Τουρκικά ΜΜΕ: Τι λένε για την επιστολή Μπάιντεν στο Κογκρέσο – «Η Ελλάδα θα έχει F-35 κι εμείς F-16» λέει η αντιπολίτευση

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε την Τετάρτη επιστολή στα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ζητώντας να εγκρίνουν την πώληση στην Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-16 και εξοπλισμού αναβάθμισης, συνολικής αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο τρεις καλά πληροφορημένες πηγές.

Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε την Τρίτη το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία εμπόδιζε επί 20 μήνες. Απομένει πλέον η τελική υπογραφή από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης. Η εξέλιξη συνδέθηκε με την αγορά αμερικανικών F-16, με την Άγκυρα να διαπραγματεύεται τη λήψη απόφασης από το Κογκρέσο των ΗΠΑ ταυτόχρονα με την άρση του αδιεξόδου στο θέμα της Σουηδίας.

Αμερικανοί βουλευτές έλεγαν ότι περιμένουν την οριστική έγκριση του πρωτοκόλλου από την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής του από τον πρόεδρο Ερντογάν, προτού αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν την πώληση F-16.

Τι λένε τα τουρκικά ΜΜΕ

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως δεν πρόκειται για επίσημη επιστολή, αλλά για συμβουλευτική. «Τώρα η Ουάσινγκτον θα περιμένει το επίσημο έγγραφο της αποδοχής της έγκρισης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» αναφέρουν, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ και ο Μανώλης Κωστίδης.

Ο ανταποκριτής του CNN Turk στην Ουάσινγκτον Γιουνους Πακσόι ανέφερε: «Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει γράψει μια επιστολή στην οποία συμβουλεύει το Κογκρέσο να εγκρίνει την έγκριση της πώλησης (των F-16). Δεν είναι επίσημο αίτημα. Στα ηγετικά μέλη του Κογκρέσου εστάλη μια επιστολή που τους καλεί να πουληθούν τα F-16 στην Τουρκία».

Ο Αχμέτ Χακάν, διευθυντής της εφημερίδας Hurriyet, ρώτησε: «Θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτό είναι το πρώτο βήμα που περιμέναμε;»

Ο Πακσόι απάντησε: «Nαι αυτό είναι. Για τη δημιουργία αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Όμως το Κογκρέσο περιμένει το επίσημο αίτημα. Καθώς αν σταλεί το αίτημα με επίσημη επιστολή για να ξεκινήσει η διαδικασία των 15 ημερών για την πώληση. Αυτή η επιστολή ήταν το βήμα καλής θέλησης των ΗΠΑ που αναφέρει. Αφού εσείς εγκρίνατε τη Σουηδία, κι εγώ στέλνω επιστολή στο Κογκρέσο και τους λέω κύριοι ας το εγκρίνουμε αυτό. Η διαδικασία είναι αυτή. Η Τουρκία ενέκρινε τη Σουηδία, ο Μπάιντεν έστειλε επιστολή , η Τουρκία θα παραδώσει τα επίσημα έγγραφα της αποδοχής και ο Λευκός Οίκος θα στείλει το επίσημο αίτημα».

Ανησυχία για την υπεροχή στο Αιγαίο

«Η Ελλάδα θα πάρει τα F-35, θα χάσουμε την αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο;»

Η τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση Ερντογάν.

Oγούζ Κααν Σαλιτζι, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος: «Πού είναι τα F-35; Δεν υπάρχουν! Πού είναι τα χρήματα; Στις HΠΑ! Πού είναι οι S-400; Στις αποθήκες! Πού είναι τα χρήματα αυτών; Στη Ρωσία! Πού είναι τα F-16; Θα έρθουν αν αξιώσει ο Θεός!

» Η Ελλάδα θα έχει F-35, ενώ εμείς θα έχουμε F-16, που σημαίνει την απώλεια της αεροπορικής υπεροχής στο Αιγαίο. Αυτή είναι η ουσία της κουβέντας για τη ‘διπλωματική επιτυχία’, αλλά σας έχουμε μια συμβουλή. Έχετε ᾽᾽εξαπατηθεί᾽᾽ πολλές φορές μέχρι τώρα, μην εξαπατηθείτε άλλη μια φορά, γιατί δεν είμαστε σίγουροι ότι θα πάρετε τα F- 16. Σας έχουν υποσχεθεί πολλές φορές οι ΗΠΑ στο παρελθόν και κόλλησε στη Γερουσία και τώρα η Αμερική μπαίνει σε προεκλογική περίοδο. Μετά από τόσες κωλοτούμπες σας, αν οι ΗΠΑ σας εμποδίσουν κι αν μετά τα F-35 δεν καταφέρετε να φέρετε και τα F-16 να μην έρθετε στο Κοινοβούλιο καθώς δεν θα έχετε δύναμη να αντιμετωπίσετε τον λαό».

Τούρκοι αναλυτές: «Το να έχουν οι Έλληνες περισσότερα F-16 δεν είναι πρόβλημα επιβίωσης για την Τουρκία»

«Είχαμε αποσυρθεί μέχρι την Άγκυρα και μετά τους ρίξαμε στη Σμύρνη»

Ο στρατιωτικός αναλυτής Γιουσούφ Αλαμπαρντα ανέφερε: «Ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 και οι δυσκολίες που προκαλούν οι ΗΠΑ με την δικαιολογία του Κογκρέσου ίσως είναι παράγοντας απειλής αλλά δεν είναι πρόβλημα επιβίωσης. Αυτός ο λαός αποσύρθηκε μέχρι και την περιοχή Πολάτλι αλλά μετά τους έριξε (στη θάλασσα) στη Σμύρνη. Θα είναι λάθος να λέμε πως ‘η Ελλάδα έχει περισσότερα F-16 όπως να λέμε οι Έλληνες έχουν 10 F-16 εμείς 8 και είναι πρόβλημα επιβίωσης’ καθώς αυτή η λογική το πεδίο μάχης το μετατρέπει σε ένα απλό πεδίο λογιστικής».

Υποδοχή του προέδρου του Ιράν στην Τουρκία – Ο Ερντογάν τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι σχέσεις.

Ο πρόεδρος του Ιράν δεν έκανε χειραψία με την πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ