Εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ με θέμα: Συνταγματική Αναθεώρηση- «Πολιτική σκοπιμότητα ή θεσμική αναγκαιότητα;»

Ενδιαφέρουσα, τόσο από άποψη προβληματισμού όσο και συμμετοχής, ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΔΗΜΑΡ με θέμα: «Συνταγματική Αναθεώρηση: Πολιτική σκοπιμότητα ή θεσμική αναγκαιότητα;» στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «Χωρίς να παραβλέπουμε ότι η πολιτική είναι πεδίο ανταγωνισμών συγκρούσεων, μπορούμε να προχωρήσουμε με αίσθηση ευθύνης προς μια σύνθεση, ειδικά σε ένα τρίπτυχο θεμάτων: Στη διάκριση ρόλων Εκκλησίας-κράτους, στη βουλευτική ασυλία και την ευθύνη υπουργών, αλλά και στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτά είναι το μίνιμουμ για να αποφύγει η χώρα στο μέλλον θεσμικές ακροβασίες, που στο παρελθόν στοίχισαν. Παράλληλα να μείνουμε πιστοί στην προοδευτική συνταγματική μας παράδοση διασφαλίζοντας τα κοινωνικά δικαιώματα».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, επεσήμανε ότι «η πορεία που ακολουθούν οι χώρες δεν είναι τόσο θέμα Συντάγματος, αλλά εφαρμογής του. Τρία είναι τα μεγάλα καίρια ζητήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η ανάγκη για αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών. Η τρίτη αλλαγή έχει να κάνει με τη θέσπιση ορίου στο έλλειμμα του προϋπολογισμού, το οποίο οι κυβερνήσεις δεν θα μπορούν να ξεπερνούν. Η συνταγματική αναθεώρηση, ακόμα και αν όλα πάνε κατ’ ευχή, δεν θα αντιμετωπίσει όλα τα μεγάλα προβλήματα της χώρας μας. Δεν είναι σωστό, όμως, να ευτελιστεί και να γίνει αντικείμενο μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Στο χέρι μας είναι, ανεξάρτητα από τις διαφορές μας, να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα, δημοκρατικά και συναινετικά».

Ο καθηγητής Γιώργος Χ. Σωτηρέλης, τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα της συγκεκριμένης διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος δεν είναι η έλλειψη απόψεων και προτάσεων αλλά η πολιτική αναξιοπιστία των κομμάτων και η περίσσεια διχαστικών αντιλήψεων και συμπεριφορών. Πρόσθεσε ότι το μεγάλο δε ζητούμενο είναι η πλήρης απεμπλοκή από τις πολωτικές και εκβιαστικές λογικές που επικράτησαν έως τώρα και η ειλικρινής προσχώρηση όλων σε μια νηφάλια και εποικοδομητική διαβούλευση. «Μόνον έτσι θα μπορέσει η προβλεπόμενη από τον κανονισμό της Βουλής Επιτροπή Αναθεώρησης να προετοιμάσει μια τελική πρόταση, που θα στηριχθεί στις ευρύτερες εφικτές συναινέσεις και συγκλίσεις», είπε ο κ. Σωτηρέλης επισημαίνοντας ότι υπάρχουν χονδρικά τρεις ομάδες προτάσεων. «Η μια ομάδα, που συγκεντρώνει ούτως ή άλλως ευρεία συναίνεση, μπορεί να ψηφισθεί ευχερώς και χωρίς προβλήματα, τόσο στην πρώτη όσο και στην δεύτερη Βουλή. Η δεύτερη ομάδα, που συγκεντρώνει μερική συναίνεση, πρέπει να τύχει ιδιαίτερης επεξεργασίας στην Βουλή, ώστε να εξομαλυνθούν οι διαφορές και να αναζητηθούν κοινοί τόποι πριν ψηφισθούν οι αναθεωρητέες διατάξεις που εντάσσονται σε αυτήν. Υπάρχει όμως και μια τρίτη ομάδα προτάσεων, που κατ’ αρχήν δεν συγκεντρώνουν συναίνεση (π.χ. ιδιωτικά πανεπιστήμια, σχέσεις κράτους – Εκκλησίας). Η μόνη λύση, ως προς αυτές, είναι να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια -χωρίς πάντως εκβιαστικές λογικές…- ώστε να αναζητηθεί ένας ελάχιστος παρονομαστής, προκειμένου να κριθούν οι σχετικές διατάξεις αναθεωρητέες».

Ο νομικός Μανόλης Βελεγράκης, μέλος του Τομέα Θεσμών του Κινήματος Αλλαγής, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης το Σύνταγμα και η εφαρμογή του δεν απέφυγαν και αυτά τη βαριά φθορά. «Το ίδιο το Σύνταγμα, ο θεμελιώδης νομικός κανόνας λειτουργίας του κράτους μας απέκτησε στην ουσία ένα σιωπηρό προοίμιο με το εξής περίπου περιεχόμενο: «Οι κατωτέρω διατάξεις του Συντάγματος ισχύουν, εφόσον υπάρχουν χρήματα για τον σκοπό αυτό», ανέφερε και επεσήμανε την αντιστροφή της σχέσης οικονομίας και δικαίου/πολιτικής και την κυνική εργαλειοποίηση συνταγματικών διαδικασιών που οξύνει την κρίση αξιοπιστίας των θεσμών.

Παρόντες ήταν: ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος πρόεδρος ΔΗΜΑΡ, Μανώλης Χριστοδουλάκης γραμματέας ΚΠΕ Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Όθωνας, Παύλος Χρηστίδης, Χρήστος Πρωτόπαπας, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Καρράς και Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο βουλευτής Ποταμιού Σπύρος Δανέλης και οι πρώην βουλευτές Ασημίνα Ξυροτύρη, Γιάννης Αμοιρίδης και Θανάσης Οικονόμου.

Ακόμη παραβρέθηκαν οι: Αντώνης Ρουπακιώτης, Γιάννης Σγουρός, Γιώργος Ελενόπουλος, Ανδρέας Παπαδόπουλος, Γιάννης Μειμάρογλου, Παναγιώτης Βλάχος, Τάνια Καραγιάννη, Κώστας Ασκούνης, Γιώργος Θωμάς, Μιχάλης Χάλαρης, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Κατερίνα Δωρή, Μπάμπης Βακαλόπουλος, Σπύρος Κίντζιος πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Ιορδάνης Χατζηπαυλίδης αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

Από τη ΔΗΜΑΡ ήταν επίσης οι: Στέργιος Καλπάκης γραμματέας ΚΕ ΔΗΜΑΡ, Γιώργος Μπουλμπασάκος, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Θόδωρος Μαργαρίτης κ.α

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ