F-35, Blackhawk, κορβέτες και άλλα εξοπλιστικά που δρομολογούνται για το 2023

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

Οι συμφωνίες που αναμένεται να κλείσουν μέσα στο 2023 και θα σημάνουν την ολική μεταμόρφωση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα οπλικά συστήματα που θα έρθουν το 2023 στις Ένοπλες Δυνάμεις

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η νέα χρονιά φέρνει την υπογραφή προγραμμάτων που θα αναμορφώσουν πλήρως τις ένοπλες δυνάμεις, βάζοντάς τις στην νέα εποχή, αυξάνοντας κατακόρυφα την αποτρεπτική τους ισχύ. Το enikos.gr παρουσιάζει μερικά από τα εμβληματικότερα προγράμματα που θα μας απασχολήσουν τους επόμενους μήνες, τα οποία αναμένεται να μπουν σε τροχιά υλοποίησης τα αμέσως επόμενα χρόνια.f-35

Παναγιωτόπουλος: Το 2023 οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να είναι ισχυρές και αξιόμαχες με ισχυρό αποτρεπτικό στίγμα

Μαχητικά F-35

Πρόκειται για το «ιερό δισκοπότηρο» των μαχητικών 5ης γενιάς παγκοσμίως και η Ελλάδα φέτος θα μπει και επίσημα στο κλειστό κλαμπ των λίγων.

Μέσα στον Ιανουάριο, το πολύ ως το τέλος Φεβρουαρίου, αναμένεται να έρθει η πολυπόθητη απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για απόκτηση 20+20 μαχητικών F-35 μαζί με το πακέτο υποστήριξης.

Ο Jonathan Hoyle Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ευρώπης της Lockheed Martin -κατασκευάστριας εταιρείας των F-35, με αποκλειστική συνέντευξη στον υπογράφοντα, που δημοσιεύθηκε στην Realnews στις 13 Νοεμβρίου 2022 αποκάλυψε ότι υπό προϋποθέσεις τα μαχητικά 5ης γενιάς μπορούν να βρίσκονται στην Ελλάδα το 2026 ενώ ταυτόχρονα ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας για την συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην κατασκευή τους.

Αναμένεται, λοιπόν, να έρθει η απάντηση (LOA) στο αίτημα (LOR) που έχουμε στείλει. Αμέσως μετά να υπογραφεί η συμφωνία, η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνει και τον Ιούνιο ή Ιούλιο. Από την υπογραφή της LOA θα χρειαστούν περίπου 3-4 χρόνια ως την παράδοση του πρώτου μαχητικού» λέει ο Jonathan Hoyle, κάτι το οποίο υπό προϋποθέσεις σημαίνει ότι μπορεί το 2026 τα πρώτα F-35 να βρίσκονται στην Ελλάδα «με την επισήμανση ότι θα έχουν υλοποιηθεί όλες οι απαραίτητες πτυχές του προγράμματος.

Κορβέτες

Τρεις διαφορετικές ημερομηνίες στην υπογραφή συμφωνίας των κορβετών έχουν δοθεί από επίσημα από την πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Καμία από τις τρεις δεν επιβεβαιώθηκε κι απ’ ότι όλα δείχνουν την υπόθεση πλέον έχει αναλάβει προσωπικά ο Πρωθυπουργός, όπως συνέβη και με τις φρεγάτες FDI – Belharra.

Όπως και να ‘χει, όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι ίσως ακόμη κι ως το τέλος Ιανουαρίου βγει «λευκός καπνός» στο ζήτημα προμήθειας των 4ων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού, με επικρατέστερες να είναι η προτάσεις της Γαλλίας από την NAVAL με την Gowind και της Αμερικανο-ιταλικής κοινοπραξίας ΟΝΕΧ – Fincantieri με την “DOHA”.

Black Hawk

Ελικόπτερα Blackhawk

Χρονιά εξελίξεως για την ομογενοποίηση του στόλου των ελικοπτέρων των Ενόπλων Δυνάμεων και την απόσυρση των 50χρονων Huey UH-1H.

Όπως γράψαμε στο enikos.gr στις 28 Νοεμβρίου 2022, το ΓΕΕΘΑ υλοποιεί σχέδια για να πρωταγωνιστήσει η η Ελλάδα στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης της ανατολικής Μεσογείου.

Το ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με ΓΕΣ και ΓΕΑ, ετοιμάζεται να στείλει το προσεχές χρονικό διάστημα επιστολή P&A (Price and Availability) -κοινή για Στρατό και Πολεμική Αεροπορία- προς την αμερικανική κυβέρνηση για την προμήθεια 38 ελικοπτέρων Black Hawk M ή «Mike», όπως τα αποκαλούν.

Αν όλες οι διαδικασίες κινηθούν ταχύτατα τους επόμενους μήνες, τότε είναι πιθανό έως το τέλος του 2023 να έχει κλείσει η συμφωνία και από εκεί -βάσει διακρατικής συμφωνίας- να παραδοθούν στην Ελλάδα κάποια από τα ελικόπτερα νωρίτερα από το προβλεπόμενο, που θα προέρχονται από την παραγγελία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ακόμη και έως το τέλος του 2024, με τελική παράδοση του συνόλου των Black Hawk έως το 2027.

Marder

Lynx και Marder

Ταυτόχρονα με την παραλαβή των 100 μεταχειρισμένων Marder ως αντιστάθμισμα στην αποστολή 100 ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1 στην Ουκρανία, υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για την απόκτηση επιπλέον 300 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (TOMA) από το απόθεμα της Γερμανίας αλλά και την υπογραφή για την κατασκευή στην Ελλάδα γραμμής παραγωγής και προμήθειας για τον Στρατό Ξηράς 200+200 ΤΟΜΑ Lynx.

Η προμήθεια επιπλέον Marder θα οδηγήσει στην ολική απόσυρση των ΒΜΡ-1 από τον Ελληνικό Στρατό καθώς και των ΛΕΩΝΙΔΑΣ ενώ η έναρξη παραγωγής των Lynx θα οδηγήσει στην σταδιακή απόσυρση των Μ-113, τα γνωστά κι ως «παπάκια», που υπηρετούν πάνω από 40 χρόνια και πλέον δεν μπορούν να προσφέρουν την ασφάλεια που απαιτείται στα πληρώματα, στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Αυτή τη στιγμή οι ΕΔ διαθέτουν πάνω από 2.400 Μ-113 σε διάφορες εκδόσεις.

Πλοία και υποβρύχια

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει αρκετές ανάγκες για νέα σκαριά, ακόμη και μεταχειρισμένα και μάλιστα άμεσα. Προγράμματα που ολοκληρώθηκαν με τεράστιες καθυστερήσεις, άλλα που έμειναν στα χαρτιά και η απραξία των 10 ετών οικονομικής κρίσης, έχουν δημιουργήσει αδήριτη ανάγκη ενίσχυσης σε πολλούς τομείς.
Ο στόλος των υποβρυχίων είναι ένας από αυτούς, όπως και η επείγουσα ανάγκη απόκτησης μεγάλων μονάδων επιφανείας. Κρατήστε τα αυτά και θα επανέλθουμε το προσεχές χρονικό διάστημα με πλούσιο ρεπορτάζ στο enikos.gr.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ