Γιατί ο Ερντογάν τραβάει το σχοινί – Η κλιμάκωση της έντασης από την Αγκυρα και η αντίδραση της Αθήνας

Κλιμάκωση των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας το αμέσως επόμενο διάστημα περιμένει η Αθήνα. Διπλωματικές πηγές αποδίδουν τη νέα έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας τόσο στον εκνευρισμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας ως προνομιακού συμμάχου των ΗΠΑ στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου όσο και στον διαφαινόμενο για την Τουρκία κίνδυνο να μην μπορέσει να πάρει τα ανταλλάγματα που ζητά από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Των Π. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ, Θ. ΜΩΡΙΑΤΗ, ΕΥ. ΑΡΕΤΑΙΟΥ

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αιφνιδιάστηκαν από την προσωπική επίθεση του Τούρκου Προέδρου στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Θυμούνται πολύ καλά, άλλωστε, πανομοιότυπες δηλώσεις από τον σουλτάνο μετά τα γεγονότα του Έβρου το 2020. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν διακινδυνεύουν καμία πρόβλεψη σε σχέση με την πιθανή διάρκεια της νέας αναταραχής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ξεκαθαρίζουν, ωστόσο, πως δεν περιμένουν ένα «θερμό θέρος», όπως το 2020.

Δεν θεωρούν, μάλιστα, απίθανο η ένταση την οποία καλλιεργεί η Τουρκία σε διμερές επίπεδο να τερματιστεί το ίδιο αιφνιδιαστικά όσο ξέσπασε, επισημαίνοντας πως αυτό έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν. Περισσότερος προβληματισμός, πάντως, επικρατεί στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο εκτιμά ότι θα υπάρξει κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων το επόμενο διάστημα, μέσα πάντως σε συγκεκριμένα όρια, καθώς θεωρεί πως ένα θερμό επεισόδιο στη συγκεκριμένη συγκυρία δεν συμφέρει την Τουρκία.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως τόσο οι φραστικές απειλές, όπως αυτή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, όσο και οι έμπρακτες προκλήσεις (υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά) θα συνεχιστούν και, σε κάθε περίπτωση, ο Ερντογάν θα κινηθεί όπως έχουν προαναγγείλει οι υπουργοί του και στην Κύπρο. Ηδη γίνονται νέες εργασίες για να τεθεί -παράνομα και σε παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ- ακόμα ένα κομμάτι της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, ενώ τον Ιούλιο αναμένεται να ξαναρχίσουν τα τουρκικά γεωτρύπανα τις παράνομες δραστηριότητές τους στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τσαβούσογλου-Τουρκία

Ανταλλάγματα

Σε κάθε περίπτωση, ορόσημο για τις τουρκικές προθέσεις θεωρείται η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου, καθώς εκεί θα συζητηθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών το θέμα της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως, αν ο Ερντογάν δεν έχει διασφαλίσει τα ανταλλάγματα που θέλει (δηλαδή την αγορά και την αναβάθμιση των F-16) μπορεί και να μπλοκάρει την ένταξη των δύο χωρών. Το σενάριο αυτό θεωρείται πιθανό, καθώς δεν αναμένεται να δώσει το Κογκρέσο έως τότε την έγκρισή του, ανεξάρτητα από το τι θέλει η κυβέρνηση Μπάιντεν. Και η ισχυρήπιθανότητα μιας νέας εισβολής στη Συρία αναμένεται να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, καθώς μια τέτοια επιχείρηση θα έθετε σε κίνδυνο τις αμερικανικές δυνάμεις που ακόμα βρίσκονται στη βόρεια Συρία.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που επιμένει στην τακτική των ίσων αποστάσεων όταν ο Ερντογάν προκαλεί την Ελλάδα, χρησιμοποίησε ιδιαίτερα αυστηρή γλώσσα για να προειδοποιήσει τον σουλτάνο να μην προχωρήσει με την εισβολή. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πως η πρώτη απώλεια εξαιτίας της νέας έντασης που καλλιεργεί ο Ερντογάν είναι αυτή της θετικής ατζέντας και όλης της προσπάθειας που έχει γίνει για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. Οι συζητήσεις για τα ΜΟΕ έχουν παγώσει, η διακυβερνητική που συμφωνήθηκε στην Κωνσταντινούπολη δεν θα γίνει, η επικοινωνία έχει σταματήσει, όλα με ευθύνη της τουρκικής πλευράς. Αυτό αναμένεται να το επισημάνει η κυβέρνηση σε όλους τους συμμάχους και εταίρους και, σε πρώτη φάση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει για την αλλαγή στάσης της Τουρκίας και την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Τουρκία- Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ