Φίλης στον Realfm 97,8: Η κυβέρνηση της Λιβύης ήθελε να τορπιλίσει την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού

«Αυτού του είδους η φράση δεν συνιστά πρόκληση αλλά ευθεία απειλή εκ μέρους της Τουρκίας» δήλωσε ο αναλυτής διεθνών θεμάτων, καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης, για την φράση του Ερντογάν «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

«Είναι απειλή επιθετικού χαρακτήρα, αυτό πρέπει να το λέμε κυρίως στο εξωτερικό» τόνισε.

«Υπάρχουν δύο επίπεδα ανάλυσης για την δήλωση Ερντογάν: το πρώτο όπως σωστά αναφέρατε και είναι και η δική μου εκτίμηση, είναι πως πιέστηκε. Έγιναν κάποιες νουθεσίες προς την πλευρά του και από Μακρόν και από τον Μπάιντεν. Επισημαίνω ότι έως σήμερα δεν έχει γίνει ούτε μία κανονική συνάντηση ανάμεσα σε Μπάιντεν και Ερντογάν δύο χρόνια αφότου ο πρώτος ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ. Όχι μόνο δεν έχει πάει στον Λευκό Οίκο ο Ερντογάν, αλλά όλες οι συναντήσεις τους είναι στο πόδι» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια σημείωσε πως «η επαναληπτικότητα της φράσης, που δεν είναι απλά ένα τραγούδι από το ’74 κτλ – αυτά είναι αστειότητες- ο Ερντογάν επιμένει σε μια φράση που ενδεχομένως μπορεί να αποδίδεται στις εκλογές και το εσωτερικό ακροατήριο, όμως με απασχολεί κατά πόσο η επανάληψη αυτής της απειλής εμπεριέχει και ένα στοιχείο αλλαγής δόγματος από πλευράς Τουρκίας. Κατά πόσο η Τουρκία που μέχρι πρότινος έλεγε ότι θέλουμε να συνομιλήσουμε με την Ελλάδα και ότι οι Έλληνες είναι οι επιτιθέμενοι και όλα αυτά τα φαιδρά, τώρα προσπαθεί ανεξάρτητα από όλα αυτά ως Τουρκία επιθυμούμε να έρθουμε και να πάρουμε ελληνικά νησιά. Αυτό αν συμβαίνει συνιστά μία ακόμα, πιο αναβαθμισμένη απειλή από πλευράς Τουρκίας».

Σχετικά με το περιστατικό με τον Νίκο Δένδια στην Λιβύη, ο κ. Φίλης σχολίασε πως «Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Είναι σαφές ότι έχουμε μια κυβέρνηση δεκανίκι της Άγκυρας στην Τρίπολη, η οποία προφανώς ήθελε να τορπιλίσει την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ