Φλερτάρει με ατύχημα στο Αιγαίο η Τουρκία

Το χθεσινό κρεσέντο υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά και οι παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου ενισχύουν την άποψη της κλιμακούμενης έντασης από την Τουρκία.

του Χρήστου Μαζανίτη

Χθες, ανήμερα της Παναγίας, κατά παράβαση του Μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ του 1987, η Τουρκία προχώρησε σε συνολικά 39 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου με συνολικά 18 μαχητικά, εκ των οποίων τα 10 οπλισμένα.

Από αυτές οι τρεις αφορούσαν τις υπερπτήσεις πάνω από 3 ελληνικά νησιά.

Ελληνικά μαχητικά προχώρησαν σε μπαράζ αναχαιτίσεων και μάλιστα, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα συνολικά 4 μαχητικά που προχώρησαν στις υπερπτήσεις, τα ελληνικά μαχητικά προχώρησαν σε 3 εμπλοκές με τα 3 εξ αυτών.

Από την 1η Αυγούστου μέχρι και χθες έχουν σημειωθεί συνολικά 317 παραβιάσεις του ΕΕΧ εκ των οποίων οι 156 έχουν σημειωθεί από Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη – UAV τύπου ΑΝΚΑ.

Από τις 5 συνολικά υπερπτήσεις στο πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου, οι 4 σημειώθηκαν από μαχητικά και η μία – στις 11 Αυγούστου – από τουρκικό Drone πάνω από τα Τριανήσια Αστυπάλαιας.

Βεβαίως και οι Έλληνες πιλότοι αναχαιτίζουν τους εισβολείς. Βεβαίως και χωρίς δεύτερη σκέψη προχωρούν σε εμπλοκές με τους Τούρκους. Βεβαίως και καταφέρνουν κάθε μέρα να εξασφαλίζουν την γαλάζια υπεροχή στο Αιγαίο.

Όμως, ο συνωστισμός τόσων αεροσκαφών, σε τόσο περιορισμένο χώρο, με επικίνδυνους ελιγμούς και προκλητικές προσεγγίσεις κι όλα αυτά με υπερηχητικές ταχύτητες φέρνουν όλο και πιο κοντά κάθε ημέρα την πιθανότητα ατυχήματος. Ενός ατυχήματος, που μπορεί να εξελιχθεί σε δυστύχημα, ακόμη και σε θερμό επεισόδιο.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της τουρκικής προκλητικότητας, πέρυσι ολόκληρο τον Αύγουστο του 2021 είχαν καταγραφεί 184 παραβιάσεις του ΕΕΧ. Το 2020 – 457 και το 2019 – 341.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ