Εμβόλιο Moderna: “Πράσινο φως” στις ΗΠΑ για την παραγωγή φιαλιδίων με 15 δόσεις

Το πράσινο φως για την επιτάχυνση της διαδικασίας παραγωγής του εμβολίου κατά του κορονοϊού της Moderna, έδωσε η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), καθώς επιτρέπει στην εταιρεία να γεμίζει ένα φιαλίδιο με έως και 15 δόσεις. Η FDA ενέκρινε επίσης την εξαγωγή μέγιστου αριθμού 11 δόσεων από τα σημερινά φιαλίδια του εμβολίου της Moderna, αντί των 10 που επιτρεπόταν έως τώρα.

Η Moderna τονίζει ότι η προμήθεια του εμβολίου της θα μπορεί πλέον να γίνεται σε φιαλίδια που θα περιέχουν 11 ή 15 δόσεις, ενώ σημειώνει ότι αναμένει να ξεκινήσει την αποστολή φιαλιδίων με 15 δόσεις τις επόμενες εβδομάδες.

“Και οι δύο αυτές αναθεωρήσεις επηρεάζουν θετικά την προμήθεια του εμβολίου της Moderna, κάτι που θα βοηθήσει στην παροχή περισσότερων δόσεων εμβολίων και θα επιτρέψει να γίνουν πιο γρήγορα δόσεις”, υπογράμμισε ο διευθυντής του Κέντρου της FDA Αξιολόγησης και Έρευνας Βιολογικών Προϊόντων Πίτερ Μαρκς.

Πάντως, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων, προειδοποιεί ότι χωρίς κατάλληλες σύριγγες και βελόνες μπορεί να μην καταστεί δυνατό να εξαχθούν πάνω από 13 δόσεις από τα φιαλίδια 15 δόσεων του συγκεκριμένου εμβολίου, όπως και περισσότερες από 10 δόσεις από τα τρέχοντα φιαλίδια.

Η Moderna, έως τις 29 Μαρτίου, είχε εφοδιάσει τις ΗΠΑ με 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου. Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ έχουν εγκριθεί επίσης και χορηγούνται τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και το μονοδοσικό της Johnson & Johnson’s.

Στη χώρα τα κρούσματα αυξάνονται, όμως ορισμένες πολιτείες προχωρούν σε χαλάρωση μέτρων, αίροντας ακόμη και την υποχρεωτική χρήση της μάσκας. Οι υγειονομικές αρχές ανεβάζουν ταχύτητα στους εμβολιασμούς, ποντάροντας στη γρήγορη ανοσοποίηση του πληθυσμού για να αναχαιτίσουν τη διασπορά του κορονοϊού. Ελπίζουν ότι τα υπάρχοντα συμβόλαια με τους παρασκευαστές των εμβολίων που έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ θα επαρκούν για την κάλυψη όλου του πληθυσμού. Μάλιστα, ο κορυφαίος επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι δήλωσε στο Reuters ότι οι ΗΠΑ μπορεί να μην χρειαστούν το εμβόλιο της AstraZeneca, ακόμη κι αν αυτό λάβει την έγκριση της FDA.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ