Επιτακτική η πλήρης κατάργηση του σκοταδιστικού νόμου της Σαρία υποστηρίζουν Βενιζέλος, Μπακογιάννη και Μουσταφά

“Η ορθή και ολοκληρωμένη λύση, είναι η κατάργηση της Σαρίας και η υπαγωγή όλων των σχετικών διαφορών και υποθέσεων στον αστικό κώδικα και στη δικαιοδοσία των ελληνικών δικαστηρίων” ανέφερε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου με θέμα: “Σαρία και Ιεροδίκης: είναι επαρκής η νέα νομοθετική ρύθμιση;”

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις της, επίσης πρώην ΥΠΕΞ, Ντόρας Μπακογιάννη, και του βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά.

Με βάση την Σαρία, οι Έλληνες μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοδοτική αρμοδιότητα του μουφτή για υποθέσεις όπως ο γάμος, το διαζύγιο, η κηδεμονία ανηλίκων και η κληρονομιά, ενώ οι αποφάσεις των ιεροδικείων ελέγχονται από τα δικαστήρια.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι το νομοσχέδιο που πρόσφατα ψηφίστηκε είναι ένα «αναγκαστικό, μεταβατικό βήμα που η συμβατότητά του με το Σύνταγμα, την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία των δικαιωμάτων του ανθρώπου διασώζεται οριακά και για μικρό χρονικό διάστημα», καθώς αναμένεται η απόφαση της μείζονος σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο θα κρίνει κατά πόσο είναι δυνατή η εφαρμογή της Σαρίας σε υπόθεση κληρονομικής διαφοράς μεταξύ Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης.

«Η απόφαση αυτή θα μας οδηγήσει στο σωστό δρόμο και θα επιλύσει ό,τι υπάρχει» τόνισε ο κ. Βενιζέλος. Κατά το μεταβατικό αυτό διάστημα, θα μπορούσαν να διαχωριστούν οι διοικητικές αρμοδιότητες του ιεροδίκη από τον Μουφτή, πρόσθεσε ο πρώην υπουργός.

«Η Αθήνα είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς τζαμί και παράλληλα είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που εφαρμόζει την Σαρία», είπε από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη.

“Η Σαρία είναι ασύμβατη με τις σύγχρονες ανοικτές κοινωνίες, αντιτίθεται στην ισότητα των πολιτών ενώπιον του νόμου, στην αρχή της ισότητας των φύλων και στην αρχή της δίκαιης δίκης”, τόνισε και συνέχισε: “Στις ισλαμικές χώρες, η Σαρία υπέχει θέση αστικού κώδικα και είναι γραπτός νόμος και επιδέχεται εκσυγχρονισμό από τα νομικά όργανα. Στην Ελλάδα συμβαίνει το εξής παράδοξο: Η Σαρία δεν έχει γραπτή μορφή και δεν υπάρχει όργανο για τον εκσυγχρονισμό της. Δεν υπάρχει δυνατότητα έφεσης. Η ελληνική περίπτωση είναι το πιο αναχρονιστικό παράδειγμα και θυμίζει απευθείας Οθωμανική Αυτοκρατορία».

Η κ. Μπακογιάννη εκτίμησε ότι στη συντριπτική της πλειοψηφία η μειονότητα της Θράκης θέλει την κατάργηση του ισλαμικού νόμου και πρόσθεσε ότι το ελληνικό κράτος πρέπει να προχωρήσει σε μια τέτοια απόφαση, η οποία θα ψηφιζόταν από όλα τα κόμματα. “Μια σύγχρονη ελληνική ευρωπαϊκή δημοκρατία, δεν μπορεί να έχει πολίτες δευτέρας κατηγορίας” παρατήρησε.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι για μας παρήγορη και ελπιδοφόρα, γιατί υπάρχουν σε εκκρεμότητα πολλές υποθέσεις που ταλαιπωρούν τους ανθρώπους, ανέφερε ο Μουσταφά Μουσταφά, βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ. «Η απαλλαγή των μουφτήδων από τις δικαιοδοτικές αρμοδιότητες, είναι μια συζήτηση στην κοινωνία των πολιτών αλλά και μέσα στην Αριστερά, που κρατά από το 1974», είπε ο κ. Μουσταφά σημειώνοντας ότι «συζητάμε για ένα πράγμα το οποίο έχει ήδη ξεπεραστεί από την ίδια την κοινωνία. Αυτό δεν αποτελεί άποψη μιας μερίδας ανθρώπων αλλά ολόκληρης της κοινωνίας των πολιτών στη Θράκη πέρα από πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις».

Ο κ. Μουσταφά ανέφερε επίσης, ότι τα τελευταία πέντε χρόνια «το 99% των κληρονομικών υποθέσεων διευθετούνται σύμφωνα με τον αστικό κώδικα, ενώ στην πλειοψηφία των υποθέσεων, τα θέματα της επιμέλειας των παιδιών παραπέμπονται στα αστικά δικαστήρια».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ