Ένοπλες Δυνάμεις: Η επίσημη «πρώτη» για τη νέα στολή – Έρχονται και καινούριες αρβύλες

Για πρώτη φορά, η νέα στολή παραλλαγής των Ενόπλων Δυνάμεων παρουσιάστηκε σε επίσημη εκδήλωση και μάλιστα στα εγκαίνια του Στρατηγείου των «Σκιών του Αιγαίου» του ΓΕΕΘΑ. Έρχονται και καινούριες αρβύλες.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Πριν από μερικούς μήνες, στο enikos.gr αποκαλύπταμε με λεπτομέρειες το σχέδιο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου για τη νέα στολή των Ενόπλων Δυνάμεων, που θα προσφέρει εκτός από μεγαλύτερη αφομοίωση από τα στοιχεία του ελληνικού περιβάλλοντος, και νέα καινοτόμα χαρακτηριστικά, όπως επιτάσσουν οι ανάγκες στο σύγχρονο πεδίο.

Δύο είναι τα σημαντικότερα πράγματα ενός μαχητή στο πεδίο, που θα του εξασφαλίσουν αυξημένο ποσοστό κινήσεων συνεπώς κι επιβίωσης, η φόρμα και η αρβύλα. Η μεν φόρμα θα πρέπει να κρατάει στεγνό και σε σταθερή θερμοκρασία το σώμα επιτρέποντας ταυτόχρονα την ευχέρεια των κινήσεων ενώ η αρβύλα θα πρέπει να παράσχει πλήρη εφαρμογή στο πέλμα ταυτόχρονα με την στεγανότητα και την αποβολή κάθε ιδρώτα που θα μπορούσε να ευνοήσει τη δημιουργία μυκήτων.

στολή- Ένοπλες Δυνάμεις

Το νέο ύφασμα έχει βελτιωμένα τεχνικά χαρακτηριστικά ως προς την αντοχή σε διαφορετικές συνθήκες θερμοκρασίας και νέο διασπαστικό σχέδιο ως προς τη γεωμετρία και το χρώμα παραλλαγής.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, έχουν δοθεί από το ΓΕΕΘΑ εντολές και οδηγίες στο ΓΕΣ για νέο τύπο εξάρτυσης και νέο τύπο αρβύλου, οι οποίοι θα είναι ενιαίοι για όλα τα στελέχη του Στρατού Ξηράς.

Η μετάβαση στον νέο τύπο στολής ξεκίνησε σταδιακά, αρχής γενομένης από το προσωπικό των Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων και θα επεκταθεί σύντομα στο προσωπικό των υπολοίπων Κλάδων αρχικά από τον ΣΞ και στην συνέχεια στο ΠΝ και στην ΠΑ, σε όσους προβλέπεται να την φέρουν.

Η επίσημη «πρώτη» έγινε τη Δευτέρα, στα εγκαίνια της «φωλιάς» των «Σκιών του Αιγαίου», του Στρατηγείου της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

στολή- Ένοπλες Δυνάμεις

Η νέα στολή εκτός της κατακόρυφης  αύξησης της ποιότητας του  υλικού κατασκευής της, ενσωματώνει  και άλλα σύγχρονα και σε  ορισμένα της σημεία καινοτόμα  χαρακτηριστικά, που βελτιώνουν συνολικά το επίπεδο προστασίας, επιβιωσιμότητας και άνεσης του μαχητή και συμβάλλουν στην καλύτερη εκτέλεση της αποστολής του.

Η τελική της μορφή προήλθε κατόπιν μακροχρόνιων και εξαντλητικών δοκιμών επί του πεδίου σε ποικίλες καιρικές συνθήκες και εδάφη, στη θάλασσα, σε χιονοσκεπές περιβάλλον κλπ, από επιλεγμένο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, του οποίου οι απόψεις επί του τελικού αποτελέσματος είχαν την πλέον βαρύνουσα σημασία.

στολή- Ένοπλες Δυνάμεις

Το ΓΕΕΘΑ στο πλαίσιο της συνεχούς μέριμνας για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων με συγκεκριμένες κατευθύνσεις προωθεί πρωτοβουλίες με σκοπό την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής του (εξαρτήσεις, κράνη, άρβυλα κλπ). Ειδικά αξιοσημείωτο προς την κατεύθυνση αυτή είναι το γεγονός ότι από τις αρχές του 2021, έχουν δοθεί οδηγίες – κατευθύνσεις – εντολές από τον ίδιο τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στο ΓΕΣ για καθιέρωση νέας φόρμας παραλλαγής υψηλών προδιαγραφών.

Ήδη έχουν παραληφθεί και διανεμηθεί οι πρώτες ποσότητες στο προσωπικό των Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων.

Γενικά χαρακτηριστικά της νέας στολής:

  • Η νέα στολή περιλαμβάνει χιτώνιο, περισκελίδα και μπλούζα μάχης (combat shirt).
  • Το σχέδιο παραλλαγής παραμένει ίδιο αλλά με «ένταση» των χρωμάτων κατά τι πιο «ανοιχτή» (το γαιώδες επικρατεί σε σχέση με το πράσινο).
  • Αντιπυρικό ύφασμα με παράλληλη δυνατότητα απομείωσης του υπέρυθρου ίχνους (anti-IR).
  • Υψηλό επίπεδο θερμομόνωσης, ανθεκτικότητας, αδιαβροχοποίησης και εργονομίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ