Επιστολή Μπακογιάννη σε Θεοδωρικάκο – Βορίδη: Να μπει όριο στις πορείες και τις συγκεντρώσεις στο κέντρο

Επιστολή έστειλε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης στους υπουργούς Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο ζητώντας να μπει όριο στην «παράλυση» του κέντρου από πορείες, συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις.

«Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αφήσουμε να συνεχίζεται η ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες», τονίζει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.

Η παρέμβαση έγινε προκειμένου να σταματήσει η ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών από τις πορείες και τις υπαίθριες συγκεντρώσεις που προκαλούν συχνά το κλείσιμο του κέντρου σε ώρες αιχμής, και έχουν ως αποτέλεσμα την κυκλοφοριακή συμφόρηση στις βασικές οδικές αρτηρίες.

Ο κ. Μπακογιάννης, απευθυνόμενος στους δύο Υπουργούς, αφού εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι είναι γνώστες του προβλήματος, τονίζει την αναγκαιότητα να ληφθούν τα μέτρα εκείνα που θα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία της πόλης.

«Διερμηνεύοντας τα συναισθήματα των κατοίκων, των επαγγελματιών και των επισκεπτών, σάς εκφράζω για ακόμη μία φορά την αγανάκτηση τους, αφού καθημερινά πλέον ταλαιπωρούνται από πρωτοβουλίες που συνεχίζουν να μη λαμβάνουν υπόψη την πλειοψηφία των ανθρώπων που θέλουν να εργαστούν, να ζήσουν και να περιηγηθούν στην Αθήνα. […] Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αφήσουμε να συνεχίζεται ανεξέλεγκτα το κυκλοφοριακό χάος, η διατάραξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και ως συνακόλουθο η ταλαιπωρία των ανθρώπων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Οι προτάσεις

Στην επιστολή, διατυπώνονται τρεις συγκεκριμένες προτάσεις που αποτελούν -κατά τον κ. Μπακογιάννη- βασικές προϋποθέσεις για την επίλυση του ζητήματος:

  1. Να εφαρμοστεί συστηματικά ο υφιστάμενος νόμος για τις πορείες και τις υπαίθριες συγκεντρώσεις. «Ασφαλώς και είναι απολύτως σεβαστό το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και στη διαμαρτυρία, όμως εξίσου σεβαστό είναι και το δικαίωμα της πόλης να λειτουργεί σε πλαίσιο κανονικότητας», επισημαίνει και προσθέτει: «Η αναλογικότητα στον δημόσιο χώρο που δεσμεύεται, σε σχέση με τον αριθμό των συμμετεχόντων στις διαδηλώσεις είναι προς την σωστή κατεύθυνση και θα μας διευκόλυνε αν εφαρμοζόταν σε κάθε περίπτωση».
  2. Να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία, που θα ορίζει τον τρόπο και τον χρόνο διεξαγωγής μαζικών αθλητικών ή άλλων εκδηλώσεων στην Αθήνα. «Σεβόμενοι κάθε τέτοιου είδους διοργανώσεις και αναγνωρίζοντας τις καλές προθέσεις διοργανωτών και συμμετεχόντων, οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές πως δεν μπορεί να πραγματοποιούνται εργάσιμές μερες και ώρες σε μία πόλη που καθημερινά εξυπηρετεί  σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους», υπογραμμίζει ο κ. Μπακογιάννης.
  3. Ο Δήμος Αθηναίων να έχει τη δυνατότητα να αδειοδοτεί για κάθε πορεία ή υπαίθρια συγκέντρωση που πραγματοποιείται στην Αθήνα. «Ο Δήμος οφείλει να έχει λόγο, όχι μόνο γνωμοδοτικό, αλλά και αδειοδοτικό για ό,τι συμβαίνει στην πόλη», τονίζει με έμφαση ο Δήμαρχος Αθηναίων προς τους κ.κ. Βορίδη και Θεοδωρικάκο. «Είναι αδιανόητο να κλείνουν δρόμοι στην Αθήνα με άδεια άλλων φορέων, ενώ την ίδια ώρα ο Δήμος Αθηναίων να αιφνιδιάζεται ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να παραμένει απλός παρατηρητής», αναφέρει ο ίδιος.

Ο κ. Μπακογιάννης κλείνει την επιστολή του ευχαριστώντας θερμά τους δύο Υπουργούς και τονίζει ότι προσβλέπει στη θετική ανταπόκρισή τους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ