Εκλογές 2023: Συνεδριάζει ξανά την Παρασκευή η διακομματική επιτροπή για το debate – «Οι δημοσιογράφοι δεν είναι γλάστρες»

Η τηλεοπτική συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τις εκλογές, και τα ζητήματα που τέθηκαν στην δεύτερη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής θα συζητηθούν αύριο, στην τρίτη συνεδρίασή της, κατά την οποία θα συζητηθεί και η σημερινή επιστολή των δημοσιογράφων που θα συμμετάσχουν στο ντιμπέιτ.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής αναμένεται να αρχίσει στο Υπουργείο Εσωτερικών, στις 12.30, σύμφωνα με την πρόσκληση που απηύθυνε σήμερα η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού. «Οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων καλούνται να προσέλθουν προκειμένου να οριστικοποιήσουν ζητήματα που τέθηκαν στην συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής που συνήλθε το Σάββατο 29 Απριλίου και κυρίως το θέμα της τηλεοπτικής συζήτησης των πολιτικών αρχηγών», αναφέρει το κείμενο της Πρόσκλησης.

Η επιστολή των δημοσιογράφων

Εντωμεταξύ σήμερα, οι επτά δημοσιογράφοι που θα συμμετάσχουν στην τηλεοπτική συζήτηση των πολιτικών αρχηγών (που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τετάρτη στις 9 το βράδυ, ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου), έστειλαν επιστολή στα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής, στην οποία προτείνουν να αντικατασταθεί η τελευταία ενότητα της τηλεμαχίας με ελεύθερες ερωτήσεις.

Στο κείμενό τους οι δημοσιογράφοι Γιώργος Κουβαράς, Μάρα Ζαχαρέα, Σία Κοσιώνη, Γιώργος Παπαδάκης, Αντώνης Σρόιτερ, Παναγιώτης Στάθης και Ράνια Τζίμα αναφέρουν ότι συζήτησαν μεταξύ τους και «συμφωνήσαμε και προτείνουμε να αντικατασταθεί η τελευταία ενότητα που περιλαμβάνει απευθείας τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών στην κάμερα, με ελεύθερη ερώτηση των δημοσιογράφων, όπως είθισται να συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα και στους έξι δημοσιογράφους να υποβάλλουν ερωτήσεις σε όλους τους αρχηγούς. Παρακαλούμε επίσης να μας ενημερώσετε για τη σειρά με την οποία θα απαντούν οι πολιτικοί αρχηγοί, ανά θεματική ενότητα.»

Με δεδομένο ότι οι θεματικές ενότητες είναι πέντε, ενώ οι δημοσιογράφοι από τα ιδιωτικά κανάλια είναι έξι, αυτό σημαίνει ότι πρακτικά κάποιος δημοσιογράφος δεν θα ρωτήσει κάποιον πολιτικό αρχηγό, βάσει των όσων έχουν καθοριστεί. Οι θεματικές ενότητες θα είναι οι εξής: 1) Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση, 2) Εξωτερική πολιτική και Άμυνα, 3) Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια, 4) Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος και 5) Περιβάλλον και Ενέργεια.

Οι ενστάσεις του Γιώργου Παπαδάκη

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδάκης, που θα εκπροσωπήσει το κανάλι στο ντιμπέιτ, εξέφρασε την άποψη, ότι «όλη η διαδικασία είναι λάθος. Γιατί δεν πάμε να δημιουργήσουμε ένα τηλεοπτικό προϊόν. Δεν είναι θέμα μυθοπλασίας. Μιλάμε για εθνικές εκλογές και για τη δυνατότητα που έχει ο δημοσιογράφος να ρωτήσει και πολιτικός αρχηγός να απαντήσει. Όταν δεν δίνεις τη δυνατότητα να κάνει ελεύθερα την δουλειά του ο δημοσιογράφος, να ρωτήσει και να πάρει την απάντηση στην ερώτηση που έκανε και όχι σε κάτι άλλο που θέλει ο πολιτικός αρχηγός να πει, έχοντας έρθει προετοιμασμένος, τότε δεν είναι διακοσμητικός ο ρόλος του δημοσιογράφου;
Θα έπρεπε κανονικά το περιεχόμενο της συζήτησης και η διεξαγωγή του ντιμπέιτ να μην είναι αποτέλεσμα της συνεδρίασης μιας διακομματικής επιτροπής.»

Ο Νίκος Χατζηνικολάου σημείωσε ότι μία τηλεοπτική συζήτηση πολιτικών αρχηγών, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, πρέπει επίσης να τραβάει τον κόσμο. Διότι αν είναι ένα βαρετό και αργόσυρτο τηλεοπτικό θέαμα, δεν θα τραβήξει τον κόσμο και επομένως δεν θα παίξει τον ρόλο για τον οποίον γίνεται. Ο Γιώργος Παπαδάκης διερωτήθηκε πώς αυτό δεν το αντιλαμβάνονται οι πολιτικοί αρχηγοί. «Θα στηθούν έξι άνθρωποι απέναντι σε άλλους έξι χωρίς να έχουν καμία σχέση και επαφή, με τα ερωτήματα και τις απαντήσεις; Ε τότε θα είναι πράγματι βαρετό», είπε.

Η πρόταση Χατζηνικολάου

Ο Νίκος Χατζηνικολάου είπε ότι «το ντιμπέιτ (που δεν είναι ντιμπέιτ, είναι παράλληλοι μονόλογοι) πρέπει να οργανώνεται από την ΕΣΗΕΑ. Πρέπει να οργανώνεται από τους δημοσιογράφους, με κανόνες που εκείνοι θα ορίζουν. Οι δημοσιογράφοι δεν είναι διακοσμητικοί, δεν είναι γλάστρες, που οι πολιτικοί αποφασίζουν σε μια διακομματική επιτροπή, αν και πόσες ερωτήσεις θα κάνουν, πόσα δευτερόλεπτα θα διαρκέσουν, αν θα έχουν συνέχεια στην ερώτησή τους, δηλαδή δυνατότητα διευκρινίσεων.

Οι άλλες ενστάσεις

«Ακούω κάθε φορά όλα τα κόμματα και μιλάνε για ελεύθερες ερωτήσεις και ελεύθερη συζήτηση κι ερχόμαστε πάλι να μπούμε στη διαδικασία μιας κουβέντας η οποία έχει αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο ως προς ποιος είναι ο τομέας που πρέπει να ρωτήσεις, ποια είναι η διαδικασία, ποιος πρέπει να ρωτήσει ποιον. Υπάρχει και ένας χρόνος στο τέλος όπου οι πολιτικοί αρχηγοί μπορούν να πουν ό, τι θέλουν, φαντάζομαι μπορούσαν να το πουν αυτό το ό,τι θέλουν σε όλη την προεκλογική περίοδο. Τέλος πάντων, αυτοί είναι οι κανόνες, τους σεβόμαστε, εμείς είμαστε εδώ να κάνουμε ερωτήσεις και τίποτα άλλο» δήλωσε σήμερα ο Αντώνης Σρόιτερ, προσερχόμενος στην ΕΡΤ.

Από την πλευρά της, η Μάρα Ζαχαρέα ανέφερε πως «ήμουν και το ’15 και πιστεύω και αυτό να έχει ένα σχετικό ενδιαφέρον. Δυστυχώς, ούτε αυτή τη φορά οργανώθηκε η συζήτηση με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει ένα πραγματικό ενδιαφέρον για τον τηλεθεατή, αυτή τουλάχιστον είναι η δικιά μου γνώμη, αλλά θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε μέσα στο πλαίσιο που μας έβαλε η διακομματική επιτροπή».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ