ΓΛΚ: Κοστολογεί σε 6 δισ. ευρώ την απώλεια εσόδων από την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια – Τι απάντησε ο Νίκος Παππάς

Σε τροχιά σύγκρουσης βρίσκονται κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της αυριανής προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια.

Κεχαγιά: Ειρωνικό να κουνά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το οικονομικό του πρόγραμμα

Ήδη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κοστολόγησε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα κατά της ακρίβειας και εκτίμησε ότι φέρνουν η απώλεια δημοσίων εσόδων σε ετήσια βάση ύψους κοντά στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου ήρθε επί της πρότασης νόμου που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές Μαΐου και την οποία οι υφυπουργοί Οικονομίας Πετραλιάς και Θεοχάρης είχαν κοστολογήσει στα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΝΔ: Ζητά διαγραφή Αντώναρου από τον ΣΥΡΙΖΑ – Αποκάλεσε «τουρκολάγνο» τον πρωθυπουργό

Η Έκθεση σημειώνει: «Από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλούνται σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, κατά περίπτωση, τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα:

– Ετήσια απώλεια εσόδων ύψους 70 εκατ. ευρώ, περίπου από την υπαγωγή της παράδοσης νερού στον υπερμειωμένο συντελεστή (6%) Φ.Π.Α., καθώς και από την υπαγωγή των πάγιων τελών ύδρευσης και των δικαιωμάτων χρήσης υπονόμων στον μειωμένο συντελεστή (13%) Φ.Π.Α.. (άρθρο 5 παρ. 5).

Κεχαγιά στον Realfm 97,8: Όλες οι προτάσεις στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοστολογημένες

– Ετήσια απώλεια εσόδων λόγω της μόνιμης μείωσης των συντελεστών Φ.Π.Α.. Το ύψος της εν λόγω απώλειας εκτιμάται στο ποσό των 2,2 δισ. ευρώ, περίπου για το έτος 2025 και στο ποσό των 2,4 δισ. ευρώ, περίπου, από το έτος 2026 και μετά.

– Απώλεια εσόδων ύψους 900 εκατ. ευρώ, περίπου από την θέσπιση μηδενικού συντελεστή Φ.Π.Α. για τα οριζόμενα αγαθά (κρέατα, γάλα, λαχανικά, δημητριακά, άμυλα, ελαιόλαδο, είδη για την βρεφική ασφάλεια και προστασία κ.λπ. των αναφερόμενων δασμολογικών κλάσεων) για ένα εξάμηνο. Σε περίπτωση χρονικής επέκτασης του μέτρου, η απώλεια ανέρχεται σε 1,8 δις ευρώ κατ’ έτος.

-Απώλεια εσόδων συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ, περίπου από τη μείωση των συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα οριζόμενα πετρελαιοειδή προϊόντα για ένα έτος.

-Ενδεχόμενη απώλεια εσόδων από την τυχόν παράταση των μειωμένων συντελεστών του Ε.Φ.Κ. στα οριζόμενα πετρελαιοειδή προϊόντα πέραν του έτους.

-Ενδεχόμενη απώλεια εσόδων από Φ.Π.Α. και Φόρο Εισοδήματος Νομικών Προσώπων από: τη θέσπιση ανώτατου περιθωρίου μικτού κέρδους σε τρόφιμα, βιομηχανικά αγαθά και αγροεφόδια, τη θέσπιση ανώτατου περιθωρίου μικτού κέρδους στην διύλιση πετρελαίου κ.λπ. για ένα έτος, την ειδική έκπτωση στη διάθεση προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας για τους οριζόμενους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους και την παράταση, για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 54 του ν. 5045/2023 (περί ανώτατου περιθωρίου μικτού κέρδους), καθώς και τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής αυτών (προσθήκη της εμπορικής διάθεσης λιπασμάτων και ζωοτροφών σε επαγγελματίες αγρότες, κτηνοτρόφους και συνεταιριστικές ομάδες και συνεταιρισμούς αυτών).

-Απώλεια ίδιων εσόδων του Ο.Α.Σ.Α. και του Ο.Α.Σ.Θ., εκτιμώμενου συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ, λόγω της μείωσης των τιμών των καρτών απεριορίστων διαδρομών”.

Στο ίδιο κείμενο το ΓΛΚ επισημαίνει ότι το ύψος των εσόδων από τα αντίμετρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν ακόμα να κοστολογηθούν καθώς εξαρτώνται από την πορεία και τα κέρδη των επιχειρήσεων ανά οικονομικό έτος.

Παππάς: Είχαν πέσει έξω Θεοχάρης και Πετραλιάς

Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έφερε την άμεση αντίδραση του αρμόδιου τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά ο οποίος κατηγόρησε ευθέως για ψεύδη τους Χ.Θεοχάρη και Θ.Πετραλιά. «Πριν από έναν μήνα οι κύριοι Θεοχάρης και Πετραλιάς είχαν δώσει στη δημοσιότητα, σε στυλ Σκέρτσου, αξιολογήσεις για τις προτάσεις μας, οι οποίες έχουν πέσει έξω κατά 1 δισ. ευρώ. Όχι κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αλλά κατά το ΓΛΚ» σημείωσε ο Νίκος Παππάς.

Και πρόσθεσε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούσε με 500 εκατ. ευρώ απόκλιση την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση των συντελεστών στον ΦΠΑ, με 300 εκατ. ευρώ απόκλιση τη μείωση στους ειδικούς συντελεστές και κατά 200 εκατ. ευρώ απόκλιση τη μείωση στον ΕΦΚ. «Πρόκειται για ένα ηχηρό χαστούκι», είπε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το δεύτερο που δείχνει η έκθεση είναι ότι οι προτάσεις μας είναι απολύτως εφαρμόσιμες. Είμαστε ενώπιον μίας βαθιάς πολιτικής διαφωνίας. Δεν θέλετε να μειώσετε τους έμμεσους φόρους, δεν θέλετε να φορολογήσετε τα υπερκέρδη, που κάνετε ότι δεν βλέπετε, δεν θέλετε να αξιοποιήσετε τα υπερπλεονάσματα, που ανήλθαν σε 2,5 δισ. ευρώ για το 2022, σε 1,8 δισ. ευρώ για το 2023 και με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν θα φτάσουν στα 660 εκατ. ευρώ για το 2024», υπογράμμισε ο Νίκος Παππάς.

«Είστε απολύτως εκτεθειμένοι. Και κυρίως ναυάγησε το σχέδιο Μητσοτάκη να παραλάβει την έκθεση του ΓΛΚ σήμερα για να την αξιοποιήσει, διαστρεβλώνοντάς την, αύριο», είπε ο Νίκος Παππάς, που ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο «να δικαιολογήσει αυτές τις σκανδαλώδεις αποκλίσεις», κατέληξε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ