Γεωργιάδης στην Realnews: Τα απογευματινά χειρουργεία θα αρχίσουν να λειτουργούν άμεσα – Ολόκληρο το σχέδιο

Ολόκληρο το σχέδιο για τα απογευματινά χειρουργεία περιγράφει στη Realnews ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ασκώντας παράλληλα κριτική στην Χαριλάου Τρικούπη που δεν τα στηρίζει, ενώ το 2001 επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ τα είχε ψηφίσει.

Στον ΓΙΩΡΓΟ ΣΙΑΔΗΜΑ – ΠΗΓΗ: Realnews

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλά για το κόστος των απογευματινών χειρουργείων, για το ποιοι ασθενείς θα χειρουργηθούν δωρεάν αλλά και για τις νέες προσλήψεις γιατρών μέσα στο 2024. Ο υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στα μη κρατικά πανεπιστήμια, υποστηρίζει ότι «ο Νίκος Ανδρουλάκης παρέδωσε όλο τον χώρο από την Κεντροαριστερά μέχρι τη Δεξιά στον Κυριάκο Μητσοτάκη», μετά την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να μη στηρίξει το νομοσχέδιο. Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλά ακόμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ απαντά και για τον «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ», όπως χαρακτηρίζουν το ΠΑΣΟΚ κυβερνητικά στελέχη.

Τα απογευματινά χειρουργεία πότε θα ξεκινήσουν; Η αντιπολίτευση ακόμα και εκπρόσωποι των υγειονομικών υποστηρίζουν ότι το προσωπικό δεν επαρκεί.

Τα απογευματινά χειρουργεία θα ξεκινήσουν να λειτουργούν άμεσα. Υπογράφεται Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα υπουργεία Υγείας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και είμαστε έτοιμοι για την άμεση εφαρμογή του μέτρου. Δεν προσδοκώ η μεταρρύθμιση αυτή να δουλέψει αμέσως, προφανώς θα χρειαστεί κάποιο διάστημα. Οφείλω, όμως, να σας πω ότι είναι πολύ περισσότερες οι κλινικές που έχουν ήδη επικοινωνήσει με το υπουργείο Υγείας και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να οργανώσουν απογευματινά χειρουργεία από αυτές που νομίζαμε εμείς. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι εκπρόσωποί τους στα διάφορα συνδικαλιστικά όργανα, είτε για λόγους ιδεολογίας είτε για λόγους ιδιοτέλειας, αντιδρούν σε κάθε αλλαγή που προωθεί η κυβέρνηση. Οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΚΚΕ δεν μου προκαλούν κάποια ιδιαίτερη έκπληξη. Αυτό όμως που πραγματικά με εξέπληξε είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ. Δεν γίνεται το 2001 επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και με υπουργό Υγείας τον Αλέκο Παπαδόπουλο να ψηφίζεται νόμος για τα απογευματινά ιατρεία και τα απογευματινά χειρουργεία επ’ αμοιβή και το 2024, επί ηγεσίας Νίκου Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ να μιλάει για «ταφόπλακα» στον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ. Δεν γίνεται, αντί να μπορούμε να συζητήσουμε πολιτισμένα και με λογική για ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, στον βωμό μιας ανέξοδης αντιπολίτευσης να λέμε ξανά και ξανά τα ίδια εδώ και 23 χρόνια. Είναι τουλάχιστον αστείο, αν όχι εξωφρενικό.

Πότε θα προσληφθούν γιατροί και νοσηλευτές;

Όπως έχουμε προαναγγείλει, το 2024 θα γίνουν συνολικά 6.500 προκηρύξεις μόνιμων θέσεων υγειονομικού προσωπικού. Ηδη έχουμε προκηρύξει 2.145 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 704 θέσεις ειδικευμένων ιατρών. Στόχος μας είναι οι προκηρύξεις αυτές να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς, αλλά και με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες του ΕΣΥ, ώστε να εξασφαλίσουμε την ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών σε τμήματα και κλινικές ανά τη χώρα.

Γιατί οι ασθενείς να επιλέξουν τα απογευματινά χειρουργεία και να μην πάνε στον ιδιωτικό τομέα;

Εμείς δεν μπορούμε να πούμε στους ασθενείς τι θα επιλέξουν. Εμείς απλά τους δίνουμε μια επιπλέον επιλογή, η οποία σίγουρα είναι οικονομικά πιο συμφέρουσα. Για παράδειγμα, μια χολοκυστεκτομή, που στον ιδιωτικό τομέα κοστίζει γύρω στις 2.500 ευρώ, στα απογευματινά χειρουργεία θα κοστίζει από 500 έως 1.200 ευρώ. Αντιλαμβάνεστε ότι κάποιος συμπολίτης μας που δεν δύναται να δώσει 2.500 ευρώ θα μπορεί να χειρουργηθεί με πολύ μικρότερο κόστος.

Ποιοι ασθενείς θα χειρουργηθούν δωρεάν από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης;

Για τη διενέργεια απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία της χώρας έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Aνάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι πολίτες που παραμένουν στις λίστες χειρουργείου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η προτεραιοποίησή τους θα γίνει με χρονολογική σειρά, δηλαδή όσοι έχουν τον μεγαλύτερο χρόνο αναμονής. Υπολογίζεται ότι αυτοί που βρίσκονται σε αναμονή πάνω από έναν χρόνο είναι περίπου 50.000. Σε αυτούς, λοιπόν, τους 50.000, που απαράδεκτα περιμένουν πάρα πολύ καιρό, θα τους προσφέρουμε το χειρουργείο δωρεάν.

Την προσεχή εβδομάδα ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Οπως όλα δείχνουν, μόνο η Ν.Δ. θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. Γιατί;

Η όλη συζήτηση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια έχει καταντήσει βαρετή. Εχω κουραστεί να ακούω αναλύσεις επί αναλύσεων από την Αριστερά για ποιο λόγο δεν πρέπει να γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας. Ο κόσμος προχωράει, η Ευρώπη προχωράει, η Κύπρος έχει εδώ και χρόνια ιδιωτικά πανεπιστήμια και εμείς στην Ελλάδα καθόμαστε και το συζητάμε ακόμα. Δεν υπάρχει δημοσκόπηση που να μη δείχνει ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού τάσσεται υπέρ του συγκεκριμένου μέτρου. Και ερωτώ: Αφού το ζητάει η ίδια η κοινωνία, γιατί πλην της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν το υποστηρίζει κανένα άλλο κόμμα; Ούτε καν το ΠΑΣΟΚ. Εκεί που ο κύριος Ανδρουλάκης δήλωνε ότι δεν θα είναι εμπόδιο στην ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων, ξαφνικά, όπως έκανε και με τα απογευματινά χειρουργεία, υιοθέτησε όλη τη φρασεολογία του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς. Ο Νίκος Ανδρουλάκης παρέδωσε όλο τον χώρο από την Κεντροαριστερά μέχρι τη Δεξιά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά το Συνέδριο, ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές σε δομή και πρόσωπα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερος στις ευρωεκλογές ή μπορεί να επιβεβαιωθούν οι σημερινές δημοσκοπήσεις που έχουν δεύτερο το ΠΑΣΟΚ;

Ο Στέφανος Κασσελάκης ως πολιτικός έχει τελειώσει. Ο,τι αλλαγές και να κάνει σε δομή και σε πρόσωπα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τελευτήσει τον βίο του. Μετά το αλληλορεζίλεμα που εκτυλίχθηκε σε δημόσια θέα στο πρόσφατο Συνέδριό του, το χάσμα μεταξύ των στελεχών του είναι αδύνατον να γεφυρωθεί. Οι δημοσκοπήσεις πράγματι δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να κατρακυλά, οφείλω όμως να πω ότι για το μέγεθος της πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερό στα ποσοστά του. Οπερ σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει, δεν ανεβαίνει το ΠΑΣΟΚ. Οταν ο βασικός σου αντίπαλος έχει πάει από το 33% στο 9% και εσύ παραμένεις στο 13%, σίγουρα αυτό δεν είναι επιτυχία. Ωστόσο, σε λίγους μήνες έχουμε ευρωεκλογές και το μεγάλο αφεντικό που είναι ο ελληνικός λαός θα δώσει τις απαντήσεις που ζητάτε.

Πάντως, η κυβέρνηση κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ». Γιατί; Θέλετε να το αναδείξετε σε βασικό αντίπαλο της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές;

Έχω πει πολλές φορές ότι βασικός μας αντίπαλος δεν είναι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ. Βασικός μας αντίπαλος είναι τα προβλήματα των συμπολιτών μας που ζητούν άμεσα λύσεις. Από αυτό κρινόμαστε καθημερινά, από αυτό θα κριθούμε και στις ευρωεκλογές. Τώρα, για το αν το ΠΑΣΟΚ γίνεται «πράσινος ΣΥΡΙΖΑ», θα ρωτήσετε τον κύριο Ανδρουλάκη. Το γεγονός όμως ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει φτάσει στο σημείο να καταψηφίζει κεντρικές προεκλογικές προτάσεις του κόμματός του με βάζει σε σκέψεις. Πραγματικά, δεν μπορώ να φανταστώ για ποιο λόγο το ΠΑΣΟΚ θα ήθελε να μιμηθεί τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ