Εύα Καϊλή: Οι 3 λόγοι που την κρατούν στη φυλακή – Γιατί δεν έπεισε τους δικαστές

Την παραμονή της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή και πρώην Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή στις φυλακές του Χάρεν για ακόμη έναν μήνα αποφάσισαν την Πέμπτη οι δικαστικές Αρχές του Βελγίου, οι οποίες δεν έκαναν δεκτό το αίτημα αποφυλάκισής της με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Εύα Καϊλή: «Πρωτοσέλιδο» σε διεθνή ΜΜΕ η είδηση της προφυλάκισής της -Τι γράφουν για την απόφαση

Οι ισχυρισμοί της, σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο Qatar Gate, δεν έπεισαν το προδικαστικό συμβούλιο για να αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η Εύα Καϊλή κρατείται στις φυλακές του Χάρεν, ένα συγκρότημα φυλακών που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο, και ουσιαστικά πρόκειται για πρότυπες και πρωτότυπες φυλακές, που απέχουν πολύ από την εικόνα που έχουν οι περισσότεροι στο μυαλό τους.

Εύα Καϊλή: Το σκεπτικό της απόφασης του εισαγγελέα για την προφυλάκισή της

Υπενθυμίζεται ότι η υπεράσπιση της Εύας Καϊλή είχε ζητήσει την αποφυλάκισή της καθώς θα πρέπει να βρίσκεται μαζί με το 10 μηνών παιδί της, την ώρα που στη φυλακή βρίσκεται και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι. Αν και υπάρχουν χώροι όπου οι κρατούμενες μπορούν να βλέπουν τα παιδιά τους, δεν έχει διευκρινιστεί αν θα μπορεί να το βλέπει για κάποιες ώρες ή για όλο το 24ωρο.

Εύα Καϊλή: «Δεν θα κάνουμε έφεση στην απόφαση για προφυλάκιση» λέει ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος

Τέλος έγινε γνωστό ότι η υπεράσπιση της Εύας Καϊλή δεν θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, σύμφωνα με δήλωση του δικηγόρου της κ. Μιχάλη Δημητρακόπουλου. Κατόπιν αυτών, η επανεξέταση της υπόθεσής της θα γίνει στις 22 Ιανουαρίου, όπως αναφέρει το σκεπτικό της εισαγγελίας. Πάντως ο κ. Δημητρακόπουλος, χαρακτήρισε «πολιτική» την απόφαση προφυλάκισης της Ελληνίδας ευρωβουλευτή.

Γιατί αποφασίστηκε η παράταση της προφυλάκισής της

«Παρατείνεται η κράτηση της Εύας Καϊλή κατά έναν μήνα. Εάν ασκήσει έφεση εντός 24 ωρών θα παρουσιαστεί ενώπιον του Εφετείου μέσα σε 15 ημέρες» αναφέρει η ανακοίνωση που εστάλη από την Εισαγγελία στα ΜΜΕ, αργά το απόγευμα της Πέμπτης.

Όπως μετέδωσε η η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

  • θεωρείται ύποπτη φυγής
  • εκτιμάται ότι μπορεί να καταστρέψει στοιχεία που αφορούν στην έρευνα και μπορούν να οδηγήσουν και σε περαιτέρω αποκαλύψεις
  • μπορεί να έρθει σε επαφή με υπόπτους αγνώστων στοιχείων, οι οποίοι θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι στην εν εξελίξει έρευνα

«Προς όφελος και προστασία της έρευνας καμία άλλη πληροφορία δεν θα δίνεται στο εξής και τα ΜΜΕ θα ενημερώνονται μέσω νέων δελτίων Τύπου» προστίθεται στην ανακοίνωση της Εισαγγελίας.

O κ. Δημητρακόπουλος, ανέφερε ότι ο εισαγγελέας φοβήθηκε το ενδεχόμενο η κ. Καϊλή να εξαφανιστεί από τη χώρα, ενώ είπε ότι το παιδί δεν συνιστά λόγο αποφυλάκισης. Μέχρι και ζήτημα “απαγωγής της κ. Καϊλή, από τις μυστικές δυνάμεις του Κατάρ, που θα στείλουν κατασκόπους, για να την πάνε στη χώρα τους,” έθεσε ο ο Βέλγος εισαγγελέας, σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο.

Ο κ. Δημητρακόπουλος τόνισε στο Mega ότι “η πρόεδρος του μονομελούς δικαστηρίου δεν είχε στη διάταξή της ούτε ένα πραγματικό γεγονός που να αποδεικνύει ότι είναι ύποπτη φυγής η κ. Καϊλή, δεν έχει ένα πραγματικό περιστατικό που να εξηγεί ότι η κ. Καϊλή μπορεί να δυσκολέψει την ανάκριση, είναι ένα κείμενο (σ.σ. η απόφαση) χωρίς πραγματικά στοιχεία”, και υπογράμμισε ότι στην αγόρευσή του ζήτησε να αξιολογηθεί η πελάτης του με νομικά κριτήρια κι όχι με πολιτικά κριτήρια.

Το χρονικό για την απόφαση παραμονής της Εύας Καϊλή στη φυλακή

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης η Εύα Καϊλή πέρασε, υπό άκρα μυστικότητα, το κατώφλι του επιβλητικού κτιρίου που στεγάζεται το Μέγαρο Δικαιοσύνης, στις Βρυξέλλες, εκεί όπου είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες δημοσιογράφοι.

Η ευρωβουλευτής, που συνελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου και κρίθηκε προσωρινά κρατούμενη από την βελγική δικαιοσύνη πριν από 8 ημέρες, με τις κατηγορίες, της παρέμεινε περίπου για μία ώρα και είκοσι λεπτά στην αίθουσα, ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου στο πλαίσιο της ακρόασης για την παράταση της προφυλάκισης της ή της άρση της, με την επιβολή ή μη περιοριστικών όρων.

Παρών στη διαδικασία ήταν και ο έμπειρος ανακριτής Μισέλ Κλεζ, που ανέλαβε την έρευνα από το καλοκαίρι για το σκάνδαλο διαφθοράς, που συνταράσει τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Qatar gate. Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέπτυξε τα επιχειρήματα της και σύμφωνα με πληροφορίες υποστήριξε πως  δεν έχει τρόπο και λόγο να αλλοιώσει στοιχεία. Διαβεβαίωσε πως δεν είναι ύποπτη φυγής, ενώ αναφέρθηκε και στο μόλις 2 ετών παιδί της.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ