«Είναι σαφές ότι η προοπτική επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι πιο κοντά από ποτέ», τονίζει στη Realnews η εκπρόσωπος του Parthenon Project, Τζούλιετ Πάτερσον, υπό το φως των πρόσφατων δημοσιευμάτων και αναφορών για προχωρημένες συνομιλίες στο παρασκήνιο.
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΠΑΝΑΝΟΥ
Ο φορέας που ίδρυσε ο Ελληνοκαναδός βιομήχανος Τζον Λέφας, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου Εντ Βέιζι, συνεργάζεται με το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης για την εξεύρεση λύσης. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο ρόλος του Parthenon Project είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης.
«Υπάρχει πραγματική πιθανότητα εποικοδομητικού, μη εχθρικού και φιλικού διαλόγου, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια λύση, μια “σύμπραξη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα”, όπως την περιέγραψε πρόσφατα το Βρετανικό Μουσείο. Οι εποικοδομητικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών είναι γεγονός», επιβεβαιώνει η Τζ. Πάτερσον, τονίζοντας παράλληλα ότι «το Parthenon Project υποστηρίζει δημόσια μια θετική, στραμμένη προς το μέλλον λύση, που θα είναι επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για το Ηνωμένο Βασίλειο».
Win-win
Από την πρώτη στιγμή, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας Εντ Βέιζι έχει κάνει λόγο για μια win-win λύση στο διαχρονικό αυτό ζήτημα. Η εκπρόσωπος του φορέα που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις σχολιάζει: «Θέλουμε να υλοποιήσουμε μια win-win λύση για την επανένωση των Γλυπτών που θα είναι αμοιβαία επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Βρετανία. Η λύση μας επικεντρώνεται σε μια πολιτιστική συνεργασία που θα δει τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέφουν μόνιμα στην Αθήνα, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την έκθεση του Βρετανικού Μουσείου με άλλα ελληνικά εκθέματα».
Εκτός από τον λόρδο Βέιζι, στη συμβουλευτική επιτροπή της εκστρατείας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα συμμετέχουν ο επίσης πρώην υπουργός Πολιτισμού και κάτοχος πολλών άλλων υπουργικών θέσεων στο παρελθόν Μπεν Μπράντσοου, ο πολύ δημοφιλής Βρετανός κωμικός ηθοποιός Στίβεν Φράι, η δημοσιογράφος και διευθύντρια του «Marie Colvin Center for International Reporting» Σάρα Μπάξτερ, καθώς και μέλη της Βουλής των Λόρδων και του Συντηρητικού Κόμματος, βαρόνη Κάθριν Μέγιερ και λόρδος Μίχαελ Ντομπς. Η Τζ. Πάτερσον έχει αναλάβει την εκπροσώπηση του φορέα στα ΜΜΕ.
Ολοι τους μοιράζονται το ίδιο πάθος για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και εκτιμούν, όπως αναφέρουν σχετικές πηγές, ότι δεν υπήρξε στην ιστορία πιο ευνοϊκή συγκυρία, καθώς επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου είναι πλέον ο έμπειρος Βρετανός πολιτικός Τζορτζ Οσμπορν.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα εκτενή δημοσιεύματα, όπως αυτά του Bloomberg και της εφημερίδας «New York Times», έκαναν λόγο για ελπιδοφόρα μηνύματα από τις άτυπες διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ότι ίσως μια λύση μεταξύ των δύο πλευρών είναι ορατή.
Σύμφωνα με την πρόταση που συζητείται, ορισμένα από τα Γλυπτά θα αποστέλλονται εκ περιτροπής και σταδιακά στην Αθήνα, με αντάλλαγμα άλλους αρχαίους θησαυρούς.
Ο Ελληνας μεγιστάνας
Πίσω από το Parthenon Project βρίσκεται ο Τζον Λέφας, ο Ελληνας επιχειρηματίας που ελπίζει να πείσει τους Βρετανούς να υποστηρίξουν μια νέα νομοθεσία που θα επιτρέψει την επιστροφή των Γλυπτών. Ο μεγιστάνας, με εργοστάσια πλαστικών και χημικών, έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια να ασχολείται ενεργά, αλλά αθόρυβα, με το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών. Στο πλαίσιο αυτό χρηματοδοτεί από την προσωπική του περιουσία το Parthenon Project, που στοχεύει να βρει βουλευτές πρόθυμους να συμβάλουν στην επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και να υποστηρίξουν έναν νέο νόμο. Ο ίδιος έχει τονίσει με δηλώσεις του στο παρελθόν ότι «δεν αντέχει το άδικο» εκφράζοντας την αγάπη του για την Ελλάδα και την τέχνη.
Ο Τζον Λέφας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ανήκει στη γενιά του Πολυτεχνείου. Αποφοίτησε το 1975 και αμέσως μετά έφυγε για μεταπτυχιακές σπουδές στο Τορόντο. Εκεί, με την Ελληνίδα σύζυγό του ίδρυσε την επιχείρησή τους, στη συνέχεια μετακόμισαν στις ΗΠΑ και αργότερα στην Αγγλία. Οπως έχει αναφέρει, στο παρελθόν μια είδηση του είχε τραβήξει την προσοχή. Οταν πριν από περίπου τέσσερα χρόνια η τότε κυβέρνηση ανακοίνωσε πως δεν θα αξιοποιούσε την εργασία των Ρόμπερτσον, Πάλμερ και Κλούνεϊ, των τριών δικηγόρων που είχαν διερευνήσει και συντάξει μια ολοκληρωμένη νομική πρόταση για τη διεκδίκηση των Γλυπτών. Το ίδιο βράδυ βρήκε την πρόταση, τη διάβασε και πριν πέσει για ύπνο έστειλε email σε έναν από τους τρεις δικηγόρους, τον Τζέφρεϊ Ρόμπερτσον.
Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν αρκετές φορές. Ο Τζον Λέφας χρηματοδότησε το βιβλίο του γνωστού δικηγόρου «Σε ποιον ανήκει η Ιστορία;», που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2019, και μετά η ομάδα του έπιασε δουλειά αποστέλλοντας 5.000 αντίτυπα σε πανεπιστήμια, μέλη της Αγγλικανικής Εκκλησίας, Βρετανούς βουλευτές αλλά και ευρωβουλευτές, ελπίζοντας πως θα συμπεριελάμβαναν το ζήτημα αυτό στη συμφωνία ενόψει Brexit.