Διακομματική Επιτροπή: Το τηλεοπτικό ντιμπέιτ σημείο τριβής των κομμάτων

Η πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής  για την διεξαγωγή των εκλογών της 21ης Μαΐου αναμένεται να ασχοληθεί με την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου μεταξύ των κομμάτων, ενώ το ντιμπέιτ αναδεικνύεται σε σημείο τριβής των κομμάτων και σήμερα,  καθώς, μετά την πολυήμερη αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, στον διάλογο για το ζήτημα ενεπλάκη και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής μιας τηλεμαχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, την Νέα Δημοκρατία αναμένεται να εκπροσωπήσουν στην Διακομματική Επιτροπή ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Επικρατείας Γιάννης Μπρατάκος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου Δημήτρης Τσιόδρας.

Τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εκπροσωπήσει ο Κώστας Πουλάκης, μέλος της Κ.Ε. του κόμματος,  ενώ το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να εκπροσωπήσουν ο Νίκος Αλαγιάννης, Γενικός Διευθυντής του κόμματος και ο Μανώλης Βελεγράκης τομεάρχης του κόμματος. Το ΚΚΕ θα εκπροσωπήσει ο Γιάννης Γκιόκας, την Ελληνική Λύση θα εκπροσωπήσει ο Παύλος Σαράκης, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, ενώ το ΜέΡΑ25 θα εκπροσωπήσει ο Σπύρος Δερβενιώτης, υπεύθυνος Επικοινωνίας του κόμματος. Την Διακομματική Επιτροπή θα συγκαλέσει η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού, τις επόμενες ώρες.

 

 

Το ντιμπέιτ

Στην Επιτροπή αναμένεται να τεθούν και τα τρία αιτήματα που προανήγγειλε χθες η εκπρόσωπος του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου. Με σημερινή του ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής τάχθηκε υπέρ μιας τηλεμαχίας μεταξύ όλων των αρχηγών των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, «προκειμένου οι πολίτες να συγκρίνουν προγραμματικές θέσεις και προτάσεις».

Η άποψη αυτή συμπίπτει με την άποψη της κυβέρνησης, όπως την διατύπωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος: «Τηλεμαχία των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων θα γίνει την προεκλογική περίοδο, ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί υπέρ αυτής της λύσης. Θέλουμε να γίνει μια τηλεμαχία με όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή, γιατί αυτό είναι το δημοκρατικά επιβεβλημένο. Πρέπει να ακουστούν οι απόψεις όλων των κομμάτων», δήλωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Σκέρτσος επιτέθηκε σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιμένει να προκαλεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε τηλεμαχία μόνον με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. « ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μας εξηγήσει την ανακολουθία της στάσης του ότι είναι υπέρ κυβερνήσεων συνεργασίας, αλλά επιθυμεί ένα ντιμπέιτ μεταξύ των δύο αρχηγών. Πρέπει στο ίδιο τραπέζι να ακουστούν όλες οι απόψεις, όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για να φανούν και οι αντιφάσεις ως προς τις προγραμματικές ανακολουθίες, οι οποίες είναι τεράστιες», είπε ο κ. Σκέρτσος.
Στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για debate ανάμεσα στους δυο πολιτικούς αρχηγούς, η Νέα Δημοκρατία απάντησε ότι «Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας έχουν αντιπαρατεθεί στη Βουλή πάνω από 90 ώρες, στο μεγαλύτερο ντιμπέιτ που θα μπορούσε να υπάρξει». Το θέμα του ντιμπέιτ αναμένεται να τεθεί και στην διακομματική επιτροπή για την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα, όπως δήλωσε χθες ο κ. Σκέρτσος, απαντώντας σε δήλωση της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Πόπη Τσαπανίδου, την Κυριακή, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει να διεξαχθούν δύο τηλεμαχίες σε εθνική εμβέλεια: «Μια με το σύνολο των πολιτικών αρχηγών, αλλά και μια δεύτερη μεταξύ του απερχόμενου πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Στην δήλωση αυτή την κ. Τσαπανίδου απάντησε αρνητικά σήμερα ο κ. Σκέρτσος.
Επιπλέον χθες, η κ. Τσαπανίδου δήλωσε ότι «Δημοκρατία σημαίνει διαφάνεια, πλουραλισμό και ισοτιμία στην εκπροσώπηση των κομμάτων στα Μέσα Ενημέρωσης» και προσέθεσε πως «σε αυτή την κατεύθυνση, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα καταθέσει αύριο τρία αιτήματα στη Διακομματική Επιτροπή: Το ένα είναι να γίνουν δύο τηλεμαχίες, το δεύτερο να τηρηθεί αυστηρά ισότιμος χρόνος κάλυψης των θέσεων των κομμάτων σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης και το τρίτο οι εταιρίες δημοσκοπήσεων να υπηρετήσουν με διαφάνεια το έργο τους, αναρτώντας από εδώ και στο εξής τα πρωτογενή και αστάθμητα δεδομένα των ερευνών τους».

Υπέρ της διεξαγωγής τηλεμαχίας με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών έχει ταχθεί και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ