Διακοπουλος: Στόχος του Ισραήλ είναι να εκμηδενίσει την Χαμάς

Παρέμβαση στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «Πρόσωπο με Πρόσωπο» έκανε ο Αλέξανδρος Διακόπουλος. Ο αντιναύαρχος εα και πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας μίλησε για τις εξελίξεις στην Γάζα και το ενδεχόμενο μιας χερσαίας επίθεσης από το Ισραήλ, αλλά και των επιπτώσεων αυτής.

Σχετικά με το τι θα σημάνει η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στην Γάζα, ο κ. Διακόπουλος απάντησε: «Προφανώς με ανησυχεί όλη αυτή η κατάσταση. Προφανώς με ανησυχεί η διάχυση αυτού του πολέμου στην περιοχή, αλλά επειδή το ένα εξαρτάται από το άλλο θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η χερσαία επίθεση του Ισραήλ, πόσο θα διαρκέσει, πόσα θύματα θα υπάρξουν αμάχων ή θα υπάρχουν σκηνές τέτοιες που θα δημιουργήσουν μια κατακραυγή ή όχι και από αυτό θα εξαρτηθεί σε έναν βαθμό και ο τρόπος με τον οποίον ο αραβικός κόσμος και οι χώρες της περιοχής θα αντιδράσουν.

Εντούτοις θα πρέπει να πούμε πως τα τελευταία χρόνια είχαμε πολλές φορές δει μάχες μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Θυμίζω, τον τρόπο που οι Ρώσοι στο Γκρόζνι το ισοπέδωσαν, θυμίζω μετά την Φαλούτζα στο Ιράκ, μετά την ανακατάληψη της Μοσούλης από το Ισλαμικό κράτος και της Ράκα, ανακατάληψη από το Ισλαμικό Κράτος που την πήραν οι Κούρδοι… Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είχαμε τεράστιες καταστροφές, υλικές, αλλά είχαμε και αμάχους», ανέφερε αρχικά.

Είναι κάτι που δεν θα συμβεί μόνο στη Γάζα, είναι ένα κομμάτι του πολέμου μέσα σε χερσαία περιοχή. Σε κατοικημένη πόλη. Τώρα, εκτιμώ ότι οι χώρες της περιοχής κι αν μιλάμε για το Ιράν, αυτή τη στιγμή δεν θέλουν να εμπλακούν. Εάν θα εμπλακούν, θα εμπλακούν διότι ο πόλεμος πια, θα παρεκτραπεί είτε γιατί κάτι άλλο θα συμβεί που θα δημιουργήσει εξελίξεις απρόβλεπτες. Πάντως αυτή τη στιγμή κανείς άλλος δεν θέλει να μπει μέσα στον πόλεμο και νομίζω ότι όλη η προσπάθεια των ΗΠΑ, αλλά και των Ευρωπαίων, είναι ο πόλεμος να περιοριστεί στην περιοχή της Γάζας», υπογράμμισε.

Για το πόσο οδυνηρή θα είναι για την περιοχή μια τέτοια χερσαία επίθεση, αν θα κρατήσει πολύ και αν θα είναι εύκολη ή δύσκολη η έξοδος από αυτή την περιπέτεια, ο κ. Διακόπουλος τόνισε ότι: «νομίζω ότι κανείς δεν ξέρει και κανείς δεν μπορεί να απαντήσει αυτή τη στιγμή για το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα. Οι αντικειμενικοί στόχοι της Χαμάς μπορούμε να τους καταλάβουμε και να δούμε ότι τους πέτυχε. Δηλαδή, να υπονομεύσει την παλαιστινιακή αρχή να εκτροχιάσει όλη αυτή την προσέγγιση με την Σαουδική Αραβία, το να χτυπήσει το Ισραήλ και να τρωθεί το κύρος του, να πάρει τους ομήρους και να τους χρησιμοποιήσει μετά για αντάλλαγμα… Βλέπουμε τι ήθελε να πετύχει η Χαμάς και το πέτυχε.

Οι Στρατιωτικοί στόχοι του Ισραήλ είναι να χτυπήσει τη Χαμάς και να την εκμηδενίσει προκειμένου να μην αποτελεί πλέον κίνδυνο για το Ισραήλ. Αλλά οι πολιτικοί στόχοι με την έννοια της επόμενης ημέρας, δεν είναι καθαροί. Δεν μπορώ να ξέρω ποιος θα έχει την ευθύνη για την διακυβέρνηση της Γάζας. Σε ποια κατάσταση θα είναι η Γάζα. Η εκτίμηση μου είναι ότι η Γάζα θα χρειαστεί τρομακτικά κεφάλαια για την ανοικοδόμηση, τη στιγμή που χρειάζονται τρομερά κεφάλαια για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και τη στιγμή που η παγκόσμια οικονομία έχει άλλα θέματα, με επισιτιστική ασφάλεια με ενεργειακή ασφάλεια που επηρεάζονται από τον πόλεμο εκεί… Η εκτίμηση μου είναι ότι η μόνη πιθανή λύση είναι μία περιφερειακή λύση στην οποία θα βρεθεί κάποια κυβέρνηση κοινής, από τους παλαιστινίους, αποδοχής, η οποία θα αναλάβει πια, αλλά με προοπτική επίλυσης δύο κρατών. Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να δω άλλη λύση σε αυτό που ξεκινάει τώρα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ