Γιάννης Οικονόμου: Δεν υπάρχει ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν

Για το εάν θα υπάρξει ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη ρωτήθηκε ο Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, “μέχρι στιγμής τα προγράμματα των δύο ηγετών, έτσι όπως έχει ανακοινωθεί το πρόγραμμα του Τούρκου Προέδρου και του Έλληνα Πρωθυπουργού, δείχνουν ότι δεν συμπίπτει η παρουσία τους στις ΗΠΑ. Δεν έχει αλλάξει προσώρας αυτό”.

Ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε ότι “εάν ο κ. Ερντογάν παρατείνει την παραμονή του στις ΗΠΑ δεδομένου ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα είναι εκεί νωρίτερα και υποβληθεί τέτοιο αίτημα, θα εξεταστεί διπλωματικά και νομίζω θα απαντηθεί θετικά. Αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάτι καινούριο όσον αφορά στην παρουσία των δύο ηγετών στις ΗΠΑ”.

Οι δηλώσεις Ερντογάν και Μητσοτάκη

Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε πως «φυσικά θα ικανοποιήσουμε το αίτημα Μητσοτάκη για συνάντηση στις ΗΠΑ» και πρόσθεσε πως «θα συναντηθούμε εκεί».
Την ίδια ώρα,  την περασμένη Κυριακή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ, είχε αναφέρει ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Συγκεκριμένα, απάντησε στην ερώτηση του Γιώργου Σιαδήμα για τη Realnews, σχετικά με την αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας και το ενδεχόμενο συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη στη Νέα Υόρκη.

“Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, δεν συμπίπτουν από ότι αντιλαμβάνομαι και τα προγράμματά μας. Δεν θα βρεθούμε τις ίδιες ημέρες στη Νέα Υόρκη” είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.
“Η πολιτική μας προς την Τουρκία δεν αλλάζει. Έχω πει πολλές φορές ότι επιζητούμε τις καλές σχέσεις, με σεβασμό όμως απόλυτο στο Διεθνές Δίκαιο και στους κανόνες καλής γειτονίας. Έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Από εκεί και πέρα, ξέρετε καλά ότι το δικαίωμα στην αυτοάμυνα είναι αναφαίρετο, καταγεγραμμένο στον χάρη των Ηνωμένων Εθνών και παντελώς αδιαπραγμάτευτο” σημείωσε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ