Διοίκηση Ειδικού Πολέμου: Η ελίτ των Ελλήνων κομάντο στο κλαμπ των κορυφαίων Ειδικών Δυνάμεων παγκοσμίως

Του Χρήστου Μαζανίτη

Στο enikos.gr έχουμε κάνει αρκετά αφιερώματα για την ΔΕΠ, την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, που υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και περιλαμβάνει τις κορυφαίες ομάδες Ειδικών Δυνάμεων και από τους τρεις κλάδους, Ξηρά – Αεροπορία – Ναυτικό.

Τι το διαφορετικό φέρνει η ίδρυση της ΔΕΠ; Κατ’ αρχάς προωθεί την επαύξηση της διακλαδικότητας. Δηλαδή την κοινή δράση και των τριών κλάδων, Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας. Εξ ου και η επιλογή των καλύτερων και από τα τρία Όπλα. Στο μεταβαλλόμενο σύγχρονο πεδίο μάχης η διακλαδικότητα είναι το μόνο στοιχείο που μπορεί να αντιμετωπίσει απειλές πολυσύνθετες και ιδιαίτερα απαιτητικές. Η Ισχύς εν τη ενώσει, λοιπόν.

Με σύνθημα «ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΘΕΣ» στο έμβλημα της νεοσυσταθείσας μονάδας, δηλαδή «ένα βήμα πιο κοντά (σ.σ. στον εχθρό)», η ΔΕΠ προχωρά σε συνεργασίες με τις πιο ισχυρές και καταξιωμένες Ομάδες Ειδικών Δυνάμεων του πλανήτη. Τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Σερβία.

Τη Δευτέρα, ξεκίνησε η Πολυεθνική Άσκηση «ORION-21», με τη συμμετοχή Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Σερβίας, καθώς και τμημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΚΑΜ) και του Λιμενικού Σώματος – Ακτοφυλακής (ΜΥΑ). Για πρώτη φορά φέτος, διεξάγεται με τη συμμετοχή και άλλων χωρών, οι οποίες εκπροσωπούνται από τις πλέον επίλεκτες δυνάμεις τους (Navy Seals και 10th Special Forces Group από ΗΠΑ, τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων από Ισραήλ, Μονάδα Υποβρύχιων Καταστροφών και Λόχος Ειδικών Επιχειρήσεων από Κύπρο, Ταξιαρχία Ειδικών Επιχειρήσεων από Σερβία), αναδεικνύοντας την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, των διεθνών συνεργασιών και του ρόλου των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, η οποία αποτελεί την κύρια ετήσια εκπαιδευτική δραστηριότητα των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, θα διεξαχθούν σύνθετες και απαιτητικές επιχειρησιακές δραστηριότητες, στο μεγαλύτερο μέρος του Ελλαδικού χώρου (νησιωτικού και ηπειρωτικού), με τη συμμετοχή δυνάμεων και μέσων όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Ταυτόχρονα η ΔΕΠ θα εξασκηθεί στη διοίκηση και τον έλεγχο του συνόλου των συμμετεχουσών δυνάμεων.

Η άσκηση, η οποία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2021, περιλαμβάνει μεγάλο εύρος συμβατικών αντικειμένων (άμεση επιθετική ενέργεια, ειδική επιτήρηση – αναγνώριση, μη συναινετική νηοψία, έρευνα – διάσωση μάχης κ.α.), καθώς και αντικείμενα υβριδικού πολέμου. Το ΓΕΕΘΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, φιλοδοξεί στο εγγύς μέλλον να καταστήσει την άσκηση «ORION», διεθνή πόλο έλξης στρατιωτικών συνεργασιών, με σκοπό να αναγνωρισθεί ως η σημαντικότερη άσκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων στον χώρο των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.