Για τέταρτη φορά συναντώνται ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ με τον Αρχηγό ΓΕΕΔ της Σαουδικής Αραβίας

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων (ΓΕΕΔ) του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, Στρατηγός Αλ Ρουάιλι (Al Ruwaili), πρόκειται την ερχόμενη εβδομάδα να έρθει στην Ελλάδα, με αφορμή την έκθεση αμυντικού υλικού DEFEA, και θα έχει συνάντηση με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Από τον περασμένο Μάρτιο, θα είναι η 4η φορά που οι δύο άνδρες θα συναντηθούν, επιβεβαιώνοντας ότι Ελλάδα και Σαουδική Αραβία τρέχουν με βήμα ταχύ την ενδυνάμωση των στρατιωτικών τους δεσμών.

Το τελευταίο έτος, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελλάδας, η διμερής συνεργασία έχει αποκτήσει πολύ μεγάλη δυναμική. Από τη μία είναι οι δύο συνεκπαιδεύσεις, με την ονομασία «Falcon Eye», που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα, τον περασμένο Μάρτιο, και στην Σαουδική Αραβία τον Μάιο. Αυτές οι δραστηριότητες είναι βαρύνουσας σημασίας καθώς σηματοδοτούν την πρώτη τέτοιου είδους συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, με μαχητικά αεροσκάφη του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας να μετασταθμεύουν στην Ελλάδα, και βεβαίως μαχητικά αεροσκάφη της Ελλάδας να μετασταθμεύουν στο Βασίλειο, και στις δύο περιπτώσεις σε συνδυασμό με την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Στρατηγού Al-Ruwaili στην Κρήτη και του Στρατηγού Φλώρου στο Ριάντ. Την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Όμως, Φλώρος και Αλ Ρουάιλι συναντήθηκαν το περασμένο Σάββατο και στην Αίγυπτο, στα εγκαίνια της νέας ναυτικής βάσης «3η Ιουλίου».

«Το γεγονός φυσικά ότι οι επισκέψεις αυτές ήταν οι πρώτες στην ιστορία των 2 χωρών μιλάει από μόνο του για τις προοπτικές που ανοίγονται στις στρατιωτικές σχέσεις των 2 χωρών, τις οποίες και θα αξιοποιήσουμε πλήρως» ανάφερε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην ΛΑΕΔ, προσθέτοντας: «Και προς επιβεβαίωση των όσων σας λέω, περιμένω πάλι το Σαουδάραβα ομόλογο μου την άλλη εβδομάδα στην Αθήνα, καθώς ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση μου να έρθει στην Ελλάδα στο πλαίσιο της έκθεσης DEFEA. Δηλαδή, Αρχηγός ΓΕΕΘΑ του Βασιλείου δεν είχε έρθει ποτέ στην Ελλάδα και μέσα στο 2021 έρχεται δύο φορές».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ