Ελληνική Αμυντική Διπλωματία με βλέμμα στραμμένο στην Ουκρανία

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

Η προώθηση των εθνικών συμφερόντων μέσω της αμυντικής διπλωματίας είναι γεγονός ότι τα τελευταία 4 χρόνια βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της φυσικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Από τον Ιανουάριο του 2020 υπάρχει μία δραματική μεταστροφή στις προτεραιότητες της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, με έμφαση στην προώθηση της αμυντικής διπλωματίας. Κάτι που φάνηκε πόσο πολύ μπορεί να ωφελήσει τα εθνικά συμφέροντα, με επιτυχίες που πριν από μερικά χρόνια φάνταζαν αδιανόητες.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν πλέον το μακρύ χέρι του υπουργείου Εξωτερικών. Η αμυντική συνεργασία με την Αίγυπτο, που ξεκίνησε με την Άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ, μετουσιώθηκε σε στενούς διπλωματικούς και γεωπολιτικούς δεσμούς, με την ιστορικής σημασίας τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ. Όπως και οι σχέσεις με την Σαουδική Αραβία, με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο να γίνεται ο πρώτος Έλληνας ΓΕΕΘΑ που επισκέφθηκε το μεγαλύτερο σε έκταση Βασίλειο της Αραβικής Χερσονήσου, υπογράφοντας σειρά συμφωνιών. Απότοκο αυτής της εμβάθυνσης των σχέσεων ήταν η αποστολή της Ελλάδας συστοιχίας Patriot και η ουσιαστική στήριξη της Σαουδικής Αραβίας με μαχητικά F-15 στην κρίση με την Τουρκία στην Μεσόγειο.

Η πολυεπίπεδη προώθηση της αμυντικής διπλωματίας έχει ακόμη έναν αθόρυβο πρωταγωνιστή, την Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας & Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ). Ο Γενικός Δ/ντης Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, πολλές φορές απελπιστικά μόνος, σε αγαστή συνεργασία ωστόσο με την Στρατιωτική Ηγεσία αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου, έχει επιφέρει πολλές επιτυχίες, χωρίς να διεκδικεί δάφνες.

Όπως είχαμε αποκαλύψει στο enikos.gr, ήταν ο αρχιτέκτονας του μνημονίου με την Αυστρία, ο εμπνευστής του δόγματος «ολιστικής προσέγγισης των υβριδικών απειλών» με την διοργάνωση συνεδρίων με υψηλούς προσκεκλημένους από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ και ο αρχιτέκτονας του Συμποσίου για τα Πυρηνικά, που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά.

Την Πέμπτη 4 Μαΐου, πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με την Πρέσβη της Εσθονίας στην Ελλάδα κυρία Karin Rannu.

Κύριος άξονας της συνάντησης αποτέλεσε η ενίσχυση των διμερών αμυντικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Εσθονίας και η εξέταση του περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ευρώπη, την Ανατολική Ευρώπη και την Μεσόγειο όπως αυτό διαμορφώνεται έπειτα από τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Αναλυτικότερα, όπως έγινε γνωστό μέσω δελτίου τύπου, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΠΕΑΔΣ και η κ. Πρέσβης της Εσθονίας είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για:

  • Τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον.
  • Την κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής.
  • Τις προκλήσεις και απειλές ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες ως κ-μ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
  • Τις προετοιμασίες των δύο χωρών για την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ η οποία θα διεξαχθεί στο Βίλνιους τον προσεχή Ιούλιο.
  • Την από κοινού συμμετοχή και ενεργό δραστηριότητα των δύο χωρών στα προγράμματα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας/ Permanent Structured Cooperation (PESCO) και DIANA στο πλαίσιο της της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Την ενεργό συνεισφορά της Ελλάδας στο Κέντρο Αριστείας Συνεργατικής Κυβερνοάμυνας της Εσθονίας /Cooperative Cyber Defense Centre of Excellence (CCD CoE).

ΥΠΕΘΑ

Επιπρόσθετα, ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος και η κυρία Karin Rannu σε συνέχεια του εξαιρετικού διμερούς επιπέδου της ελληνο – εσθονικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς, διερεύνησαν τρόπους βελτίωσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Κλείνοντας, τονίστηκε από κοινού, η σημασία της προοπτικής δημιουργίας ενός ισχυρού διπλωματικού και αμυντικού άξονα Ελλάδας – Εσθονίας τόσο στην ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ