Φλώρος με Μπάουερ από Κρήτη: Η Σούδα θα γίνει ο μεγαλύτερος ναύσταθμος της Μεσογείου

Ο Ναύσταθμος Κρήτης δεν πρόκειται να φιλοξενήσει μόνο τον «Στόλο Μεσογείου» αλλά θα αναβαθμιστεί στην μεγαλύτερη βάση της Μεσογείου ανέφερε ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στην επίσκεψή του με τον Στρατηγό Μπάουερ, στην Σούδα.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Σήμερα, στο ξενοδοχείο Intercontinental, κάτω από αυξημένα μέτρα ασφαλείας, ξεκινά της εργασίες του το Συνέδριο των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Χθες, Παρασκευή, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ Ναύαρχος Rob Bauer (CMC) επισκέφθηκαν τις στρατιωτικές υποδομές της Σούδας στην Κρήτη, και πιο συγκεκριμένα:

• Τον Ναύσταθμο Κρήτης (Souda Naval Base)

• Το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής (NMIOTC)

• Το Κέντρο Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας (IAMD COE)

• Το Πεδίο Βολής Κρήτης (NAMFI)

• Την 115 Πτέρυγα Μάχης (115 CW)

Κωνσταντίνος Φλώρος Σούδα

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επικείμενης έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, η οποία θα διεξαχθεί από 17 έως 19 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, και συμπεριέλαβε κοινή συνέντευξη τύπου κατά την οποία ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και ο CMC αναφέρθηκαν στην γενικότερη στρατηγική σημασία της Χώρας μας και ειδικότερα της Κρήτης, σε ότι αφορά στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στις δράσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τόσο σε εθνικό πλαίσιο όσο και σε συνεργασία με τους Συμμάχους και εταίρους μας.

Αναφέρθηκαν επίσης στην επικείμενη αναβάθμιση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Νήσου, οι οποίες παρέχοντας ήδη και ανά πάσα στιγμή υψηλής ποιότητας υπηρεσίες προς τους Συμμάχους και εταίρους της Χώρας μας, την προβάλουν ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

 

Τι είπε ο Κωνσταντίνος Φλώρος

Κατά τη διάρκεια των επιμέρους επισκέψεων, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος είχε την ευκαιρία να αναφερθεί:

• Στο Ναύσταθμο Κρήτης, ο οποίος αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη Ναυτική Βάση στη Χώρα, οι υποδομές του οποίου πρόκειται να αναβαθμιστούν σύντομα λόγω της εξέχουσας γεωγραφικής του θέσης και της εγγύτητάς του στο θέατρο επιχειρήσεων της Ανατολικής Μεσογείου, με προφανή ωφέλη τόσο σε εθνικό πλαίσιο όσο και για τους Συμμάχους και εταίρους μας.

• Στο Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής, το οποίο παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση λαμβάνοντας εγκωμιαστικά σχόλια σε διαχρονική βάση, τόσο σε επίπεδο ΝΑΤΟ όσο και σε διεθνές. Επιπλέον τόνισε την ενεργή υποστήριξη που παρέχεται στο Κέντρο από τα 7 ιδρυτικά μέλη του, καθώς και τη σταθερή συμμετοχή των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στα δράσεις του με την εκ περιτροπής συνεισφορά καταξιωμένων και έμπειρων εκπαιδευτών τους.

• Στο Κέντρο Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας, το οποίο έχει πλέον λάβει ισχυρή δυναμική μετά και την πρόσφατη διαπίστευσή του από τη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού, με σκοπό να συνεισφέρει στο ΝΑΤΟ στο μέγιστο δυνατό βαθμό, αντλώντας μεταξύ άλλων διδάγματα και εμπειρίες από το Πεδίο Βολής Κρήτης και τις δραστηριότητές του.

• Στο Πεδίο Βολής Κρήτης, το οποίο αποτελεί μία από τις παλαιότερες δομές του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, που όχι μόνον παραμένει πλήρως επιχειρησιακό λόγω της εντατικής χρήσης των ευκολιών του από εθνικές και συμμαχικές μονάδες, αλλά αναβαθμίζει τις δράσεις του με συνεχή προσαρμογή των βολών που διεξάγει σε σενάρια που προσομοιάζουν πραγματικές συνθήκες.

• Στην 115 Πτέρυγα Μάχης, η οποία πέραν του βαρύνοντος εθνικού της ρόλου χρησιμοποιείται εντατικά από Συμμάχους και εταίρους μας, φιλοξενεί πληθώρα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων υψηλής έντασης και αξίας, και συνιστά τον ισχυρό αεροπορικό βραχίονα της Νήσου που σύντομα θα ενισχυθεί περαιτέρω με την υλοποίηση της αναβάθμισης και των υπολοίπων αεροπορικών υποδομών της.

Κωνσταντίνος Φλώρος Σούδα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ