Δήλωση-βόμβα από τον Κούλογλου για την ευρωομάδα και τον ΣΥΡΙΖΑ

Νέες αιχμές κατά του Δημήτρη Παπαδημούλη αφήνει ο Στέλιος Κούλογλου, δηλώνοντας μάλιστα ότι “αν υπήρχε δυνατότητα να φύγω από την ευρωομάδα αλλά να παραμείνω στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, θα το εξέταζα σοβαρά”. Συγκεκριμένα, στη συνέντευξή του στην ιστοσελίδα ieidiseis, όταν ρωτήθηκε εάν έχει σκεφτεί την ανεξαρτητοποίησή του από την ομάδα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ως εξής: “Όταν το πόθεν έσχες του Δ. Παπαδημούλη κατέδειξε ότι τα διαμερίσματα που είχε αγοράσει είχαν ενοικιαστεί σε πρόσφυγες και μετανάστες, έπεσα κυριολεκτικά από τα σύννεφα. Δεν έχω προσωπικά μαζί του, ούτε έχω την παραμικρή φιλοδοξία να ηγηθώ της ευρωομάδας και να του πάρω τη θέση. Πιστεύω ότι όλη η ιστορία, έτσι όπως εξελίχθηκε, κάνει πρώτα από όλα κακό στον ίδιο και την πολιτική του ιστορία. Αλλά κάνει κακό και στην Αριστερά.

Τα τελευταία χρόνια, σε όλο τον κόσμο, η Αριστερά υποχρεώθηκε να εφαρμόσει πολιτικές λιτότητας, όπως συνέβη και στην Ελλάδα. Αυτό, δε, έδωσε την ευκαιρία στην Δεξιά να προσπαθήσει να πείσει ότι όλοι είναι ίδιοι. Όμως δεν είμαστε ίδιοι: Στην διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαμε διαφθορά, δεν είχαμε σκόιλ ελικίκου, ούτε σκανδαλώδεις απευθείας αναθέσεις και μάλιστα μόλις μερικούς μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, όπως τώρα με τη ΝΔ. Το ηθικό πλεονέκτημα είναι κεφάλαιο που δεν πρέπει να χάσουμε, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες απαξίωσης της πολιτικής και εντεινόμενης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης”.

“Μου έρχονται μηνύματα φτώχειας από όλη την Ελλάδα. Υπάρχουν μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχουν λεφτά να πάνε στο σούπερ μάρκετ. Άλλοι που δουλεύουν εθελοντές για τους πρόσφυγες. Τι θα πεις στους μεν ή στους δε, όταν ακούν για αγορές δεκάδων διαμερισμάτων που νοικιάζονται στους πρόσφυγες; Γιατί να σε ψηφίσουν ή να οργανωθούν; Σύμφωνα με δημοσκόπους, αυτή η ιστορία έχει κοστίσει δημοσκοπικά στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα αρκετά.

Όταν λοιπόν ρωτήθηκα σε τηλεοπτική εκπομπή, είπα όπως πάντα τη γνώμη μου: δεν μπορούμε να λέμε απλώς ότι τα πόθεν έσχες των πολιτικών της Δεξιάς ή του κ. Μητσοτάκη έχουν πρόβλημα και να πάμε στη λογική του μη χείρον βέλτιστον. Στην Αριστερά ότι είναι νόμιμο δεν είναι αναγκαστικά και ηθικό.

Στην ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ οι υπόλοιποι δεν συμφώνησαν με τη δήλωση μου, μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη. Αυτό ομολογώ με αποξένωσε από την ομάδα. Γιατί η δήλωση μου είχε στόχο να υπερασπίσω την αριστερά. Σταμάτησα έτσι να συνυπογράφω κάποιες κοινές ανακοινώσεις. Δεν σας κρύβω ότι αν υπήρχε δυνατότητα να φύγω από την ευρωομάδα αλλά να παραμείνω στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, θα το εξέταζα σοβαρά. Αλλά ποτέ δεν τέθηκε θέμα απομάκρυνσης μου από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο συμφωνώ πολιτικά και ιδεολογικά. Ούτε και θέλω να αποτελέσω εμπόδιο στην διαμόρφωση μιας αριστερής και προοδευτικής παράταξης που επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας” πρόσθεσε ο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

“Αν υπάρξει νέο κόμμα θα πρέπει αναγκαστικά να υπάρξει και νέα ηγετική ομάδα. Στην Ελλάδα η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού, ιδίως σε ανώτατο επίπεδο, γίνεται με βήματα χελώνας και πολλές αντιστάσεις”, επισημαίνει για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τάσσεται υπέρ ενός νέου προγράμματος, που θα αποκαλούσε «ατζέντα 2030» και υπέρ της πρότασης προγραμματικού διαλόγου με το ΚΙΝΑΛ. “Από πλευράς τακτικής είναι σωστό. Αλλά για να υπάρξει ανταπόκριση πρέπει να προηγηθούν κοινές πρακτικές και να κτιστούν γέφυρες, που έχουν γκρεμιστεί”, αναφέρει, ενώ σε ερώτηση αν κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν να “κοντύνουν” τον Τσίπρα, σημειώνει: “Ο Αλέξης Τσίπρας είναι το πιο πολύτιμο στοιχείο του κόμματος. Αυτό που περιγράφετε είναι σαν να πυροβολείς τα πόδια σου”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ