Στην εκπομπή «Πρόσωπο με Πρόσωπο» με τον Νίκο Χατζηνικολάου με θέμα τα αντιπλημμυρικά έργα μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας.
Στο ερώτημα για το αν μπορεί στην Ελλάδα να δούμε ισχυρές βροχοπτώσεις, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι έχουμε ήδη βιώσει ανάλογα φαινόμενα, όπως στην κακοκαιρία «Daniel» με 800 χιλιοστά βροχής, ενώ στην «Ιανό» είχαμε περίπου 300 χιλιοστά. «Στην Ελλάδα σταθήκαμε τυχεροί που οι μεγάλες βροχοπτώσεις δεν έπληξαν τα αστικά κέντρα», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, η παγκόσμια κλιματική κρίση τεκμηριώνεται πλέον στην πράξη, ειδικά στη Θεσσαλία. «Είχαμε το φαινόμενο της κακοκαιρίας “Ιανός”, το οποίο θεωρήθηκε ακραίο με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και είχε χαρακτηριστεί ως “φαινόμενο χιλιετίας”. Τρία χρόνια αργότερα, επαναλήφθηκε με τον “Daniel” και τα 800 χιλιοστά βροχής, κάτι που πάλι θεωρείται φαινόμενο χιλιετίας. Μέσα σε τρία χρόνια, καταγράψαμε δύο γεγονότα εξαιρετικά σπάνια, γεγονός που τεκμηριώνει την κλιματική κρίση», τόνισε.
«Πρέπει να αλλάξουμε τη φιλοσοφία μας»
Ο καθηγητής εξήγησε ότι η ποσότητα βροχής δεν είναι ο μόνος παράγοντας για τις πλημμύρες. «Η ραγδαιότητα της βροχής, η διεύθυνση των ανέμων, το ανάγλυφο του εδάφους και η ικανότητα απορρόφησης του εδάφους συμβάλλουν σημαντικά. Στην περίπτωση της Βαλένθια, όπου έπεσαν 450 χιλιοστά βροχής, ακόμα και το αναδρομολογημένο ποτάμι υπερχείλισε».
«Πρέπει να αλλάξουμε τη φιλοσοφία μας», είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε: «Η εμπειρία από τη Βαλένθια μας δείχνει ότι μεγάλα τεχνικά έργα δεν εγγυώνται πλέον ασφάλεια. Χρειάζεται να αναθεωρήσουμε τον σχεδιασμό και την προσέγγιση. Δεν κατέχουμε ακόμη τη γνώση για την πλήρη κατανόηση της φύσης, η οποία εξελίσσεται εδώ και 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Σήμερα, απλώς βιώνουμε ένα στιγμιότυπο αυτής της εξέλιξης».
Αναφορικά με το αν έχουμε τη δυνατότητα να κατανοήσουμε πλήρως τα φυσικά φαινόμενα με τον τρόπο που πλέον εκδηλώνονται, ο κ. Λέκκας επισήμανε: «Δεν ξέρω αν θα τα κατανοήσουμε πλήρως. Αν στην Αττική συμβεί ένα ακραίο φαινόμενο, όπως αυτό που έπληξε τον Βόλο, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε με τα σημερινά μας δεδομένα. Ο σχεδιασμός γίνεται με συγκεκριμένα όρια, τα οποία δεν μπορούμε να αυξήσουμε εύκολα».