Γιώργος Τσίπρας για το «μαξιλάρι»: «Ήταν αναγκαίο για να γίνει ρύθμιση του χρέους» – ΒΙΝΤΕΟ

Για το σχόλιο του Στέφανου Κασσελάκη σχετικά με το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως «ήταν αναγκαίο για να γίνει μια εξαιρετικά επιτυχής ρύθμιση του χρέους».

Μιλώντας στην ΕΡΤ,  ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «το μαξιλάρι ήταν αναγκαίο και να γίνει μια εξαιρετικά επιτυχής ρύθμιση του χρέους, που μας έδωσε ένα καθαρό διάδρομο μέχρι το 2032. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα. Το δεύτερο είναι ότι ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση στη μεταπολίτευση που για μια επόμενη κυβέρνηση, όχι εμάς, αφήσαμε γεμάτα ταμεία. Και το τρίτο ότι προφανώς προηγήθηκε μια χρηστή διαχείριση και αυτό ισχύει στο ακέραιο».

Μάλιστα, πρόσθεσε πως: «Χρειαζόταν προφανώς ένα μαξιλάρι. Για το ύψος γίνεται η συζήτηση».

«Προφανώς και χρειαζόταν ένα μαξιλάρι για να γίνει η ρύθμιση και για ορισμένους άλλους λόγους. Μετά δηλαδή, για να αντιμετωπιστούν κάποιες χρηματοοικονομικές ανάγκες, όπως λέγονται και όλες οι χώρες που βγήκαν από τα προγράμματα, εξασφάλισαν ένα τέτοιο μαξιλάρι. Για το ύψος γίνεται συζήτηση, για το ύψος του μαξιλαριού και για το μεν 24,1 δισεκατομμύρια που απέχει 13 δις από το 37, η γνώμη τότε των οργανισμών που ασχολούνταν μαζί μας – την τότε Τρόικα – ήταν ότι είναι απολύτως επαρκές. Για το δε σημερινό μαξιλάρι, αυτό που ακολούθησε ήταν 37 δις. Ο όρος που χρησιμοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι είναι όχι επαρκές, αλλά ευμέγεθες», είπε ο κ. Τσίπρας.

Όσο για το αν η δήλωση Κασσελάκη στρέφεται κατά του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Όχι σε καμία περίπτωση. Καταρχάς μην μπλέκουμε τον Αλέξη Τσίπρα σε καμία των περιπτώσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει ο ίδιος προσωπικά συγνώμη για ό,τι αφορά ορισμένες πολιτικές που αφορούσαν τη μεσαία τάξη. Και αν μιλάμε για πολιτικές που αφορούν τη μεσαία τάξη, μάλλον σχετίζεται και το μαξιλάρι. Ο ίδιος Αλέξης Τσίπρας, υπερασπιζόμενος το μαξιλάρι, έχει αναφερθεί στο γεγονός ότι υπάρχει διχογνωμία γύρω από το ύψος».

Για το αν είναι δρομολογημένο να φύγει η κ. Αχτσιόγλου και η ομάδα της από το κόμμα, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως στον ΣΥΡΙΖΑ «υπάρχει χώρος για όλους» και πρόσθεσε  ακόμη πως: «Η μειοψηφία των συντρόφων που δυστυχώς αποχώρησαν, οι ίδιοι επέλεξαν και εγκλωβίστηκαν τελικά σε μια πορεία που ήταν το “τα τινάζουμε όλα στον αέρα”».

Σχετικά με το τι σημαίνει η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο κ. Τσίπρας είπε πως δίνεται μεγαλύτερο πολιτικό «βάρος» στο θέμα από τα ρεπορτάζ στα Μέσα από όσο χρειάζεται και πως δεν γνωρίζει τι συζήτησαν.

Tαυτόχρονα, αναφορικά με το Συνέδριο του κόμματος είπε πως αυτό θα γίνει κανονικά.

«Το Συνέδριο θα γίνει κανονικά για να δούμε την ενότητά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «το 2015, να σας θυμίσω, είχε φύγει ένα 30% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και αντίστοιχα κάτω μέχρι τη βάση. Τώρα είναι πολύ μικρότεροι αριθμοί, είναι κάτω από 15%».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως είναι βέβαιος ότι και μέσα στους επόμενους μήνες, δημοσκοπικά θα φανεί μια ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ. «Έχουν λήξει πια τα εσωκομματικά. Δεν είναι αυτό που πλέον πρέπει να μας απασχολεί», εξήγησε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ