Έρχονται οι «Ρομέοι» του Πολεμικού Ναυτικού και ακολουθούν οι «μαυραετοί» – ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Αντίστροφη μέτρηση για την παραλαβή των πρώτων «φονιάδων των υποβρυχίων», των ελικοπτέρων «Romeo», είναι το Πολεμικό Ναυτικό ενώ ακολουθεί η Αεροπορία Στρατού με τα Black Hawk, που υπογράφεται η σύμβαση παραγγελίας τους.

του Χρήστου Μαζανίτη

Έπειτα από δεκαετίες απραξίας οι Ένοπλες Δυνάμεις τρέχουν για να ανακτήσουν όχι μόνο το χαμένο έδαφος αλλά και να αποκτήσουν επιχειρησιακό πλεονέκτημα έναντι ενός δυνητικού αντιπάλου, που υπερξοπλίζεται, σχεδιάζει και κατασκευάζει οπλικά συστήματα για επιθέσεις κορεσμού της αντίπαλης άμυνας αλλά και βαθιών πληγμάτων.

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει καταφέρει να κρατήσει σε ψηλά το τείχος αποτροπής όλα αυτά τα χρόνια χάρις στη ναυτοσύνη των στελεχών του, τις ικανότητες στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο και την υπεροχή που εξασφάλισαν τα «αόρατα» υποβρύχια ΤΥΡΕ 214 κλάσης «Παπανικολής».

Η Τουρκία από την άλλη, προσπαθώντας να επανέλθει στον υποβρύχιο πόλεμο, εκμεταλλευόμενη την οικονομική δυστοκία της Ελλάδας λόγω κρίσης και το άσχημο κλίμα τότε της χώρας μας με την Γερμανία προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας ναυπήγησης των δικών της ΤΥΡΕ-214, 6 εν συνόλω. Τα γεγονότα του 2020 και η επιθετική ρητορική της Τουρκίας έφερε το εμπάργκο από την Γερμανία, η οποία έχει δημιουργήσει αρκετές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα.

Η Ελλάδα έρχεται να απαντήσει σε αυτή την απειλή με την προμήθεια των συνολικά 7 «Ρομέων», των ελικοπτέρων MH-60R «Romeo» για το Πολεμικό Ναυτικό, τα οποία είναι ότι αρτιότερα έχει κατασκευαστεί τεχνολογικά στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Δε θα είναι καθόλου υπερβολή εάν κάποιος υποστηρίξει ότι οι 7 «Ρομέοι» θα κάνουν διάφανο τον βυθό του Αιγαίου για τα αντίπαλα υποβρύχια.

Ελικόπτερα Romeo MH-60R

Κατ’ επιβεβαίωση του σχετικού πρόσφατου ρεπορτάζ στο enikos.gr αλλά και στην Realnews της Κυριακής, η κατασκευάστρια εταιρεία ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τις δοκιμές των ολοκληρωμένων συστημάτων αποστολών και αισθητήρων των 3 ελικοπτέρων MH-60R SEAHAWK του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας.

Οι δοκιμές ολοκληρώθηκαν στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2023. Οι δοκιμές αυτές επικυρώνουν ότι κάθε ελικόπτερο είναι έτοιμο να εκτελέσει όλες τις αποστολές του, ανθυποβρυχιακές ή επιφανείας επιχειρώντας τόσο από πλοία όσο και την ξηρά.

«Τα κοινά χαρακτηριστικά (commonality) των ελληνικών MH-60R SEAHAWK με τα 330 MH-60R και 250 MH-60S SEAHAWK, καθώς και με τον παγκόσμιο στόλο ελικοπτέρων BLACK HAWK, επιτρέπουν στη Sikorsky και στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό (U.S. Navy) να συνεχίσουν την υποστήριξη και εκσυγχρονισμό αυτής της δοκιμασμένης επιχειρησιακά πλατφόρμας ώστε να διατηρούν στο μέγιστο την επιχειρησιακή τους διαθεσιμότητα και δυνατότητα αποτροπής απειλών» είπε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Sikorsky, Paul Lemmo.

Ελικόπτερα Romeo MH-60R

Η Ελλάδα είναι η έβδομη χώρα που παραλαμβάνει το ναυτικό ελικόπτερο του U.S. Navy ΜΗ-60R. Στην Ευρώπη, η Δανία επιχειρεί με 9 ΜΗ-60R. Το 2023, η Ισπανία και η Νορβηγία παρήγγειλαν συνολικά 14 ελικόπτερα MH-60R.

Η Ελλάδα παρήγγειλε τα ελικόπτερα MH-60R σε 2 φάσεις— 4 τον Ιούλιο του 2020, και 3 τον Απρίλιο το 2021 μέσω διακρατικής συμφωνίας Foreign Military Sales (FMS) με την Αμερικανική Κυβέρνηση.

Ελικόπτερα Romeo MH-60R

Τα πρώτα τρία ελικόπτερα ΜΗ-60R θα φτάσουν στην χώρα μας τις επόμενες εβδομάδες μέσα σε μεταγωγικά αεροσκάφη C-17 του U.S. Navy. Τα υπόλοιπα τέσσερα θα αφιχθούν το 2025, ολοκληρώνοντας την αγορά του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας.

Τα ΜΗ-60R του Πολεμικού Ναυτικού θα προστεθούν στα 11 υπάρχοντα S-70B/B6 SEAHAWK στη Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού στο Κοτρώνι. Γνωστά και ως Aegean Hawks, τα ελικόπτερα αυτά είχαν αγοραστεί απευθείας από τη Sikorsky μεταξύ του 1994 και 2005 κι έχουν υποστεί πρόγραμμα εκτεταμένης συντήρησης κι αναβάθμισης.

Ελικόπτερα Romeo MH-60R

Τα «Romeo» προέρχονται από την οικογένεια των Black Hawk. Είναι στην ουσία η ναυτική έκδοση του διάσημου ελικοπτέρου.

Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπετε τις τελικές δοκιμές ενός εκ των τριών ελικοπτέρων στο Owego (Όουεγκο) της κομητείας Tioga στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για το “Romeo” με τον αύξοντα αριθμό ΠΝ 76

Αυτή τη στιγμή η Αεροπορία Στρατού σε συνεργασία με το ΓΕΣ και την ΓΔΑΕΕ τρέχουν τις διαδικασίες ώστε το αργότερο μέχρι τις 29 Μαρτίου, που λήγει η σχετική προθεσμία, να υπάρξει η υπογραφή σύμβασης με τις ΗΠΑ, μέσω διακρατικής συμφωνίας, για την προμήθεια συνολικά 35 ελικοπτέρων Black hawk.

Έπειτα από 50+ χρόνια υπηρεσίας των Huey, η Αεροπορία Στρατού περνάει στην επόμενη φάση, αυτής του ελικοπτέρου που είχε απορρίψει πριν από 23 χρόνια, με την τότε πολιτική ηγεσία να επιλέγει τα ΝΗ-90, τα οποία ακόμη δεν είναι πλήρως επιχειρησιακά και δεν έχει ολοκληρωθεί η παραγγελία όλων των ελικοπτέρων.

Θα φτάσει η τιμή της παραγγελίας τα σχεδόν 2 δισ. που λένε οι Αμερικανοί; Η απάντηση είναι «όχι».

Η πάγια τακτική στην αποστολή LOA είναι ότι γίνεται η μέγιστη παραγγελία σε αριθμούς ελικοπτέρων και εξοπλισμό. Κι αυτό ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί εξτρά εξοπλισμός για τα συστήματα να υπάρχουν προ-εγκεκριμένα από το Κογκρέσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ώστε να αποφεύγεται η γραφειοκρατία και η πολύμηνη αναμονή.

Για να ειπωθεί πιο απλά, δεν πρόκειται να παραγγελθεί εξοπλισμός για 35 ελικόπτερα Ειδικών Επιχειρήσεων αλλά για 4 από αυτά. Συνεπώς το κόστος μειώνεται κατά πολύ.

Ούτε πρόκειται να γίνει παραγγελία για 70 minigun (παρότι δεν πρόκειται να πάνε χαμένα) ή για 35 κάμερες με κατάδειξη στόχων.

Εκτιμάται ότι το συνολικό κόστος προμήθειας θα κινηθεί κάπου γύρω στο 1 δισ.

Ωστόσο, αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι δίδεται υποστήριξη σε ανταλλακτικά κτλ για 5 έως 7 χρόνια, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Υπενθυμίζεται ότι πανάκριβα οπλικά συστήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα διαθεσιμοτήτων λόγω την κοντόφθαλμης πρακτικής αρκετών πολιτικών ηγεσιών στο παρελθόν να δίνουν το «πράσινο φως» αγοράς χωρίς υποστήριξη και σε σύντομο χρονικό διάστημα να βγαίνουν σε καθεστώς… αχρηστίας ή απαξίωσης λόγω έλλειψης ανταλλακτικών.

Το εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι ότι με την παραγγελία των Black Hawk η Αεροπορίας Στρατού αποκτά ίδιο τύπο ελικοπτέρων με το Πολεμικό Ναυτικό (που έχει τα Aegean Hawk και τα Romeo), ελικόπτερα που βασίζονται στην ίδια πλατφόρμα και μοιράζονται πολλά κοινά στοιχεία, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις οικονομίες κλίμακος που θα δημιουργηθούν κτλ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ