Επιταχύνονται οι διαδικασίες στη Σούδα για τον Στόλο Μεσογείου

«Πατάει γκάζια» αναφέρουν στρατιωτικές πηγές στο enikos.gr το μεγάλο έργο κατασκευής του δεύτερου μεγάλου ναυστάθμου στη Σούδα που θα φιλοξενήσει τον Στόλο Μεσογείου.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τι τελευταίες ημέρες έχουν κυκλοφορήσει πληροφορίες που συνδέουν τα έργα κατασκευής του δεύτερου μεγαλύτερου ναυστάθμου του Πολεμικού Ναυτικού (μετά την Σαλαμίνα) με την αντίστοιχη επένδυση των ΗΠΑ στη Σούδα.

Ωστόσο, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές το enikos.gr τα έργα πραγματοποιούνται με κρατικούς πόρους και ουδεμία σχέση έχουν με πληροφορίες των τελευταίων ημερών σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ φέρονται να μην προχωρούν στην εξαγγελθείσα δαπάνη των περίπου 50 εκατ. σε έργα υποδομών κι επέκτασης.

Σε ότι αφορά ειδικά το τελευταίο, παράγοντες από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού με τους οποίους επικοινωνήσαμε άφησαν να εννοηθεί ότι μετά τις 14 Οκτωβρίου θα έχουμε εξελίξεις επί του θέματος, κάνοντας λόγο για «ευχάριστη έκπληξη».

Η 14η Οκτωβρίου λογίζεται ως ημερομηνία ορόσημο αφού ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον προκειμένου να υπογράψει την ανανεωμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

Σούδα ΗΠΑ

Δύο στόλοι με βάση Σαλαμίνα και Σούδα

Θα συμμετάσχει ακόμη στο στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, ο οποίος θα λάβει χώρα για πρώτη φορά με φυσική παρουσία μετά τον Οκτώβριο του 2019, που είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Αναμένεται ακόμη να υπάρξει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, ‘Αντονι Μπλίνκεν.

Όπως αποκαλύψαμε στο enikos.gr από τον Σεπτέμβρη του 2020, στο σχέδιο για την Νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υποτυπώδης Ναύσταθμος Κρήτης, στην Σούδα αναβαθμίζεται και σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να μετατραπεί όχι απλά στην δεύτερη καρδιά του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά σε κέντρο επιχειρήσεων της Ανατολικής Μεσογείου.

Η δημιουργία «Στόλου Μεσογείου» και η αναβάθμιση του Ναυστάθμου Κρήτης, μέσω της δημιουργίας πλήρους εγκατάστασης θα «χτυπήσει» τον τουρκικό ναύσταθμο του Ακσάζ, Ανατολικά της Ρόδου, στα μικρασιατικά παράλια και η Τουρκία θα αισθάνεται μία μόνιμη θαλάσσια πίεση.

Οι διαδικασίες αναμένεται να τρέξουν άμεσα. Κι ο απώτερος στόχος είναι η δημιουργία δύο Στόλων, Αιγαίου και Μεσογείου, με τον πρώτο να έχει έδρα την Σαλαμίνα και τον δεύτερο τη Σούδα.

Μάλιστα, η πρόβλεψη είναι να μπορεί να υποδέχεται και πολεμικά πλοία μεγάλου εκτοπίσματος – όπως τα Ticonderoga – ακόμη και αεροπλανοφόρου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ