Διυπουργική σύσκεψη για την επισιτιστική επάρκεια: Κανένα θέμα ελλείψεων στην αγορά

Με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, σήμερα πραγματοποιήθηκε διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την οποία επιβεβαιώθηκαν η ομαλή ροή της αγοράς και της λειτουργίας των παραγόντων της εφοδιαστικής αλυσίδας. Από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα ελλείψεων και ο εφοδιασμός είναι επαρκής.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν η λειτουργία της αγοράς, η επισιτιστική επάρκεια της χώρας, τα διεθνή δεδομένα στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων, τα εφόδια και η ενέργεια και πώς επηρεάζουν το κόστος παραγωγής.

σύσκεψη επισιτιστική κρίση

Κυβερνητικά στελέχη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρουν ότι υπάρχει καθημερινή επαφή των αρμοδίων υπουργών με όλους τους συντελεστές της αγοράς, μέσω της οποίας επιβεβαιώνεται η απόλυτη επάρκεια αγαθών. Οι πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι στη σύσκεψη και η ομαλή λειτουργία της αγοράς, ειδικά σε ό,τι αφορά στο ηλιέλαιο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης “είναι σαφές ότι δεν υπάρχει θέμα ελλείψεων, ο εφοδιασμός είναι επαρκής, ενώ σε ό,τι αφορά την κίνηση ορισμένων εφοδιαστικών αλυσίδων να προχωρήσουν σε προληπτικό πλαφόν, αυτή έγινε προκειμένου να αποφευχθεί η άσκοπη αποθεματοποίηση του συγκεκριμένου προϊόντος”. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι πάντα υπάρχει η δυνατότητα αύξησης εγχώριας παραγωγής, ενώ η βελτίωση της κατανομής μεταξύ χρήσης βιοκαυσίμου και οικιακής χρήσης μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω στην αύξηση των διαθεσίμων ποσοτήτων για κατανάλωση.

σύσκεψη επισιτιστική κρίση

Κατά τη σύσκεψη, επισημάνθηκε, επίσης, ότι όσον αφορά την εισαγωγή δημητριακών η Ουκρανία δεν συγκαταλέγεται στους βασικούς προμηθευτές και ο εφοδιασμός της αγοράς από τους βασικούς προμηθευτές συνεχίζεται απρόσκοπτα. Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και πιθανών φαινομένων κερδοσκοπίας.

“Η κυβέρνηση αναλύει συνεχώς τα νέα δεδομένα και την επικαιροποίηση της εργαλειοθήκης όπως προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συνεχώς αξιολογείται ως βάση για τις παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν” επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη και προσθέτουν: “Ο πρωτογενής τομέας θα συνεχίσει να έχει την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης, καθώς επηρεάζεται άμεσα από την ενεργειακή και γεωπολιτική κρίση και ο οποίος αποτελεί ευαίσθητο δομικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Για το λόγο αυτό αξιοποιούνται όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εντός του πλαισίου της ΕΕ και των αντοχών της ελληνικής οικονομίας”.

σύσκεψη επισιτιστική κρίση

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.

ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ