Διγαλάκης στον Realfm 97,8: Μετά την κατάργηση του ασύλου τα αδικήματα θα αντιμετωπίζονται όπως στους υπόλοιπους δημόσιους χώρους

“Η διάταξη για την κατάργηση του ασύλου είναι στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα”, είπε ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Βασίλης Διγαλάκης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Δημήτρη Καμπουράκη και Στεφανία Κασίμη.

“Η ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα και προφανώς θα προβλέπεται και στη διάταξη που θα κατατεθεί. Αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με την έννοια περί ασύλου που έχει επικρατήσει στην Ελλάδα. Οι ηχηρές μειοψηφίες προσπαθούν να επιβάλουν δια της βίας την άποψη τους και να παρεμποδίσουν να ακούγεται η άλλη άποψη. Αυτή είναι η μία διάσταση, η δεύτερη διάσταση είναι ότι με τη διάταξη του ασύλου που υπάρχει σήμερα βρίσκουν ευκαιρία διάφοροι παράνομοι να βρίσκουν καταφύγιο στα πανεπιστήμια. Είναι θεωρώ καθολικό αίτημα και της κοινωνίας αλλά και της Πανεπιστημιακής κοινότητας αυτά τα φαινόμενα να σταματήσουν”, σημείωσε ο κ. Διγαλάκης.

Ερωτηθείς εάν μετά την κατάργηση του ασύλου η αστυνομία θα μπορεί να μπαίνει οποιαδήποτε στιγμή στα Πανεπιστήμια απάντησε: “Τα αδικήματα θα αντιμετωπίζονται όπως και σε όλους τους υπόλοιπους δημόσιους χώρους. Δηλαδή, όπου επεμβαίνει αυτεπάγγελτα θα επεμβαίνει και στο πανεπιστήμιο”.

Σχετικά με την κατάργηση της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πάτρας ο υφυπουργός Παιδείας ανέφερε μεταξύ άλλων: “Είχαμε το τελευταίο διάστημα δυστυχώς της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διάφορες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση οι οποίες έγιναν χωρίς κανέναν σχεδιασμό, χωρίς αξιολογήσεις, χωρίς να υπάρχει σύνδεση των Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας… Δεν έχει να κάνει με την Πάτρα, έχει να κάνει με το ότι δεν χρειάζεται μία τέταρτη Νομική στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και αυτό το έχουν πει και Δικηγορικοί Σύλλογοι”.

Αναφερόμενος στην ανεργία που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί δήλωσε: “Ενώ πριν από έναν χρόνο παίρναμε 6.500 μηχανικούς στα Πανεπιστήμια με τις διάφορες αλλαγές θα παίρνουμε 13.000. Προφανώς, αυτά τα πράγματα έχουν δημιουργηθεί τετελεσμένα. Θα υπάρξει μία διαδικασία αξιολόγησης τα επόμενα χρόνια και ενίσχυσης για να μπορεί κανείς να εγγυηθεί στους φοιτητές που μπαίνουν στα Πανεπιστήμια ότι θα σπουδάσουν αυτό που θέλουν να σπουδάσουν και ότι θα έχουν και μία προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης όταν τελειώσουν”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ