Γεωργιάδης: Τα μέτρα θα έχουν τη μορφή “ακορντεόν” – Όλα είναι στο τραπέζι, ακόμη και το ολικό lockdown

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού που λαμβάνονται από την κυβέρνηση δήλωσε ότι όσο υπάρχει πανδημία και υπάρχει κίνδυνος θανάτων αυτά θα ακολουθούν τη μέθοδο “ακορντεόν”.

“Η απόφαση να ανοίξει το λιανεμπόριο ήταν απολύτως σωστή, σε όλη την Aττική είχαμε αύξηση που ξεπερνά το 57% σε σχέση με το περασμένο έτος μέσα σε 12 μέρες. Είναι μια πολύ σημαντική ανάσα, προλαβαίνουν να ξεστοκάρουν και τα καταστήματα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σωστά το λιανικό εμπόριο άνοιξε, ήταν μεγάλη ανάσα για τα καταστήματα αυτό που έγινε”, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι τα μέτρα που θα λαμβάνονται θα έχουν τη μορφή “ακορντεόν”. “Όποιος δεν το έχει καταλάβει ακόμη δεν έχει καταλάβει τι είναι η πανδημία. Η πανδημία είναι κινούμενη άμμος. Όταν πρέπει να αποφασίσεις και πατάς σε κινούμενη άμμο δεν θα κάνεις ακορντεόν; Σταθερότητα δεν μπορεί να υπάρχει. Κάποτε θα έχουμε αυστηρότερα και κάποτε χαλαρότερα μέτρα. Αυτό θα πάει για όσο χρειαστεί, όσο υπάρχει πανδημία και υπάρχει κίνδυνος θανάτων θα πηγαίνουμε ακορντεόν… Υπάρχει χώρα που δεν έχει ακορντεόν αποφάσεις; Όλες οι χώρες έχουν ακορντεόν αποφάσεις. Οι νέοι κανόνες έχουν ως στόχο να υπάρχει λιγότερος συνωστισμός στους δρόμους… Δεν μας ενδιαφέρει η κίνηση στους δρόμους με τα αυτοκίνητα, μας ενδιαφέρουν οι πεζοί στους δρόμους. Μας ενδιαφέρει ο συνωστισμός”.

Σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου ανέφερε ότι “παρόμοιες εικόνες με την Ερμού είχαμε και στην Τσιμισκή. Στη Θεσσαλονίκη δεν είχαμε άνοδο των κρουσμάτων. Ο ιός αυτός είναι τελείως απρόβλεπτος. Εγώ δεν πιστεύω ότι ο ιός ανέβηκε λόγω αυτού του γεγονότος… Επειδή εμείς γενικά πιστεύουμε ότι πρέπει να προηγούμαστε του ιού και όχι να τον ακολουθούμε είπαμε αντί να περιμένουμε να πάμε στα 2.000 κρούσματα και να πάμε σε lockdown κάνουμε μέτρα τώρα που είμαστε στα 700-800-900 κρούσματα για να προλάβουμε να μην πάμε στα 2.000 κρούσματα”.

“Τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι για να προλάβουμε την εξέλιξη της πανδημίας… Έχει απορριφθεί το lockdown στην Αττική από τις 6 το απόγευμα, γιατί θα δημιουργούνταν συνωστισμός λόγω του μεγέθους πληθυσμού της Αττικής… Δεν είμαι τύραννος, δεν παίρνω αποφάσεις τυραννικές, προσπαθώ να κάνω το σωστό και αν κάνω λάθος είμαι εδώ να το διορθώνω… Επιτρέψαμε την παράδοση εντός στα καταστήματα που αποδεδειγμένα δεν μπόρεσαν να δουλέψουν επαρκώς με το click away… Αφήστε τις συγκρίσεις, το μέγεθος της στήριξης που έχει λάβει η μικρομεσαία επιχείρηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πρωτοφανές. Αυτές οι 12 μέρες που λειτούργησε η αγορά έδωσαν μεγάλη ανάσα στις επιχειρήσεις… Με τα νέα μέτρα δεν είναι 100% κλειστή η αγορά, πήγε στο 50%. Η κυβέρνηση υπό αυτές τις συνθήκες έχει κάνει ό,τι μπορεί περισσότερο”.

Για την εστίαση, o υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι “έχει δρόμο για να ανοίξει, πάμε για τον Μάρτιο ή και αργότερα. Αλλά θα βρούμε τρόπο να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις”.

Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στο Mega ανέφερε ότι “την Πέμπτη οι λοιμωξιολόγοι μελετούν την επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής. Αφού μας ενημερώνουν, την Παρασκευή καταθέτουμε τις προτάσεις μας για το πώς μπορεί να λειτουργήσει η αγορά. Δεν παίρνουμε αποφάσεις μόνοι μας. Οι ειδικοί καθορίζουν το πλαίσιο. Στο click in shop είχα προτείνει να μπει και το κόσμημα, που για κάποιο λόγο το απέρριψαν. Όλα είναι στο τραπέζι, ακόμη και το ολικό lockdown”.

Δείτε τα βίντεο:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ