ΝΕΑΡΧΟΣ: Έβαλε… πλώρη η δεύτερη φρεγάτα FDI BELHARRA – ΦΩΤΟ

Οι διαδικασίες ναυπήγησης των τριών φρεγατών Belharra προχωρούν με ταχείς διαδικασίες. Μετά την ΚΙΜΩΝ που ήδη βρίσκεται στο νερό και μετρά αντίστροφα για την παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό έβαλε… πλώρη η ΝΕΑΡΧΟΣ.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η δεύτερη φρεγάτα FDI Belharra του Πολεμικού Ναυτικού F-602 ΝΕΑΡΧΟΣ έβαλε πλώρη και προχωρά με γοργούς ρυθμούς προς την ολοκλήρωσή της.

Η κατασκευάστρια εταιρεία NAVAL έδωσε φωτογραφίες από το ναυπηγείο της Λοριάν (Lorrient) στην γαλλική Βρετάνη, όπου πραγματοποιούνται οι εργασίες κατασκευής της.

Οι φωτογραφίες δείχνουν τη στιγμή που μες στο υπόστεγο τοποθετείται η πλώρη της δεύτερης φρεγάτας FDI Belharra. Η τοποθέτηση του τελευταίου block με το χαρακτηριστικό ανάστροφο σχήμα σηματοδοτεί την ολοκλήρωση κατασκευής του κύτους.

Το χρονοδιάγραμμα για τις φρεγάτες

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η καθέλκυση της ΝΕΑΡΧΟΣ τοποθετείται χρονικά στο τέλος αυτής της χρονιάς. Το πρώτο εξάμηνο του 2025 αναμένεται η έξοδός της στη θάλασσα για να ξεκινήσει τις δοκιμές. Η παράδοσή της αναμένεται στο τέλος της ίδιας χρονιάς.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη φρεγάτα, F-601 ΚΙΜΩΝ, η οποία βρίσκεται ήδη μες στο νερό αναμένεται να ξεκινήσεις τις εν όρμω δοκιμές το δεύτερο εξάμηνο του 2024, που θα διορθώσουν και τα όποια προβλήματα ενδεχομένως παρουσιάσει το πλοίο. Αν και είναι προγραμματισμένο να παραδοθεί το πρώτο τρίμηνο του 2025 εκφράζεται η αισιοδοξία ότι εάν όλες οι δοκιμές πάνε καλά ίσως να παραδοθεί στο τέλος του έτους. Ήδη, ολοκληρώνεται η επιλογή των πρώτων 100 στελεχών από το Πολεμικό Ναυτικό, που θα μεταβούν το προσεχές χρονικό διάστημα στη Γαλλία για εκπαίδευση.

Σε ό,τι αφορά την τρίτη φρεγάτα της κλάσης, F-603 ΦΟΡΜΙΩΝ, αναμένεται να μπει το πρώτο μπλοκ στο Dry Dock το τέλος του 2024, με την παράδοσή της να έχει προγραμματιστεί για το 2026.

H ένταξη της ΚΙΜΩΝ στον Στόλο θα σηματοδοτήσει την αναγέννησή του αφού θα είναι η πρώτη φρεγάτα που θα παραλάβει το Πολεμικό Ναυτικό μετά από σχεδόν 30 χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία ήταν το μακρινό 1996 με την παραλαβή της 4ης ΜΕΚΟ, κλάσης ΥΔΡΑ, της ΣΑΛΑΜΙΣ.

Σε ό,τι αφορά την τρίτη φρεγάτα F-603 ΦΟΡΜΙΩΝ ον περασμένο Ιούλιο ξεκίνησε η ναυπήγησή της με την τελετή κοπής του πρώτου ελάσματος. Από τις 3 φρεγάτες του τύπου θα είναι πιο πάνοπλη, αφού θα φέρει την ελληνική διαμόρφωση, με επιπλέον οπλικά συστήματα από των πρώτων δύο.

Μόλις γίνει η παραλαβή της ΦΟΡΜΙΩΝ θα αρχίσουν σταδιακά να επιστρέφουν για εργασίες αναβάθμισης οι ΚΙΜΩΝ και ΝΕΑΡΧΟΣ, ώστε να αποκτήσουν και αυτές τα ίδια οπλικά συστήματα.

Ωστόσο, αυτό που δεν έχει γίνει ακόμη από την ελληνική πλευρά είναι η επιλογή σουΐτας ηλεκτρονικού πολέμου, που για ένα σύγχρονο πλοίο θεωρείται κρίσιμης σημασίας επί του πεδίου με τις αναδυόμενες τεχνολογικές προκλήσεις. Κάτι που κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη, αφού σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει η πανάκριβη φρεγάτα αξίας 1+ δισ. ευρώ να είναι ευάλωτη σε επιθέσεις από οπλικά συστήματα πολύ χαμηλής αξίας αλλά με έξυπνες τεχνολογίες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ