Διπλωματικές πηγές: Οι ελληνoαμερικανικές σχέσεις δεν ετεροκαθορίζονται – Πώς ερμηνεύεται η κίνηση Μπάιντεν για τα F-16

Οι ελληνoαμερικανικές σχέσεις δεν ετεροκαθορίζονται, σχολιάζουν διπλωματικές πηγές από την Αθήνα μετά την επιστολή της κυβέρνησης Μπάιντεν στα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ζητώντας να εγκρίνουν την πώληση στην Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-16 και εξοπλισμού αναβάθμισης, συνολικής αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Ουδείς μπορεί να εμποδίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες από την χορήγηση στρατιωτικού εξοπλισμού σε τρίτες χώρες», επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Αυτό που πράττει η Αθήνα είναι να διασφαλιστεί ότι ο εξοπλισμός αυτός δεν θα χρησιμοποιηθεί σε βάρος της Ελλάδας. Το πώς θα γίνει αυτό παραμένει ένα ερώτημα καθώς μένει να προσδιοριστεί αν θα καταγραφούν ρητά κάποιοι όροι ως προς την αγοραπωλησία, κάτι που είναι μάλλον δύσκολο, ή αν θα επιλεγεί κάποια άλλη οδός.

Επίσης, στην Αθήνα υπογραμμίζουν ότι εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος θα προωθηθεί το ζήτημα των F-35, μια κίνηση που φέρνει αξιοσημείωτη αλλαγή ισορροπίας δυνάμεων. «Θα υλοποιηθεί πλήρως το εξοπλιστικό πρόγραμμα» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη.

Τυπικά, ακολουθεί η επίσημη επιστολή του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών προς τα νομοθετικά σώματα ώστε να καθοριστεί αν, πότε και υπό ποιους όρους θα εγκριθεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Δείτε το βίντεο:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ