Γιαννούλης: Ο Τσίπρας έχει πολιτικό κεφάλαιο να αξιοποιήσει

Την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, κλήθηκε να σχολιάσει ο Χρήστος Γιαννούλης, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «Πρόσωπο με Πρόσωπο».

Ο βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς ρωτήθηκε για τον αν μπορεί να υπάρξει ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και μήπως το κλείσιμο αυτού του κύκλου κατ’ ουσίαν σημαίνει και το… τέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα το προσπαθήσει, γιατί είναι βαριά η παρακαταθήκη και ιστορικά και πολιτικά που αφήνει ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρόσωπο που διάνυσε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και αντιμετώπισε πολλά και σημαντικά προβλήματα. Είναι προφανές ότι υπάρχει συγκίνηση από όσους υπηρέτησαν κάτω από την πολιτική κατεύθυνση και τις οδηγίες του Αλέξη Τσίπρα, αλλά το ερώτημα ίσως θα πρέπει να εμπλουτιστεί για το αν θα πρέπει να υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα, είναι αν θα πρέπει να υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ πιο δυναμωμένος, μέσα από τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν συλλογικά, δημοκρατικά και κυρίως με ενότητα. Αυτό που θα έλεγα ότι σήμερα στο τέλος, στο επιμύθιο της συγκινητικής δήλωσης στο Ζάππειο, είναι η εγγύηση της ενότητας για να φτάσουμε σε ένα απάνεμο λιμάνι, που θα διασφαλίσει δύο χαρακτηριστικά: Κόμμα εξουσίας, κόμμα των πολιτών και κόμμα για τους πολίτες και τη βελτίωση της ζωής τους», απάντησε αρχικά ο κ. Γιαννούλης.

Για το αν η απουσία του Αλέξη Τσίπρα φέρει πίσω τις… παιδικές ασθένειες του χώρου, πριν εκείνος αναλάβει την ηγεσία και επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στα μονοψήφια ποσοστά εκείνης της περιόδου, ο κ. Γιαννούλης ανέφερε: «Είναι ένα ρίσκο στην πολιτική. Όλα είναι ανοιχτά. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει δείξει, όλα αυτά τα χρόνια, την ανάγκη να υπερασπιστεί την κομματική ή την προσωπική του ιδιοτέλεια. Θέλω να πιστεύω ότι η απόφασή του μέτρησε και αυτό. Και τον κίνδυνο της διαίρεσης και τον κίνδυνο της επαναφοράς σε προηγούμενες εποχές, όπου δεν υπήρχε η προηγούμενη δυναμική… Δεν είναι κολακεία. Δεν είναι μνημόσυνο σε ένα πολιτικό που κλείνει την πολιτική του πορεία. Πιστεύω ότι έχει πολιτικό κεφάλαιο που θα αξιοποιήσει με τον τρόπο που αυτός θα κρίνει και οι συνθήκες ή η συγκυρία θα επιβάλλουν, θα περιοριστεί και είναι και στο χέρι μας εν πάση περιπτώση».

Θέλοντας να διευκρινίσει τον όρο «πολιτικό κεφάλαιο» και το αν ενδέχεται στο μέλλον να δούμε τον Αλέξη Τσίπρα να… επιστρέφει με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Είναι ένα ερώτημα, στο οποίο δεν μπορώ να απαντήσω εγώ γιατί θα είναι μια καθαρή υπόθεση ή προφητεία. Υπάρχουν όμως και άλλα πολιτικά πρόσωπα, που η παρουσία τους στην πολιτική, σε χώρους που βρίσκονται σε ενεργές θέσεις, σε θέσεις ευθύνης, σηματοδοτούν πολιτικά στίγματα, ερεθίσματα ή και ανοίγουν δρόμους πολιτικών θεμάτων».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ