Δύσκολο να συσταθεί εξεταστική επιτροπή

Δύσκολο να συσταθεί εξεταστική επιτροπή

Η συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής ξεκίνησε στη Βουλή, ωστόσο οι συσχετισμοί δείχνουν ότι δύσκολα θα ψηφιστεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να αποδοθούν ευθύνες για το πώς οδηγηθήκαμε στο μνημόνιο.

Η ολοκλήρωση της συζήτησης αναμένεται γύρω στις 5 το απόγευμα, οπότε και θα διεξαχθεί φανερή ψηφοφορία των παρόντων βουλευτών, ενώ για να συσταθεί εξεταστική επιτροπή απαιτούνται οι θετικές ψήφοι 120 βουλευτών.

Όπως φαίνεται, πάντως, από τους συσχετισμούς, το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής φαίνεται μάλλον απίθανο. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά θα ψηφίσουν «όχι», αν και σε τέτοιου είδους ψηφοφορίες δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο Κώστας Τασούλας, αφού χαρακτήρισε «ανιστόρητη, άδικη και εμπαθή» την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της κυβέρνησης δεν πρόκειται να την ψηφίσει. «‘Όταν η χώρα παίρνει ανάσα και χρόνο για το πρόβλημά της, έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και με μία πρόταση γεμάτη εμπάθεια, ζητάει άδικα και ανιστόρητα να κριθούν πολιτικές επιλογές. Πέρα βρέχει σε σχέση με τα σημαντικά προβλήματα της χώρας και πέρα από την πραγματική ανάγκη να απαντήσουμε στο πώς οδηγηθήκαμε σε εξελίξεις μετά εκλογές 2009 είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν αποποιούμαστε την πρότασή μας να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει, όχι όμως ενάντια στην χωρά και τα συμφέροντα της».

«Ναι», εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να ψηφίσουν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ. Παρόλα αυτά, όπως προαναφέρθηκε, οι ψήφοι δεν επαρκούν.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Δραγασάκης τόνισε: «Η πρότασή μας δεν είναι εκδικητική αν και θα μπορούσε να είναι. Εχει στόχο την κάθαρση», ενώ απευθυνόμενος στα κόμματα της συμπολίτευσης είπε: «Όσοι δεν ψηφίσετε βρείτε ένα καλό επιχείρημα διότι το ερώτημα θα είναι αμείλικτο. Με τι αντάλλαγμα το κάνατε αυτό;».

Το “όχι” στην Κωνσταντοπούλου

Αρνητικά απάντησε στη Ζωή Κωσταντοπούλου το Επιστημονικό Συμβούλιο για χορήγηση των εγγράφων της δικογραφίας με τις καταγγελίες του Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου αναφέρει: «Οι βουλευτές λαμβάνουν γνώση των στοιχείων δικογραφίας που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή κατά το άρθρο 86 παρ.2 του Συντάγματος στον οικείο προς το σκοπό αυτό διατιθέμενο χώρο της Βουλής δίχως δικαίωμα αναπαραγωγής των στοιχείων αυτών και λήψης αντιγράφων της δικογραφίας».

 

Πατήστε εδώ για να δείτε live τη συζήτηση

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ