Γιαννίτσης: Δεν είναι μονόδρομος οι επιλογές που έχουμε

Γιαννίτσης: Δεν είναι μονόδρομος οι επιλογές που έχουμε

«Οι επιλογές που έχουμε δεν είναι μονόδρομος, όμως δεν είναι και όποιες θέλουμε», ανέφερε ο πρώην υπουργός Εργασίας, Τάσος Γιαννίτσης ο οποίος μίλησε στην έναρξη των εργασιών της δεύτερης ημέρας του συμποσίου που συνδιοργανώνουν το ΠΑΣΟΚ και το Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ), για την 39η επέτειο ίδρυσης του Κινήματος.

Αναφερόμενος στη σχέση ιδεολογίας-πολιτικής-πολιτικής οικονομίας, ο Τάσος Γιαννίτσης σημείωσε ότι «η πραγματικότητα διασπά συχνά την ιδεολογία» και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί συνεχώς η ιδεολογία να απέχει από την πολιτική γιατί αυτό μπορεί να φέρει «κατάρρευση».

Αναφορικά με την (όποια) αριστερά, τόνισε πως είτε θα μείνει προσκολλημένη σε ιδεοληψίες υποστηρίζοντας λύσεις αδιέξοδες είτε θα ετεροκαθορίζεται από τις συγκυρίες είτε θα αναζητήσει με ανοικτό πνεύμα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον τις λίγες αλλά πραγματικές αξίες με τις οποίες μπορεί να κερδίσει την πολιτική και ιδεολογική της μάχη. Είπε ακόμα ότι πλέον «το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη να καθοδηγήσει την κοινωνία έστω και με πολιτικό κόστος, αλλιώς θα πληρώσει το κόστος της μη επιλογής και της αδράνειας που θα είναι πιο σκληρό».

Ο κ. Γιαννίτσης υποστήριξε ότι «έχουμε υποχρέωση να εγκαταλείψουμε την ψευδαίσθηση και την αυταρέσκεια ότι η κεντροαριστερά ξεκινά από εμάς και ότι είμαστε πρωταγωνιστές στο έργο αυτό», για να σημειώσει ότι «αν μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε κάτι συλλογικό, οι προσωπικές ατζέντες πρέπει να ισοπεδωθούν».

Εκτίμησε ακόμα ότι «το σκηνικό από εδώ και πέρα θα είναι σκληρά διαφορετικό από τι το γνωρίσαμε», εξηγώντας πως «όταν επανέλθει ο δανεισμός από τις αγορές, έξω από τα μνημόνια, θα είναι πιο περιορισμένος και δύσκολος».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ