Δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1: Η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – Τι κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες

Η πρώτη δημοσκόπηση της MARC για λογαριασμό του ΑΝΤ1 μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου παρουσιάστηκε σήμερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού.

Τι κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες; Ποια κόμματα ενισχύονται και ποια αποδυναμώνονται; Πόσα έχουν πιθανότητες να περάσουν το κατώφλι της Βουλής; Τι θα ψήφιζαν οι πολίτες σήμερα;

Στο στούντιο μαζί με την Ρίτσα Μπιζόγλη για την ανάλυση των στοιχείων βρέθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της MARC, Θωμάς Γεράκης.

Δείτε τα ευρήματα της δημοσκόπησης:

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 20,3 μονάδες διαφορά. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 38,5% έναντι 18,2% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 10,3%, το ΚΚΕ με 6,7%, η Πλεύση Ελευθερίας με 4,8%, η Ελληνική Λύση με 3,7%, η Νίκη με 3%, το ΜέΡΑ25 με 1,9% ενώ για πρώτη φορά εμφανίζεται σε δημοσκόπηση το κόμμα «Σπαρτιάτες» με 1,4%.

Η εκτίμηση ψήφου

Στην εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό από 43,4% έως 39%, ο ΣΥΡΙΖΑ από 21,6% έως 18%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από 12,8% έως 10%, το ΚΚΕ από 8,4% έως 6,2%, η Πλεύση Ελευθερίας από 6,4% έως 4,4%, η Ελληνική Λύση από 4,9% έως 3,1% και η Νίκη από 4% έως 2,4%.

Οι έδρες σε επτακομματική βουλή

Ποια κόμματα ενισχύονται και ποια αποδυναμώνονται;

Τι κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες;

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το 43,8% των πολιτών επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το 28% προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και μικρότερων κομμάτων, το 9,2% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ενώ το 19% δεν απαντά.

Η ταύτιση των πολιτών με τις απόψεις των πολιτικών αρχηγών

Το 39,4% των ερωτηθέντων απαντά ότι ταυτίζεται με τις απόψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, το 17,2% με τις απόψεις του Αλέξη Τσίπρα, το 8,9% με αυτές του Νίκου Ανδρουλάκη, το 6,5% με του Δημήτρη Κουτσούμπα, το 5,3% με του Κυριάκου Βελόπουλου, το 3,5% με της Ζωής Κωνσταντοπούλου, το 2,8% με του Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ το 2,4% απαντά με του Δημήτρη Νατσιού.

Πόσο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες με το αποτέλεσμα του Μαΐου

Το 49,9% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποίηση από το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου, ενώ το 49,8% ότι δεν είναι ικανοποιημένο από το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης.

Τα συναισθήματα των πολιτών

Απογοήτευση, στεναχώρια, ανησυχία και θυμός ήταν τα συναισθήματα που προκάλεσε το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης στο 48,1% των ερωτηθέντων, ενώ συγκρατημένη αισιοδοξία, χαρά, ικανοποίηση και ελπίδα είναι τα συναισθήματα που ένιωσε το 46,3% μετά τις εκλογές του Μαΐου.

Συμμετοχή στις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Το 91% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση δήλωσε ότι ψήφισε στις εκλογές της 21ης Μαΐου και θα ψηφίσει ξανά στις κάλπες τις 25ης Ιουνίου. Το 6,6% απάντησε ότι ψήφισε στις πρώτες κάλπες, αλλά μάλλον δεν θα ψηφίσει στις δεύτερες, ενώ το 1,8% δήλωσε ότι δεν ψήφισε τον Μάιο αλλά θα ψηφίσει τον Ιούνιο.

Η ταυτότητα της έρευνας

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ