«Διορθώνουμε και προχωράμε» – Το μήνυμα του Μαξίμου για την υπόθεση των παρακολουθήσεων

Στις πρώτες παρεμβάσεις για τη λειτουργία της ΕΥΠ προχώρησε η κυβέρνηση, ενώ το θέμα των υποκλοπών και της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη παραμένει στο επίκεντρο. Παράλληλα, πάντως, έχει στραμμένο το βλέμμα της στην υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΑΔΗΜΑ

Παράλληλα, πάντως, έχει στραμμένο το βλέμμα της στην υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού. «Διορθώνουμε και προχωράμε», είναι το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου, που μέσα σε λίγα 24ωρα προχώρησε σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Όπως επισημαίνουν, πάντως, κυβερνητικά στελέχη, αυτή η πράξη δεν περιέχει όλες τις αλλαγές που θέλει να κάνει η κυβέρνηση στην ΕΥΠ σε σχέση με τη λειτουργία της και τη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων.

Σε αυτή τη φάση, οι παρεμβάσεις αφορούν στην επαναφορά διάταξης για δύο εισαγγελείς, την οποία κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018, αλλά και τον διορισμό του διοικητή της ΕΥΠ μετά από ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Συγκεκριμένα, η ΠΝΠ προβλέπει επιπλέον δικλείδες ασφαλείας σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις.

Τα αιτήματα της ΕΥΠ θα εγκρίνονται εντός εικοσιτετραώρου και από εισαγγελέα Εφετών, πέραν του εισαγγελέα της ΕΥΠ. Όπως αναφέρει η κυβέρνηση, οι δύο εισαγγελείς για την εποπτεία της ΕΥΠ είχαν καταργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Παράλληλα, για τον διορισμό του διοικητή της ΕΥΠ καθιερώνεται για πρώτη φορά ακρόαση από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής (Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας). Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την περασμένη Δευτέρα, με την παρέμβασή του είχε αναδείξει τέσσερις βασικές αλλαγές:

1.Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του Κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

2.Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.

3.Θωράκιση του πλαισίου νόμιμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.

4.Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.

Βέβαια, όλες αυτές οι αλλαγές θα προχωρήσουν ύστερα από διάλογο που θα γίνει το επόμενο διάστημα. Στην κυβέρνηση λένε ότι περιμένουν και τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, η οποία όμως -για την ώρα- ασκεί μόνο κριτική.

Κλήσεις

Όσον αφορά την προ ημερήσιας συζήτηση στη Βουλή για το θέμα των υποκλοπών, αυτή θα διεξαχθεί την εβδομάδα μετά τις 22 Αυγούστου, ενώ θα συνεδριάσει και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, πιθανόν μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. Για την εξεταστική, η κυβέρνηση τοποθετήθηκε ήδη υπέρ.

Όπως υποστηρίζουν «γαλάζια» στελέχη, πρέπει να θεραπευτούν διαχρονικές παθογένειες. Η κυβέρνηση, όμως, θέλει να διερευνηθούν και προηγούμενες περίοδοι σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της ΕΥΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσει να κληθούν τόσο ο Γιάννης Ρουμπάτης, που ήταν επικεφαλής της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο Θοδωρής Δραβίλλας, που ήταν επικεφαλής την περίοδο της συγκυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ. Η συγκεκριμένη επιλογή δεν έχει να κάνει με λογική συμψηφισμού, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Αντιθέτως, επιδιώκεται να συζητηθούν ζητήματα που μπορούν να διορθωθούν. Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να σημειωθεί πως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος διευρύνει την έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών και εγγράφων από την ΕΥΠ στην υπόθεση των υποκλοπών και ήδη κάλεσε τον δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου να δώσει εξηγήσεις για ανάρτηση στην οποία αναφέρει ότι το 2018, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ιδιώτης παρακολουθούσε τις προσωπικές του στιγμές.

Ενώπιον του κ. Ντογιάκου, στις 16 Αυγούστου, έχει κληθεί για κατάθεση και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.

Όσον αφορά στο πολιτικό σκέλος, κυβερνητικά στελέχη βλέπουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να επωφεληθεί, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος, με τη στάση που κρατά, κάνει στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ίδια στελέχη σημειώνουν πως οι κεντρώοι ψηφοφόροι, που αποτελούν κρίσιμο εκλογικό μέγεθος και στις κάλπες του 2019 στήριξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι απαιτητικοί σε σχέση με την κυβέρνηση, αλλά για την ώρα δεν κοιτάζουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση πρέπει όχι μόνο να προχωρήσει μπροστά με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, αλλά και να «τρέξει» τον σχεδιασμό της.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Μαξίμου - παρακολουθήσεις

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ