από εκεί φορτώθηκαν για να ταξιδέψουν την Γαλλία, όπου θα ενσωματωθούν στο κύτος του υπό κατασκευή πλοίου.

του Χρήστου Μαζανίτη

Το απόγευμα της Δευτέρας (5/2), τα μπλοκς του τρίτου Ελληνικού πλοίου (HS) Formion FDI HN 3 ,που κατασκευάσθηκαν στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας, ταξίδεψαν από την Ελλάδα στο ναυπηγείο της Naval Group στο Lorient, όπου θα συναρμολογηθούν για τα επόμενα βήματα της κατασκευής της φρεγάτας.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, της πρέσβεως της Γαλλίας στην Ελλάδα και του Αρχηγού Στόλου και άλλων ανωτάτων αξιωματικών του ΠΝ.

FDI Belharra «ΦΟΡΜΙΩΝ»

«Είμαστε πολύ περήφανοι που συνεργαζόμαστε με τα Ναυπηγεία Salamis για την κατασκευή των φρεγατών FDI. Αυτό το νέο βήμα του προγράμματος απεικονίζει τη δέσμευση της Naval Group για την υποστήριξη της βιώσιμης βιομηχανικής συνεργασίας με την ελληνική βιομηχανία και τις κοινές μας προσπάθειες να περάσουμε με επιτυχία τα ορόσημα του προγράμματος», δήλωσε ο Stéphane Frémont, Αντιπρόεδρος της Naval Group Surface Combatants (Πλοία Επιφανείας).

Tο σχέδιο Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής (HIP) ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022 στην έναρξη του προγράμματος FDI – Belharra και συμβάλλει στην κατασκευή και υποστήριξη της FDI HN αλλά και στην δημιουργία ενός ισχυρού ναυτικού βιομηχανικού οικοσυστήματος στην Ελλάδα πέρα από το πρόγραμμα των φρεγατών. Εγκεκριμένες ελληνικές εταιρείες είναι ενσωματωμένες στην εφοδιαστική αλυσίδα της κατασκευάστριας γαλλικής εταιρείας Naval Group και ήδη έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε άλλα προγράμματα και μελλοντικούς διεθνείς διαγωνισμούς, αυξάνοντας τις δυνατότητές τους όπως και το οικονομικό τους όφελος και την προβολή τους στην παγκόσμια αγορά ναυτικής άμυνας.

FDI Belharra «ΦΟΡΜΙΩΝ»

Όπως έγινε γνωστό, οι Γάλλοι που προτίθενται να ναυπηγήσουν τις δικές του φρεγάτες Belharra ζήτησαν από την Ελλάδα να κατασκευάσει και τα δικά τους τμήματα.

Η φρεγάτα FDI Belharra HN κλάσης ΚΙΜΩΝ είναι πολεμικό πλοίο εκτοπίσματος 4.500 τόνων.

Πολλαπλών ρόλων και ανθεκτική, διαθέτει υψηλό επίπεδο δυνατοτήτων σε όλους τους τομείς ναυτικής μάχης: αντιπλοϊκή, αντιαεροπορική, ανθυποβρυχιακή και προβολής επιχειρήσεων ειδικών δυνάμεων, με μοναδικές δυνατότητες έναντι ασύμμετρων απειλών. Είναι εφοδιασμένη με τις τελευταίες καινοτομίες της Thales στα ραντάρ, σόναρ και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Ισχυρά εξοπλισμένη (MBDA Exocet MM40 B3C αντι-πλοοικοί πύραυλοι και αντιαεροπορικοί πύραυλοι Aster, σύστημα RAM, MU90 ανθυποβρυχιακές τορπίλες, πυροβόλο), η φρεγάτα FDI HN έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ταυτόχρονα ένα ελικόπτερο και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV).Επωφελείται επίσης από την τεχνογνωσία της Thales, της MBDA και όλων των άλλων συνεργατών και υπεργολάβων μας.

Στο πλαίσιο της διμερούς στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, οι FDI ενσωματώνουν τη φιλοδοξία και των δύο Ναυτικών να χειρίζονται τον ίδιο τύπο πολεμικών πλοίων νέας γενιάς.

Ήδη, η πρώτη φρεγάτα ΚΙΜΩΝ βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν ξεκινήσει τις δοκιμές εν όρμω ενώ η δεύτερη φρεγάτα F-602 ΝΕΑΡΧΟΣ έβαλε πλώρη και προχωρά με γοργούς ρυθμούς προς την ολοκλήρωσή της.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η καθέλκυση της ΝΕΑΡΧΟΣ τοποθετείται χρονικά στο τέλος αυτής της χρονιάς. Το πρώτο εξάμηνο του 2025 αναμένεται η έξοδός της στη θάλασσα για να ξεκινήσει τις δοκιμές. Η παράδοσή της αναμένεται στο τέλος της ίδιας χρονιάς.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη φρεγάτα, F-601 ΚΙΜΩΝ, η οποία βρίσκεται ήδη μες στο νερό αναμένεται να ξεκινήσεις τις εν όρμω δοκιμές το δεύτερο εξάμηνο του 2024, που θα διορθώσουν και τα όποια προβλήματα ενδεχομένως παρουσιάσει το πλοίο. Αν και είναι προγραμματισμένο να παραδοθεί το πρώτο τρίμηνο του 2025 εκφράζεται η αισιοδοξία ότι εάν όλες οι δοκιμές πάνε καλά ίσως να παραδοθεί στο τέλος του έτους. Ήδη, ολοκληρώνεται η επιλογή των πρώτων 100 στελεχών από το Πολεμικό Ναυτικό, που θα μεταβούν το προσεχές χρονικό διάστημα στη Γαλλία για εκπαίδευση.

Σε ό,τι αφορά την τρίτη φρεγάτα της κλάσης, F-603 ΦΟΡΜΙΩΝ, αναμένεται να μπει το πρώτο μπλοκ στο Dry Dock το τέλος του 2024, με την παράδοσή της να έχει προγραμματιστεί για το 2026.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ