Εκλογές 2023: Άγρια πολιτική κόντρα για την φορολογία στον δρόμο για τις δεύτερες κάλπες

Στο πεδίο της οικονομίας έχει μετατοπιστεί η αντιπαράθεση στον δρόμο για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Τα τελευταία 24ωρα έχει ξεσπάσει «πόλεμος» για τους φόρους και τα μερίσματα, με κατηγορίες για κρυφά προγράμματα και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις της Ελένης Χρονοπούλου σχετικά με τη φορολόγηση των υπερκερδών και τις αυξήσεις φόρων, που άναψε φωτιές, στο επίκεντρο της πολιτικής σύγκρουσης βρέθηκε η δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στέφανου Παραστατίδη για την ενίσχυση φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ, και η τοποθέτηση της Πόπης Τσαπανίδου για έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη των εταιρειών.

Ο Στέφανος Παραστατίδης, μιλώντας στο OPEN είπε ότι «πρέπει να συζητήσουμε συνολικά επί της φορολογικής πολιτικής» και πρόσθεσε ότι «εμείς πρέπει να αλλάξουμε τον λόγο άμεσων και έμμεσων φόρων γιατί αυτοί πλήττουν τη μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα». Σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ θα διατηρήσει τον ΕΝΦΙΑ, απάντησε: «Βεβαίως, αυτοί πρέπει να ενισχυθούν για να γίνει η αναδιανομή κι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι».

«Οι άμεσοι φόροι οι οποίοι αφορούν στον φόρο γενικής κληρονομιάς, στον φόρο ακίνητης περιουσίας, αυτός είναι ο ΕΝΦΙΑ, είναι φόροι που ουσιαστικά αφορούν στους έχοντες, αυτοί είναι φόροι οι οποίοι θα πρέπει να κρατηθούν, και οι φόροι οι οποίοι θα πρέπει να μειωθούν, είναι οι έμμεσοι φόροι», κατέληξε.

«Εμείς δεν έχουμε κρύψει τίποτα. Η μεγάλη διαφορά μεταξύ του δικού μας προγράμματος και του προγράμματος των αντιπάλων μας είναι ότι εμείς έχουμε εξηγήσει με απόλυτη σαφήνεια τι θέλουμε να κάνουμε και από πού θα βρούμε τα λεφτά. Γιατί έχουμε μια υποχρέωση να το κάνουμε, καθώς ως κυβέρνηση έχουμε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ξερουμε ότι έχουμε δεσμευτικούς στόχους και κάθε ευρώ είναι μετρημένο.

Οι αντίπαλοί μας είναι αυτοί που έχουν «χάσει τα αυγά και τα πασχάλια» και τη μία μέρα μας λένε ότι θα αυξήσουν ξανά τη φορολόγηση στις εισφορές, τώρα έρχεται και το ΠΑΣΟΚ και μας λέει ότι περίπου θα αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ, θα αυξήσει τη φορολόγηση στα μερίσματα. Κάθε μέρα μας λένε κάτι διαφορετικό», είπε από την Κρήτη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ίσως έχουν την πολυτέλεια να το κάνουν, ξέρετε, επειδή οι ίδιοι έχουν αποποιηθεί της ευθύνης να κυβερνήσουν τη χώρα. Τι μας λένε; «Ενδιαφερόμαστε για το ποιος θα είναι πρώτος στην αντιπολίτευση». Δεν ενδιαφέρει αυτό τους πολίτες, οι πολίτες ψηφίζουν για κυβέρνηση, όχι για αντιπολίτευση», πρόσθεσε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης άδειασε τον βουλευτή του, ενώ η ΝΔ κοστολόγησε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ στα 45 δισ. Ευρώ.

« Το ΠΑΣΟΚ πουθενά στο πρόγραμμά του δεν μιλά για αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Ακριβώς το αντίθετο. Έχει ψηφίσει τρεις φορές τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Θέση μας είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους ευάλωτους Έλληνες και τη μεσαία τάξη, η προοδευτική μείωση των φόρων γενικότερα.

Γιατί έχουμε αυτή τη θέση; Αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, όπου υπάρχουν μεγάλες ανισότητες. Δεν μπορεί να μην το βλέπει ο κ. Μητσοτάκης, όταν -σύμφωνα τον ΟΟΣΑ – τα νοικοκυριά της χώρας μας είναι τρίτα από το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αγοραστική δύναμη. Όταν τα 2/3 των φόρων είναι έμμεσοι άδικοι φόροι που χτυπούν τους πιο ευάλωτους και τη μεσαία τάξη. Συγχρόνως 150 εισηγμένες εταιρείες – μεγάλες εταιρείες – έχουν τριπλασιάσει τα κέρδη τους. Αυτό δείχνει ότι οι φορολογικές επιλογές της Νέας Δημοκρατίας υπερασπίζονται τους λίγους και ισχυρούς και όχι τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη. Έχουμε άλλη αντίληψη και καλώς άνοιξε αυτή η συζήτηση», είπε από την Χίο όπου βρίσκεται, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Από τον καβγά δεν έλειψε και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Πόπης Τσαπανίδου για έκτακτη φορολόγηση υπερκερδών εταιρειών, να προκαλεί την άμεση αντίδραση του Άκη Σκέρτσου.

Η κυρία Τσαπανίδου μιλώντας στον ΣΚΑΙ και αναφερόμενη στις εξαγγελίες για τις πρώτες 50 ημέρες διακυβέρνησης έκανε λόγο για «κινήσεις που έχουν εξαγγελθεί από τον Αλέξη Τσίπρα με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου». Στην ερώτηση πού θα βρεθούν τα χρήματα απάντησε «υπάρχει μια έκτακτη φορολόγηση στα υπερέσοδα μεγάλων επιχειρήσεων».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άκης Σκέρτσος, κατηγόρησε τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ για διασπορά 10 fake news, ώστε να προκληθεί σύγχυση στην κοινή γνώμη, αλλά και για κρυφή ατζέντα επιβολής νέων φόρων, επικαλούμενος τις επίσημες τοποθετήσεις στελεχών τους τις τελευταίες ώρες και ημέρες .

«ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διατείνονται ότι “αρκεί να μειώσουν τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τον ΕΦΚ στα καύσιμα για να βρουν τους πόρους προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα προγράμματα τους” Αυτές οι μειώσεις σημαίνουν 3.5 δισ. επιπλέον άμεσους φόρους όπως ομολόγησε και η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και δεν διέψευσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ , σήμερα το πρωί σε εκπομπή του ΣΚΑΙ.

Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα που επικαλούνται κοστίζει 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κοστίζει άλλα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Απλή πρόσθεση , σύνολο 3,5 δισ. Όμως λεφτόδενδρο δεν υπάρχει. Ο προϋπολογισμός του 2022 έκλεισε οριακά πλεονασματικός. Δεν υπάρχει κάποιο απόθεμα, δηλαδή, από το οποίο να αντλήσουν χρήματα, για να χρηματοδοτήσουν αυτές τις μειώσεις. Συνεπώς, θα επιβάλλουν 3, 5 δις φορολογία. Απλή , κοινή λογική», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Άκης Σκέρτσος και πρόσθεσε:

«Δυστυχώς το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται παρακολούθημα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα ίσως χειρότερο από το πρόγραμμα Τσίπρα των 83 δισ. διότι δεν μπορεί καν να κοστολογηθεί εύκολα. Περιέχει κυρίως μόνο ευχές. Δεν έχει κανένα μετρήσιμο και εξειδικευμένο μέτρο το οποίο να μπορεί να κοστολογηθεί.

Εμείς έχουμε κάνει αυτή την άσκηση-όπως και στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ- και βρήκαμε ότι στοιχίζει κοντά στα 10 με 12 δισ ετησίως, δηλαδή κατά στα 45 δις την τετραετία, με πάρα πολλά κενά όμως και ερωτηματικά σε μέτρα τα οποία δεν έχουν καμία εξειδίκευση αλλά ούτε και προφανή πηγή χρηματοδότησης».

«Στην Ελλάδα υπήρξε ασυλία στα υπερκέρδη ελάχιστων εταιρειών και αποδυνάμωση νοικοκυριών μέσω υψηλού ΦΠΑ», τόνισε στη συνέχεια η Πόπη Τσαπανίδου, η οποία προχώρησε σε διευκρινίσεις αναφορικά με τις δηλώσεις της για έκτακτη φορολόγηση στα υπερέσοδα των επιχειρήσεων τις πρώτες 50 ημέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση νίκης στις εκλογές.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε σε νέα δήλωσή της ότι «το 2022, οι ισολογισμοί μόνο των εταιρειών ενέργειας και διύλισης κατέγραψαν υπερκέρδη πάνω από έξι δισεκατομμύρια. Το μέσο νοικοκυριό όμως δεν μπορούσε να βγάλει το μήνα από την ακρίβεια και τη λεηλασία του εισοδήματος. Σε όλη την Ευρώπη υπήρξε έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών. Στην Ελλάδα υπήρξε ασυλία στα υπερκέρδη και αποδυνάμωση των νοικοκυριών μέσω του υψηλού ΦΠΑ. Αυτή είναι η αισχροκέρδεια του κ. Μητσοτάκη».

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ προκάλεσαν και την αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Μάντζου.

«Με όσα λένε και όσα κάνουν δεν ενδιαφέρονται σίγουρα για τη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των ελεύθερων επαγγελματιών, των αγροτών και των νέων», τόνισε ο κ. Μάντζος. «Η Νέα Δημοκρατία επιτίθεται στο ΠΑΣΟΚ για να προστατεύσει τους γόνους, που θα αποκτήσουν αφορολόγητα περιουσία εκατομμυρίων ευρώ και τους μεγάλους μετόχους με μερίσματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ», είπε μεταξύ άλλων. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για επιβάρυνση των μισθωτών με φορολογικούς συντελεστές που φτάνουν και υπερβαίνουν το 40%, ενώ υπογράμμισε ότι «ακόμη και η εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη για τη φορολόγηση με 90% συντελεστή των υπερκερδών στη λιανική των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, δεν έχει ως τώρα εισπραχθεί. Καθόλου τυχαίο βέβαια».

Άμεση ήταν η απάντηση της Πειραιώς.  «Στις 30/12/2022 το ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε 373,54 εκ. ευρώ ως έκτακτη εισφορά 90% από την αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αυτή υπολογίστηκε από τη ΡΑΕ, στο πλαίσιο της διεθνούς ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία το 2022. Για του λόγου το αληθές, το ποσό αυτό περιλαμβάνεται ως εισπραχθέν έσοδο για το 2022 στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Σταθερότητας 2023-2026 που έχει καταθέσει η χώρα μας στην ΕΕ, στη σελ. 20, γραμμή 12 υπό τον τίτλο «price cap mechanism and levy on electricity producers windfall profits» (επισυνάπτεται το σχετικό αρχείο). Λυπούμαστε πραγματικά που μετά τον διαγωνισμό νέων φόρων, το ΠΑΣΟΚ ανταγωνίζεται τον ΣΥΡΙΖΑ και στον διαγωνισμό fake news!» αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΔ.

«Όσο για την επιμονή του ΠΑΣΟΚ να τιμωρήσει τους νέους και τις νέες Ελληνίδες με φορολόγηση των γονικών παροχών, επαναλαμβάνουμε ότι πρόκειται για ατελέσφορο μέτρο που φρενάρει την αναδιανομή πόρων και ευκαιριών προς τη νέα γενιά αντί να τη διευκολύνει, όπως νομίζουν στο ΠΑΣΟΚ, καθώς μιλάμε για έναν φόρο που απέδιδε μόλις 26 εκ. ευρώ ετησίως στο δημόσιο ταμείο, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούσε ως σημαντικό αντικίνητρο στις μεταβιβάσεις ακινήτων και δωρεών σε χρήμα προς τους νέους στο ξεκίνημα της ζωής τους.» σημειώνει η Πειραιώς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ