Γιώργος Κύρτσος: Κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τις παρακολουθήσεις

Μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατέθεσε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Γιώργος Κύρτσος, μετά τα δημοσιεύματα που τον φέρουν να παρακολουθείται από την ΕΥΠ καθώς και δημοσίευμα της 16/12/2022 του ευρωπαϊκού ειδησεογραφικού οργανισμού «Euractiv» σύμφωνα με το οποίο από έλεγχο της ΑΔΑΕ στη COSMOTE διαπιστώθηκε ότι όντως είχε τεθεί σε παρακολούθηση για «λόγους εθνικής ασφάλειας».

Της Άννας Κανδύλη

Ο κ. Κύρτσος στρέφεται κατά του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων, της εισαγγελέως Εφετών, εποπτεύουσας την ΕΥΠ, Βασιλικής Βλάχου και της Ευαγγελίας Γεωργακοπούλου, αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., πρώην επικεφαλής της διεύθυνση συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών και Β´ υποδιευθύντρια τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος της ΕΥΠ.

Τα αδικήματα για τα οποία τους εγκαλεί είναι: της ασφάλειας των τηλεφωνικών επικοινωνιών σε βαθμό κακουργήματος, της παραβίασης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας και προφορικής συνομιλίας, της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών και των όρων και της διαδικασίας άρσης αυτού, της παραβίασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα συνδρομητών ή χρηστών των ηλεκτρονικών επικοινωνιών σε βαθμό κακουργήματος, της παραβίασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε βαθμό κακουργήματος, της εγκληματικής οργάνωσης. Παράλληλα κατατέθηκε και δήλωση προς υποστήριξη της κατηγορίας.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στη μήνυση: «Ευθύς εξαρχής τονίζεται ότι δε συντρέχει κανένας απολύτως λόγος εθνικής ασφάλειας για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών μου, ενώ απαγορεύεται να διαταχθεί η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών ευρωβουλευτή με την επίκληση τέτοιων λόγων… Η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και η θέση μου υπό καθεστώς παρακολούθησης επιδρά αμέσως και ευθέως την δυνατότητα μου να ασκώ ακωλύτως θεμελιώδη δικαιώματα μου, όχι μόνο σε σχέση με το απόρρητο της ανταπόκρισης και των επικοινωνιών καθαυτό, αλλά και ως προς την ελευθερία της σκέψης και της γνώμης μου, ο στοιχεία της προσωπικότητας μου, αφού το να διατυπώνω τη γνώμη μου στις συνομιλίες μου με άλλους και να διαπραγματεύομαι μαζί τους υπό όρους ιδιωτικότητας, Αποτελεί προϋπόθεση του να μπορώ να την διατυπώνω και δημοσίως. Περαιτέρω, η δημιουργία κωλυμάτων αυτού του είδους κατά την άσκηση των καθηκόντων ως ευρωβουλευτή επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της άσκησης του λειτουργήματός για το οποίο με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους χιλιάδες Έλληνες πολίτες».

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μαντζουράνης, δικηγόρος του κ. Κύρτσου δήλωσε: «Με την σημερινή μήνυση ο κύριος Κύρτσος ζητεί από τους αρμόδιους εισαγγελείς να πράξουν το καθήκον τους χωρίς αδικαιολόγητες η προσχηματικές βράδυ πορείες και να κλείσουν τα αυτιά τους σε εντολές και υποδείξεις και να αντισταθούν σε πιέσεις απ’ όπου κι αν προέρχονται. Με την ελπίδα να μη λειτουργήσουν ως νομική συμβουλή της ΕΥΠ και της Cosmote» δήλωσε ο Γιάννης Μαντζουράνης, δικηγόρος του Γιώργου Κύρτσου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ