Ελληνικό πυροβολικό: Η Νέμεσις έρχεται από ψηλά και βρέχει φωτιά κι ατσάλι – ΒΙΝΤΕΟ

Σήμερα ο Στρατός Ξηράς εορτάζει με μεγαλοπρέπεια τη μνήμη της Αγίας και Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, της προστάτιδας του Πυροβολικού και παραμονές της μεγάλης ημέρας προχώρησε σε μεγάλη άσκηση με αντιαεροπορικά συστήματα OSA-AK και Stinger.

του Χρήστου Μαζανίτη

«Η Αγία Βαρβάρα σώζοι το πυροβολικόν» είναι η φράση που έχουν στα χείλη τους οι Πυροβολητές και στολίζει όλα τα στρατόπεδα του Πυροβολικού.

Από τη δημιουργία του Ελληνικού Στρατού και από τότε που υπάρχει το Πυροβολικό στην σύγχρονη Ελλάδα, όλοι οι Πυροβολητές εορτάζουν με μεγαλοπρέπεια τη μνήμη της Αγίας και Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, της προστάτιδος και καταφυγής τους.

Το Πυροβολικό (Μάχης και Αντιαεροπορικό) είναι το κύριο όπλο παροχής πυρών υποστηρίξεως. Ιδρύθηκε και οργανώθηκε το 1829.

Η αποστολή του κατά τον αγώνα συνίσταται στην παροχή συνεχούς και εγκαίρου υποστηρίξεως με πυρά στις δυνάμεις ελιγμού για την άμεση καταστροφή ή εξουδετέρωση των στόχων εκείνων οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο την εκπλήρωση της αποστολής τους.

Το σύγχρονο έμβλημα του Πυροβολικού καθιερώθηκε το 1968 αντικαθιστώντας την «φλογοφόρο ροιά».

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Δύο πυροβόλα χιαστί, αναπαριστούν το Πυροβολικό Μάχης και πύραυλος που συμβολίζει, αφενός το Α/Α Πυροβολικό και αφετέρου τις τεχνολογικές εξελίξεις του Όπλου .

ΡΗΤΟ: “ΙΣΧΥΣ ΔΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΩΣ” (Η ισχύς εξαρτάται – αποκτάται με τη γνώση).

Το ελληνικό Πυροβολικό διαθέτει μεταξύ άλλων πανίσχυρα αυτοκινούμενα πυροβόλα, τα αμερικανικής κατασκευής Μ-109 αλλά και τα γερμανικά PzH2000 με κορωνίδα τους πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων RM-70 και MLRS, με εμβέλεια από 70 ως 168 χλμ.

Ταυτόχρονα, έχει και τα αντιαεροπορικά συστήματα OSA-AK, TOR-M1, ASHRAD, και τους πυραύλους Hawk.

Βολές με OSA-AK, Stinger

Από 27 έως 29 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν στο Πεδίο Βολής Κρήτης, Βολές Αντιαεροπορικού Πυροβολικού με τη συμμετοχή προσωπικού, οπλικών συστημάτων και μέσων Μονάδων Πυροβολικού της ΑΣΔΕΝ «ΑΙΓΕΑΣ», ενώ με παρατηρητές συμμετείχε η Γερμανία.

Ειδικότερα, εκτελέστηκαν βολές από οπλικά συστήματα OSA-AK και από φορητά MANPAD STINGER.

Σκοπός των βολών ήταν η εξάσκηση των εκπαιδευομένων σε ενέργειες και διαδικασίες που προσομοιάζουν στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον, εκτελώντας όλα τα είδη των βολών Αντιαεροπορικού Πυροβολικού και αποκομίζοντας σημαντικές εμπειρίες στην υπηρέτηση των οπλικών συστημάτων, στην τεχνική, στην τακτική και στην παρατήρηση των βολών.

Κατά τη διάρκεια των βολών υλοποιήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες συντονισμού παροχής πυρών υποστηρίξεως, επιτυγχάνοντας τη μέγιστη δυνατή συνέργεια των οπλικών συστημάτων με τα Κέντρα Διεύθυνσης Πυρός και τα συστήματα ραντάρ των Μονάδων Πυροβολικού.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ