Ελλάδα – Αυστραλία… συμμαχία – Η δραστήρια ελληνική ομογένεια

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ογδόντα χρόνια μετά την θρυλική Μάχη της Κρήτης, οι Αυστραλοί έδειξαν ότι όχι μόνο δεν ξεχνούν τους νεκρούς τους, αλλά και ότι ξέρουν να τιμούν αυτούς με τους οποίους κάποτε συστρατεύτηκαν και πολέμησαν εναντίον του ίδιου αντιπάλου.

Η επέτειος των ογδόντα χρόνων από την επική εκείνη μάχη γιορτάστηκε με λαμπρότητα, με τις εορταστικές εκδηλώσεις να κορυφώνονται στις 22 Μαΐου, που πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Κενοτάφιο Martin Place, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά του Σίδνεϊ. Παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας, πάνω από πεντακόσιοι άνθρωποι έσπευσαν στο κέντρο της αυστραλιανής μεγαλούπολης προκειμένου να τιμήσουν και να υποκλιθούν μπροστά στο μεγαλείο του υπεράνθρωπου αγώνα που έδωσαν ενωμένοι Έλληνες, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί και Βρετανοί από κοινού με τον απλό λαό της Κρήτης ενάντια στην επίθεση των Ναζί. Ανάμεσά τους, ο Υπουργός Αστυνομίας και Επειγουσών Καταστάσεων της Νέας Νότιας Ουαλίας ως εκπρόσωπος της Πρωθυπουργού της Πολιτείας, εκπρόσωποι της Κυβερνήτη της Νέας Νότιας Ουαλίας, Ομοσπονδιακοί Βουλευτές, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος, μέλη του Προξενικού Σώματος και των Αυστραλιανών Ενόπλων Δυνάμεων και, φυσικά εκπρόσωποι των ιδιαίτερα δραστήριων ελληνικών ομογενειακών οργανώσεων.

Εορταστικές εκδηλώσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εκτός από τις εκφωνηθείσες ομιλίες, μεταδόθηκαν μαγνητοσκοπημένα μηνύματα του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνικού Γιάννη Χρυσουλάκη αλλά και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος στον χαιρετισμό του, αφού εξήρε το ηρωικό μεγαλείο των όσων πολέμησαν στην θρυλική μάχη, τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι δύο λαοί βρέθηκαν τότε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας να πολεμούν μαζί ενάντια στον ναζισμό, γιατί μοιράζονταν τις ίδιες αξίες, την ίδια επιθυμία για ελευθερία, τιμή και αξιοπρέπεια. Αντίστοιχο μήνυμα του Έλληνα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ προς τιμήν των ηρωικών υπερασπιστών της Κρήτης αναγνώστηκε και στη Βουλή της Νέας Ζηλανδίας στις 22 Μαΐου καθώς και σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ουέλινγκτον την επομένη.

Οι εορτασμοί στην Αυστραλία για την 80η επέτειο της Μάχης της Κρήτης, μιας μάχης κομβικής για την εξέλιξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ήρθαν ως συνέχεια των λαμπρών εορτασμών που είχαν προηγηθεί σε όλη την αυστραλιανή ήπειρο για τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης του 1821. Όλα τα μηνύματα που φτάνουν από την ομογένεια είναι ενθουσιώδη και συμφωνούν ότι οι αρχές της Αυστραλίας τίμησαν με κάθε δυνατό τρόπο την ελληνική επέτειο, κάνοντας υπερήφανους όλους τους απόδημους Έλληνες που ζουν εκεί. Κυβερνητικά κτίρια και ουρανοξύστες, μεταξύ των οποίων και το κτίριο της Όπερας-σήμα κατατεθέν του Σίδνεϊ, ντύθηκαν ανήμερα της εθνικής επετείου στα γαλανόλευκα, έλαβαν χώρα δεκάδες εορταστικές εκδηλώσεις, οι Αυστραλοί πολιτικοί αρχηγοί εξύμνησαν τον δίκαιο αγώνα του ελληνισμού, ενώ χαρακτηριστικό του πανηγυρικού κλίματος που επικράτησε, είναι ότι στο τέλος του χαιρετισμού του ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας βροντοφώναξε από το βήμα της Ομοσπονδιακής Βουλής «Ζήτω η Ελλάδα!»

Η ελληνική ομογένεια

Όπως όλα δείχνουν, η ελληνική ομογένεια στην Αυστραλία είναι ζωντανή και δυναμική, συμμετέχει με ενθουσιασμό και συγκίνηση στα εθνικά δρώμενα, χαίρει της εκτίμησης των τοπικών αρχών προβάλλοντας με τον καλύτερο τρόπο την Ελλάδα, ενώ στρέφεται με κάθε ευκαιρία προς την Μητέρα Πατρίδα καθώς «των Ελλήνων οι κοινότητες» φροντίζουν να κρατούν ανοιχτούς διαύλους με την ελληνική Κυβέρνηση αλλά και την στρατιωτική ηγεσία, τις οποίες αντιμετωπίζουν με σεβασμό και εμπιστοσύνη. Ανταποκρινόμενο, μάλιστα, στην επιθυμία για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο Χωρών, το ΓΕΕΘΑ ξανατοποθέτησε Ακόλουθο Άμυνας στην Αυστραλία, θέση που είχε να στελεχωθεί εδώ και μία δεκαετία.

Παρά τη μεγάλη απόσταση στον χάρτη, η αγαστή αυτή σχέση είναι αμφίδρομη, τα δε οφέλη για την χώρα μας τεράστια, αφού εκτός από την ανάδειξη του τεράστιου ελληνικού ιστορικού κεφαλαίου, η Ελλάδα προβάλλεται στην ξένη κοινή γνώμη ως φορέας πολιτισμού, σταθερότητας και ασφάλειας. Όταν μάλιστα υπάρχουν και ισχυροί ιστορικοί δεσμοί και κοινές αξίες, που στην περίπτωση της Αυστραλίας πηγάζουν από τη συμμαχία μας κατά την επική Μάχη της Κρήτης κατά των ναζιστών εισβολέων, τότε αυτοί λειτουργούν ως πολλαπλασιαστής ισχύος για την προβολή της Χώρας αλλά και την ακόμα περαιτέρω σύσφιξη των διμερών μας σχέσεων, προς όφελος των εθνικών συμφερόντων και των δύο χωρών. ​

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ