Γεωργαντάς στον Realfm 97,8: Φαινόμενο έλλειψης προϊόντος δεν έχει παρατηρηθεί στη χώρα μας

«Προσπαθούμε με άμεσες παρεμβάσεις είτε και με θεσμικές παρεμβάσεις πιο μεσοπρόθεσμες να διευκολύνουμε την αγροτική παραγωγή. Για παράδειγμα προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε στο ζήτημα της αγοράς ζωοτροφών, στο ζήτημα της αγοράς λιπασμάτων, στην επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου, στην επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, στην επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Όλες αυτές οι παρεμβάσεις υπολογίζονται στα 500 εκατ. το τελευταίο έτος» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8.

«Ταυτόχρονα έχουμε τον ΕΛΓΑ που κλήθηκε να αντιμετωπίσει τα δύσκολα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης. Είχαμε μεγάλες καταστροφές στον πρωτογενή τομέα με ζημίες που μέχρι τώρα δεν είχαμε συνηθίσει και είναι στο όριο του πλαισίου του κανονισμού του ΕΛΓΑ» πρόσθεσε.

«Τόσο στο επίπεδο της χώρας μας, όσο και της ΕΕ έχουν ληφθεί μέτρα και έχουν γίνει σχεδιασμοί για να αποτραπεί αυτό που φαινόταν ως ένας υπαρκτός κίνδυνος αλλά με την παρέλευση των μηνών διαφάνηκε ότι η Ευρώπη είναι αυτάρκης σε σχέση με τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα. Η χώρα μας έχει μόνο λίγα προϊόντα με τα οποία εφοδιάζεται, είναι σημαντικό ότι είμαστε εντός ευρωπαϊκού χώρου και λειτουργεί η εφοδιαστική αλυσίδα άψογα και μας δίνει τη δυνατότητα εισαγωγών και εξαγωγών στις ποσότητες που χρειαζόμαστε. Όμως φαινόμενο έλλειψης προϊόντος δεν έχει παρατηρηθεί ούτε στη χώρα μας ούτε σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. Φροντίζουμε να δώσουμε κίνητρα σε παραγωγούς να καλλιεργήσουν περισσότερο» δήλωσε ο υπουργός.

Ερωτηθείς για το γάλα και τον κίνδυνο ελλείψεων απάντησε «για το γάλα υπήρχε στο τέλος της Άνοιξης πραγματικά μια ανησυχία, η οποία έχει ισορροπηθεί ειδικά για το αιγοπρόβειο γάλα που αυτή τη στιγμή οι παραγωγές είναι ίδιες με πέρσι. Στο αγελαδινό υπήρχε μια μικρή μείωση της τάξεως του 4%, θεωρούμε ότι και αυτή θα εξομαλυνθεί. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά καλές τιμές για τους παραγωγούς. Ξέρετε αυτή η ανωμαλία στις αγορές δημιούργησε μια εικόνα που δεν συνηθίζαμε πάντα. Τώρα που έχει ισορροπήσει η κατάσταση, με αυξημένο βέβαια κόστος παραγωγής, αλλά ταυτόχρονα με την ενίσχυση και την παρουσία της πολιτείας όπου μπορεί και με κάποιες τιμές που είναι αρκετά ικανοποιητικές για τους παραγωγούς θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει ζήτημα ούτε σε αυτόν τον τομέα».

«Υπάρχει ζήτημα με τα εργατικά χέρια στον πρωτογενή τομέα όπως και σε άλλες χειρονακτικές εργασίες όπως είναι τα κατασκευαστικά έργα. Παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη και είναι αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης. Κάνουμε συνεχείς παρεμβάσεις, έχουμε κάνει δύο διακρατικές συμφωνίες με Μπαγκλαντές και Αίγυπτο και έχουμε δημιουργήσει ένα νομοθετικό πλαίσιο» σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς.

«Έχουν αλλάξει τα δεδομένα και πλέον μπορούμε να πάμε στο μοντέλο ενός αγρότη, επιχειρηματία και να έχει ένα πολύ καλό εισόδημα για την οικογένεια και τον εαυτό του» επεσήμανε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ