Ελληνικά μαχητικά με το αμερικανικό «BONE» πάνω από το Αιγαίο

Το αμερικανικό βομβαρδιστικό με το παρατσούκλι «Bone» (από τα αρχικά «B-One»), γνωστό από τις επιχειρήσεις πριν από δύο μήνες εναντίον τζιχαντιστών στην Συρία, έκανε την εμφάνισή του στο Αιγαίο, όπου πραγματοποίησε εντυπωσιακή συνεκπαίδευση με ελληνικά μαχητικά.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το Rockwell (πλέον Boeing) Β-1 Lancer είναι τετρακινητήριο αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος με οπισθοκλινείς πτέρυγες μεταβλητής γεωμετρίας. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε από την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών (USAF) για τη ρίψη πυρηνικών, ενώ στην έκδοση Β-1Β πλέον μετατράπηκε σε συμβατικό βομβαρδιστικό.

Από τη δεκαετία του ’90 έως σήμερα έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές αποστολές κι εσχάτως, στις 3 Φεβρουαρίου, απογειώθηκε από τις ΗΠΑ για να χτυπήσει θέσεις τζιχαντιστών σε Ιράκ και Συρία.

Με κόστος μονάδας τα 283 εκατ., το Β-1Β μπορεί να χτυπήσει σε ολόκληρο τον κόσμο, ανά πάσα στιγμή, με εμβέλεια πάνω από 11.000 χιλιόμετρα (6.478 ναυτικά μίλια) και μέγιστο ύψος δράσης τα 18 χιλιόμετρα (54.000 πόδια).

Φέρει 6 εξωτερικά σημεία για 50.000 λίβρες (22,7 τόνους) πυρομαχικών και τρεις εσωτερικές θέσεις βομβών για 75.000 λίβρες (34 τόνους) πυρομαχικών.

Την Τρίτη 2 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση με την επωνυμία «Onyx Dive», μεταξύ μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και βομβαρδιστικού αεροσκάφους Β-1Β από την 9th Expeditionary Bomber Squadron, της US European Command (USEUCOM), εντός του FIR Αθηνών.

Στη συνεκπαίδευση συμμετείχαν 8 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της 330Μ και της 341Μ από την 111 Πτέρυγα Μάχης, σε αποστολή συνοδείας ενός αεροσκάφους Β-1Β, ενώ παράλληλα εκτελέστηκε άσκηση Αμυντικών (Defensive Counter Air – DCA) και Επιθετικών (Offensive Counter Air –OCA) Αεροπορικών Επιχειρήσεων.

Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΑ, σκοπός της εν λόγω συνεκπαίδευσης ήταν η επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της διαλειτουργικότητας, της μαχητικής ικανότητας, καθώς και η περαιτέρω αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο Πολεμικών Αεροποριών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ