Φωτίου στον Realfm 97,8: Τα ιδρύματα δεν είναι τόπος για να μένει ένα παιδί – Πρέπει να αλλάξουν ρόλο

Την ανάγκη αποϊδρυματοποίησης των παιδιών αλλά και εκείνη για την αλλαγή ρόλου των ιδρυμάτων υπογράμμισε η Θεανώ Φωτίου.

Η βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή τόνισε ότι «το καλύτερο ίδρυμα δεν είναι τόπος για να μένει ένα παιδί. Είναι βλαπτικό είτε πρόκειται για βρέφος ή για μικρό παιδί, όπως επισημαίνουν οι επιστημονικές μελέτες. Τα ιδρύματα δεν είναι είδος φιλανθρωπίας να στήνουμε παντού σπιτάκια και κουμπαράδες. Τα ιδρύματα πρέπει να αλλάξουν ρόλο. Πρέπει να υπάρξει αποϊδρυματοποίηση».

Η κα Φωτίου αναφερόμενη στον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για την αναδοχή και υιοθεσία, επεσήμανε ότι «αφήσαμε ένα οπλοστάσιο στην κυβέρνηση της ΝΔ για να επιταχύνει το μεγάλο καθήκον που έχει το κράτος να βγάλει τα παιδιά από τα ιδρύματα. Δηλ. να αλλάξουν ρόλο τα ιδρύματα, να είναι ανοιχτές δομές, να επαναξιολογηθούν και να προσφέρουν στην κοινότητα συμβουλευτική στήριξη για το παιδί, την οικογένεια, τον έφηβο, την μητέρα. Επίσης αφήσαμε 100 κέντρα στήριξης οικογένειας και παιδιού ώστε να προλαμβάνουν κακοποιήσεις και να μην πέφτουμε από τον ουρανό με όσα συμβαίνουν».

Μιλώντας για τις υιοθεσίες, η κα Φωτίου εξήγησε ότι «δεν υπάρχουν ορφανά παιδιά στα ιδρύματα. Τα ορφανά παιδιά τα αναλαμβάνει η οικογένειά τους. Τα παιδιά στα ιδρύματα είναι από κακοποιητικό περιβάλλον ή από γονείς ναρκομανείς κ.α. που δεν μπορούν να έχουν την επιμέλεια ή από πάρα πολύ φτωχούς γονείς που για ένα διάστημα μπορεί να τα δώσουν σε ίδρυμα μέχρι να συνέλθουν οικονομικά».

Σύμφωνα με την ίδια, «ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε έναν νόμο ψηφιακό το 2019– τον βάλαμε ψηφιακά για να τελειώνουν οι ιστορίες διαπλοκής και διαφθοράς κάτω από το τραπέζι. Προέβλεπε διαφανείς διαδικασίες ώστε οι υποψήφιοι γονείς να εκπαιδεύονται και να κρίνονται και εν συνεχεία τα παιδιά να εγγράφονται στα μητρώα και να γίνεται το ταίριασμα. Αυτός ο νόμος ήταν πρωτοποριακός και τον αφήσαμε στην τωρινή κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης τον εγκαινίασε άλλες δύο φορές και τον άφησε εκεί που ήταν. Δεν τον χρησιμοποίησε τα δύο πρώτα χρόνια. Τώρα ο νόμος αρχίζει να επιταχύνεται και να δείχνει αυτό που υποσχεθήκαμε, ότι δηλ. αντί για 6-8 χρόνια ένας υποψήφιος θετός ή ανάδοχος γονέας θα παίρνει σε 6-8 μήνες ένα παιδί. Αυτό είναι υλοποιήσιμο.

Η αρμόδια υφυπουργός ισχυρίζεται ότι τα παιδιά στα ιδρύματα είναι 2.400 και ότι εκείνη έδωσε τον τελευταίο χρόνο που εφάρμοσε τον νόμο 1.000 παιδιά. Αυτό είναι επιτάχυνση. Μπορεί πράγματι να επιταχύνθηκε».

Η κα Φωτίου υποστήριξε ακόμη ότι «μέσα σε αυτόν τον νόμο βάλαμε και την επαγγελματική αναδοχή και την κατεπείγουσα αναδοχή. Το θέμα είναι όχι μόνο να βγαίνουν τα παιδιά από τα ιδρύματα, αλλά και να μην μπαίνουν σε αυτά. Με την αναδοχή πρώτον το παιδί δεν μπαίνει στο ίδρυμα και δεύτερον οι δύσκολες περιπτώσεις δίνονται στους επαγγελματίες αναδόχους. Για τα παιδιά με βαριές αναπηρίες, που δυστυχώς δεν επιθυμούν οι οικογένειες να τα πάρουν, προβλέψαμε τις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης, δηλ. μικρά σπιτάκια 4-6 ατόμων. Αυτό είναι αποϊδρυματοποίηση. Δυστυχώς η υφυπουργός πέρασε νόμο δημιουργίας ιδρυμάτων 20 ατόμων. Αυτό δεν είναι αποϊδρυματοποίηση.

Επίσης προβλέψαμε την «Πρώτη αγκαλιά» ώστε ένα βρέφος να το παίρνει ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας υπ’ ευθύνη του και να ασχολείται με αυτό».

Όπως είπε η κα Φωτίου «τα εκκλησιαστικά ιδρύματα δεν είναι καταγεγραμμένα και εκεί υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα κατά τη γνώμη μου γιατί υπάρχει μια άλλη παιδαγωγική αντίληψη».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ