«Φωτιά» στο προεκλογικό σκηνικό μετά τις δηλώσεις Ανδρουλάκη – Η πολιτική αντιπαράθεση και οι αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ

Φωτιές άναψε στο πολιτικό σκηνικό η συνέντευξη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ, καθώς σχεδόν όλα τα κόμματα απάντησαν στις δηλώσεις του, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο μάλιστα να χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα, ενώ το ζήτημα προκάλεσε αναταράξεις και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Ανδρουλάκης: «Όχι» σε Μητσοτάκη ή Τσίπρα πρωθυπουργό, «ναι» σε πολιτικό πρόσωπο – Τι είπε για τις μετεκλογικές συνεργασίες

Τα σημερινά σχόλια αφορούσαν βασικά στις θέσεις του κ. Ανδρουλάκη για το ποιον θα δεχόταν ως πρωθυπουργό σε ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας. Το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκε σε κάποιο όνομα προκάλεσε τις αντιδράσεις των άλλων κομμάτων, αλλά και του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου, στον οποίο απάντησε με αιχμηρό σχόλιο η Χαριλάου Τρικούπη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Η θέση του κ. Ανδρουλάκη είναι θεσμικά ασεβής και πολιτικά εξωφρενική, πρόκληση στην κοινή λογική και πρόκληση στη δημοκρατική τάξη», ήταν το σχόλιο του Γιάννη Οικονόμου στις δηλώσεις Ανδρουλάκης. Όπως εξήγησε το “ψηφίστε και Πρωθυπουργός θα είναι ο άγνωστος χ” δεν είναι σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική στάση. «Εκτός αν θέλει να θολώνει τα νερά και να μην πει αυτό που ενδεχομένως είναι προειλημμένη απόφαση για συμπόρευση με τον κ. Τσίπρα», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.  Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην χθεσινή του συνέντευξη  σκιαγράφησε το πρόσωπο που θα προτείνει ως Πρωθυπουργό σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Δεν είπε όνομα, αλλά είπε ότι δεν αποδεχθεί ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ούτε τον Αλέξη Τσίπρα για πρωθυπουργό.

Νίκος Ανδρουλάκης: Είναι ένα επιτελικό κράτος του θράσους και της συγκάλυψης

Οι υπουργοί

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, σχολίασε ότι από τις δηλώσεις Ανδρουλάκη  «προκύπτει πολύ καθαρά ο πυρήνας του προβλήματος των πολιτικών συνεργασιών. Τελικά αποκαλύπτεται ότι δεν έχουν ένα σαφές προγραμματικό περιεχόμενο και έχουν ως μεγάλο κίνδυνο να καταλήξουν σε ακυβερνησία».  «Ο κ. Ανδρουλάκης λέει στους πολίτες που θα πάνε να τον ψηφίσουν ότι δε θα ξέρετε τον πρωθυπουργό που θα βγει από τις εκλογές. Δείχνει ότι κατά βάθος δε θέλει καμία συγκυβέρνηση», σχολίασε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε τον κ. Ανδρουλάκη, πως η συγκεκριμένη δήλωσή του  αποτελεί εκβιασμό και ότι απλά θα οδηγήσει σε τρίτες κάλπες. “Στις πρώτες εκλογές δεν μπορεί να υπάρξει αυτοδυναμία, συζητάμε για κυβερνήσεις συνεργασίας ούτως ή άλλως. Είτε στις πρώτες είτε στις δεύτερες είτε σε τρίτες, τέταρτες, πέμπτες κάλπες, η γνώμη μου είναι ότι πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος”, είπε ο αρχικά ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο Action 24 και συνέχισε: «Το να ζητήσει κάποιος σε συγκυβέρνηση άλλον πρωθυπουργό “το θεωρώ “ψωνισμένη” θέση πολιτικά».

Σκληρή απάντηση Μάντζου

Σκληρή ήταν η απάντηση του Δημήτρη Μάντζου στις δηλώσεις αυτές. «Το σύστημα Μητσοτάκη αντιδρά λυσσαλέα, γιατί μοναδικός του στόχος είναι η διατήρηση της εξουσίας. Είναι το ίδιο σύστημα που έχει τις καθοριστικές ευθύνες για την τραγωδία των Τεμπών. Είναι το σύστημα Μητσοτάκη, που οργάνωσε το παρακράτος των υποκλοπών και τη συγκάλυψη των υπευθύνων στιγματίζοντας τη χώρα διεθνώς. Είναι το σύστημα που έχει ταυτιστεί με το πελατειακό και βαθύ κράτος του αναχρονισμού, διορίζοντας σχεδόν παντού κομματικά στελέχη χωρίς ίχνος αξιοκρατίας», τόνισε ο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Ο Δημήτρης Μάντζος  είπε  ότι επί των ημερών του κ. Μητσοτάκη διευρύνθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες, γιατί στηρίχθηκαν προνομιακά και συνειδητά τα μεγάλα και ισχυρά συμφέροντα. Ο  εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, υπογράμμισε ότι είναι προφανές πως στις κυβερνήσεις συνεργασίας τόσο το πρόσωπο του πρωθυπουργού όσο και η σύγκλιση σε προγραμματικές θέσεις, είναι θέμα συζήτησης μεταξύ των κομμάτων που προτίθενται να συμφωνήσουν.  «Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι σε σαφή αντιστοιχία με το διογκούμενο ρεύμα των πολιτών, που έχει ως αίτημα το: “Αρκετά ως εδώ, τώρα είναι η ώρα για αλλαγή σελίδας”. Να διασφαλίζουν τις προοπτικές της χώρας και του λαού. Αυτό οφείλουν να το καταλάβουν όλοι», σημείωσε ο κ. Μάντζος.

Το ΠΑΣΟΚ

Νωρίτερα ο κ. Μάντζος είχε ταχθεί υπέρ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Είπε ότι ο κ. Ανδρουλάκης απλώς προχώρησε σε μία «επανάληψη και εμπέδωση όλων των θέσεων που τους τελευταίους μήνες έχουμε διατυπώσει στο δημόσιο λόγο και πρόσθεσε: «Είναι… συγκινητικό πώς συμφωνούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε μία ερμηνεία του Συντάγματος την οποία έκανε ο κ. Μητσοτάκης προχθές, υποδυόμενος τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, ότι στις εκλογές ψηφίζουμε πρωθυπουργό και, άμα βγει και καμιά Βουλή που τον στηρίζει, είμαστε εντάξει. Όχι, δεν είναι έτσι. Ψηφίζουμε Βουλή που θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μάντζος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Αction 24.

Με αφορμή το σχόλιο Γεωργιάδη για «πολιτικά ψωνισμένη θέση»,  ο κ. Μάντζος ανέφερε: «Είναι αλαζόνας ο αρχηγός ενός κόμματος που ξεδιπλώνει την ατζέντα και το πρόγραμμά του; Την αλαζονεία την επιστρέφω στη ΝΔ και σε έναν πρωθυπουργό ο οποίος εμφανίστηκε ότι δεν φταίει για τίποτα, ενώ φταίνε οι γύρω-τριγύρω. Ας αλλάξουν μέχρι και οι υπουργοί και η κυβέρνηση, όχι ο κυβερνήτης.»  Ο κ. Μάντζος έκανε λόγο για «κυνισμό της ΝΔ. Και το λέω εγώ ως εκπρόσωπος ενός κόμματος που δεν ψήφισε αυτό το εκλογικό σύστημα. Το σεβόμαστε, όμως, και περιμένουμε από τους πολίτες να μας πουν αν και μέσα από αυτό το σύστημα μπορούν να διαμορφωθούν οι συσχετισμοί».

Εξηγώντας την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για τις κυβερνητικές συνεργασίες μετεκλογικά, ο κ. Μάντζος είπε πως κάθε πολιτική δύναμη θα αναμετρηθεί με το ύψος της ευθύνης της σε αυτές τις εκλογές. «Το ισχυρό διψήφιο ποσοστό δεν είναι φετίχ, ούτε καπρίτσιο. Είναι εγγύηση. Αν δεν το πάρεις, δεν έχεις και την εντολή να επιβάλεις τις πολιτικές τις οποίες εσύ πρεσβεύεις», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Το «καρφί» Λοβέρδου

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη προκάλεσαν αιχμηρό σχόλιο από τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδο. «Όταν πάμε στις εκλογές και απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει και να προτείνουμε πρόσωπα- για να έχουν ξεκάθαρη εικόνα οι πολίτες», δήλωσε. Σε αυτή την δήλωση απάντησαν με αιχμές στελέχη του ΠΑΣΟΚ. «Είναι πολιτικά παράδοξο ο Ανδρέας Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γιάννη Οικονόμου και τον ‘Ακη Σκέρτσο», ήταν το σχόλιο της Χαριλάου Τρικούπη.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Ανδρουλάκη κινήθηκε και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης. Είπε ότι «το πρωθυπουργικό μοντέλο του μεσσία πρωθυπουργού είναι αναχρονιστικό. Δοκιμάστηκε και απέτυχε παταγωδώς. Όπως απέτυχαν και οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα απαιτεί ένα νέο μοντέλο, ένα νέο περιεχόμενο διακυβέρνησης. Με συγκλίσεις, με συνεργασίες, με προτεραιότητα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο κράτος, την εμπέδωση της δικαιοσύνης, η έννοια της οποίας πρέπει να είναι απόλυτη στην εφαρμογή της. Πρέπει να ανοίξει μια νέα σελίδα, να ξεκινήσει μια νέα εποχή για τη χώρα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης επίσης σχολίασε τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. «Θα περίμενα από τον κ. Ανδρουλάκη να τοποθετηθεί με σαφήνεια, ξεκάθαρα, στο αν υπάρχει προγραμματική βάση συγκυβέρνησης και με ποιες δυνάμεις. Αυτό είναι που θέλει να ακούσει ο κόσμος. Μια απάντηση στα προβλήματά του. Σ’ αυτό, εδώ και πάρα πολύ καιρό, υπάρχει μια αμφισημία εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ. Αν μπορείς το λεγόμενο σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα να το εφαρμόσεις εξίσου με τη ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κάτι δεν πάει καλά με το περιεχόμενό του. Είναι ασαφές. Δεν μπορεί να είναι ένα πρόγραμμα για κάθε χρήση με τον οποιονδήποτε», είπε.

Το ΚΚΕ

«Επιβεβαιώνονται οι διεργασίες και τ’ αλισβερίσια που συντελούνται για την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ σε ρόλο “μπαλαντέρ”. Άλλωστε, ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ υπάρχει αντικειμενικά η κοινή προγραμματική βάση για μία τέτοια κυβέρνηση, ακόμη και με αλλαγή κάποιων προσώπων αν χρειαστεί» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ για την συνέντευξη Ανδρουλάκη και προσθέτει: «Απέναντι σε αυτήν την “κινούμενη άμμο” του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος, είναι ελπιδοφόρο ότι μέσα στο λαό δυναμώνει ένα ρεύμα που δηλώνει “κανένας απ’  τους δύο” και τους πρόθυμους συγκυβερνήτες τους. Κι αυτό το ρεύμα μπορεί να διαμορφώσει θετικές εξελίξεις για το λαό συμπορευόμενο με το ΚΚΕ».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ