Δικαστική Αστυνομία: Μέσω ΑΣΕΠ και με μοριοδότηση η επιλογή του προσωπικού

Ο τρόπος που θα γίνουν οι προσλήψεις στη Δικαστική Αστυνομία είναι απολύτως διαφανής και δεν πρόκειται να παρεισφρήσει το κομματικό κράτος, γιατί «δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης πουθενά», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, του νομοσχεδίου για τη Δικαστική Αστυνομία.

«Η χώρα, η δικαιοσύνη, έχει ανάγκη αυτόν τον θεσμό, που έρχεται ως ανάγκη από πολύ παλιά», είπε ο Γιώργος Φλωρίδης και πρόσθεσε ότι μαζί με άλλες παρεμβάσεις που θα γίνουν στη συνέχεια, η ελληνική δικαιοσύνη μπορεί να αρχίσει σιγά-σιγά να ξεφεύγει από τον κύκλο των δυσκολιών που αντιμετωπίζει. Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας εξήγησε ότι το προσωπικό του πολιτικού τομέα, θα επιλεγεί μέσω του ΑΣΕΠ. Για την επιλογή των μελών του αστυνομικού τομέα, λόγω της φύσης του ρόλου τους που περιλαμβάνει την κατοχή όπλου, εφαρμόζεται το σύστημα μοριοδότησης, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και όλη διαδικασία επιλογής τελεί υπό την έγκριση του ΑΣΕΠ.

«Με τη λειτουργία της Δικαστικής Αστυνομίας θα έχει επιτευχθεί, μετά από πολλές δεκαετίες, τόσο λειτουργικά όσο και επιχειρησιακά η διάκριση της αστυνομίας σε διοικητική, με καθήκον την πρόληψη του εγκλήματος και τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης και σε Δικαστική με έργο την ανίχνευση και τη διακρίβωση των εγκλημάτων και της ταυτότητας των εγκληματιών, στη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων και γενικά στην υποβοήθηση του ανακριτικού έργου», είπε ο Ιωάννης Μπούγας.

Ο υφυπουργός είπε ότι το πολιτικό προσωπικό της Δικαστικής Αστυνομίας θα είναι σε θέση να υποστηρίξει τους δικαστικούς λειτουργούς, με τη σύμπραξη και τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προανάκρισης και λοιπών προανακριτικών πράξεων. Επίσης, βάσει των εξειδικευμένων γνώσεων τους, θα παρέχουν επιστημονική και τεχνική συνδρομή σε δικαστές και εισαγγελείς, επί θεμάτων των οποίων η ανάλυση και μελέτη απαιτεί επιστημονική κατάρτιση.

Σε σχέση με τον αστυνομικό τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας ο υφυπουργός Δικαιοσύνης εξήγησε ότι στις αρμοδιότητές της περιλαμβάνεται η επίδοση δικογράφων, η εκτέλεση των αποφάσεων, η ευταξία και η φύλαξη των δικαστικών υπηρεσιών, αρμοδιότητες που μέχρι σήμερα εκτελούσε σχεδόν αποκλειστικά η ΕΛΑΣ.

Με την έναρξη της διαδικασίας ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης κατέθεσε σειρά βελτιωτικών τροποποιήσεων, με βάση τις προτάσεις και παρατηρήσεις, που διατύπωσαν φορείς και κόμματα, στη φάση της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Μία από τις τροποποιήσεις προβλέπει αύξηση των οργανικών θέσεων κατά 50.Το νομοσχέδιο προέβλεπε 150 οργανικές θέσεις ΠΕ και ΤΕ για το πολιτικό προσωπικό και 600 θέσεις για το αστυνομικό προσωπικό της Δικαστικής Αστυνομίας.  Μετά την τροποποίηση, στον τομέα του πολιτικού προσωπικού θα προστεθούν 20 οργανικές θέσεις ακόμα, ενώ στον τομέα αστυνομικού προσωπικού 30 οργανικές θέσεις επιπλέον.

Οι βασικότερες τροποποιήσεις 

Για τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Δικαστικής Αστυνομίας, ορίζεται ότι «της Διεύθυνσης Δικαστικής Αστυνομίας, προΐσταται συνταξιούχος ανώτατος ή ανώτερος δικαστικός λειτουργός, ο οποίος έχει αφυπηρετήσει τουλάχιστον δύο χρόνια, πριν την έκδοση της δημόσιας πρόσκλησης» (άρθρο 3).

«Η Διεύθυνση Δικαστικής Αστυνομίας είναι αρμόδια για τη χάραξη των γενικών κατευθύνσεων της Δικαστικής Αστυνομίας και μεριμνά για τη διοικητική και οικονομική υποστήριξη των περιφερειακών υπηρεσιών» (άρθρο 4).

Για τα όρια ηλικίας των υποψηφίων για διορισμό στη Δικαστική Αστυνομία, ορίζεται πλέον «ως κατώτατο όριο ηλικίας διορισμού το 19ο έτος, για το προσωπικό του αστυνομικού τομέα ορίζεται ανώτατο όριο ηλικίας διορισμού το 35ο έτος» (άρθρο 6).

Συστήνονται περιφερειακές υπηρεσίες αστυνομικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας ως επιπέδου τμήματος στις οποίες κατανέμονται οι οργανικές θέσεις ως ακολούθως:

Αξίζει να σημειωθεί ότι  στην φάση επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας δεν αρνήθηκαν την αναγκαιότητα να λειτουργήσει Δικαστική Αστυνομία. Δήλωσαν όμως επιφύλαξη για την τελική τους στάση, προβάλλοντας επιφυλάξεις και αντιρρήσεις σε επιμέρους διατάξεις. Το ΚΚΕ έχει δηλώσει εξ αρχής ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ